Canvi d'etapa

Pilar García: "el ferrocarril va revolucionar el món, va igualar les persones"

García deixa la direcció del Museu del Ferrocarril de Catalunya després de 26 anys i d'una transformació integral d'un equipament amb un relat molt especial: 'ja ningú dubte de la capitalitat ferroviària de Vilanova i la Geltrú'

Entrevista a Pilar García, fins ara directora del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. EIX

Entrevista a Pilar García, fins ara directora del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La carismàtica Pilar Garcia ha tancat aquest mes de març una de les etapes més importants de la seva trajectòria professional. Després de 26 anys a la direcció del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, aquest 1 d'abril s'ha acomiadat del càrrec, però no de la institució, a la que seguirà lligarà per sempre. En aquests anys, el museu ha nascut, crescut i convertit en un projecte patrimonial de referència al país. El Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, ha tancat el 2023 amb 40.000 visitants. La xifra és un 15% més que els registres d’abans de la pandèmia. També suposa un rècord en la història de l’equipament. L’increment de 1.500 m2 i la modernització del museu han impulsat l’activitat al tram final de l'any, i Pilar Garcia confia que faran duplicar el nombre de visitants a mig termini. Des de finals d’octubre, l’espai ofereix una visita més interactiva amb un discurs adreçat a tots els públics, el qual complementa la tradicional exposició de locomotores al pati exterior. 

Després de 26 anys, s'acomiada del Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú.

No m'acomiado, deixo la direcció de la Casa dels Trens. Jo no m'imagino el futur sense poder contribuir a continuar construint una Vilanova ferroviària. Ara estem en un moment molt important en què la capitalitat ferroviària de Vilanova i la Geltrú és indiscutible amb estudis de formació professional i universitaris i amb un museu referent a Catalunya. Deixa la direcció del museu en les millors mans, les de Mayte Castilo, i la meva voluntat és continuar molt a prop. 

En aquest temps no hi ha hagut una transformació del museu, sinó la creació d'una institució.

Estic molt contenta del resultat i encara ens queden moltes coses i millores a fer. Els museus del ferrocarril normalment són espais dedicats a la tècnica del transport i nosaltres hem volgut convertir el museu en un espai de custòdia de bens únics on les persones són al centre: els protagonistes són els professionals i els passatgers. Els museus actuals són espais accessibles i socials, oberts a la ciutadania i tenen molt a dir i mostrar. Hem construiït un relat especial: el ferrocarril, des de la seva aparició, ha transformat el món. El ferrocarril va revolucionar la mobilitat de les persones al segle XIX. Fins que va arribar el tren, la majoria de la humanitat es desplaçava un màxim de 20 o 30 quilòmetres del lloc on havia nascut. El ferrocarril iguala les persones, les dona llibertat de moviments.

Quin ha estat el moment més especial a la direcció del museu?

Diria que la inauguració a l'octubre d'aquests 1.500 metres quadrats de museu amb aquest relat inspirador. Però hi ha hagut d'altres: quan vam aconseguir l'1,5% cultural al desembre de 2015; i quan l'actual conseller Carles Campuzano va aconseguir amb una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat 450.000 euros que ens van permetre començar la nostra trajectòria de transformació en aquestes instal·lacions del segle XXI.

I li ha quedat alguna cosa pendent que hagués volgut desencallar?

Sí, però estic convençuda que els propers anys l'aconseguirem i és cobrir la part posterior del museu, on es troba una part importantíssima de la col·lecció de vehicles històrics que no poden estar com actualment, a l'aire lliure i patint les inclemències del temps i del clima. Aconseguirem cobrir la rotonda amb l'ajuda de tots i la pavimentació general. 

El Museu del Ferrocarril s'ha convertit en una de les atraccions turístiques més importants del territori.

Hi ha molta gent interessada per la cultura dels trens i un públic familiar que entra a Vilanova i la Geltrú a través del museu. Estem creixent a un ritme del 30% de visitants.

Si s'hagués de quedar amb un racó, amb un objecte o amb una col·lecció del museu, quin seria?

No puc, és el conjunt. El primer dia que vaig entrar al museu, l'1 de juny de 1988, em vaig enamorar. Vaig sentir que m'enamorava d'un espai absolutament màgic i em vaig sentir la persona més afortunada del món. El ferrocarril és un sistema molt complexe i l'equip del museu també hem necessitat d'un equip compromés amb el projecte i la història. El que sí que puc dir és que hem creat una zona dedicada al cinema i el ferrocarril amb un collage d'escenes cinematogràfiques i em fa moltíssima il·lusió veure l'escena del comiat a l'andana de l'estació d'"El secret dels seus ulls" (Argentina, 2009). 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local