Guerra de Successió

L'Agrupació de Balls Populars prepara la Cercavila del Tricentenari a Vilanova

Participaran el Ball de Cavallets Cotoners de Barcelona, l'Àliga de Reus, el Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú i els Miquelets de Catalunya

María Garcia Rubio. Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú

María Garcia Rubio. Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú prepara en el marc de la festa major la Cercavila del Tricentenari, un acte que es farà el proper 3 d'agost amb l'objectiu de "fer memòria històrica dels fets ocorreguts en el final de la Guerra de Successió,  rememorant la caiguda en mans de les tropes borbòniques de les ciutats de Vilanova i la Geltrú, Barcelona i Cardona". Serà a través de la dansa popular, tot mostrant un ball popular encara en vigència, pertanyent al S.XVIII i representatiu de cadascuna d'aquestes ciutats. .

Concretament participaran el Ball de Cavallets Cotoners de Barcelona, l'Àliga de Reus, el Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú i els Miquelets de Catalunya.

Ball de Cavallets Cotoners de Barcelona (Esbart Català de Dansaires): Dansa popular que en el seus inici estava vinculada a la Confraria de Cotoners de Barcelona, Està documentada la seva participació en l’entrada a Barcelona de l’arxiduc Carles D’Àustria el 8 de Novembre de 1705. Es també sabut que  les Confraries i Gremis van ser  actors destacats de la defensa de Barcelona durant el setge i fins l’onze de Setembre de 1714 ja que eren els principals components de la Coronela, l’ exèrcit popular de l’època.

Àliga de Reus: Reus va comptar amb aquest entremès des de 1626 amb intermitències . Durant la guerra de Successió, els partidaris del rei Carles III–conegut com l’arxiduc d’Àustria– prengueren l’àliga imperial com a símbol i foren coneguts com a aligots. Reus va rebre el títol de ciutat i el rei li concedí l’honor de posar una àliga al seu escut. Després de la victòria de Felip V i els seus partidaris botiflers, l’àliga es va convertir en símbol de la resistència de la població contra la repressió que exerciren els vencedors i contra el nou ordre que imposaren –entre altres, amb la supressió de les institucions municipals i del país i l’abolició de les seves lleis.

Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú (Agrupació de balls Populars): Dansa popular  d’arrels  agrícoles que es relaciona amb les festes de celebració de la Verema. Es ballat per nenes de 7a 12 anys i incorpora una part de recitat de versos relacionats amb la festa major de la vila i la Mare de Deu de les Neus patrona de la ciutat. Tot i que es coneix la seva existència des de el S.XVIII , va tenir una presencia discontinua en les festes populars de Vilanova i va ser recuperada definitivament per l’Agrupació de balls Populars el 1982. El 25 de Maig de 1714 cau Vilanova i la Geltrú en mans de les forces borbòniques , en aquell moment Vilanova es una vila en que el conreu de la vinya es el principal actiu econòmic i per tant l’ocupació de la ciutat te un gran efecte sobre aquesta activitat, esta documentat que de 500 cases en que comptava la vila , nomes 80 no van ser cremades o saquejades per l’ocupant. Anys mes tard les autoritats espanyoles construirien uns casernes militars permanents a la ciutat , l’edifici que les albergava encara existeix, tot i que ha sofert diverses modificacions i avui es ocupat per unes instal•lacions esportives i l’Escola Municipal d’Art i Disseny.

Miquelets de Catalunya: Associació cultural que recrea la figura dels Miquelets , força paramilitar popular catalana que va tenir una destacada actuació en diverses accions i batalles de la Guerra de Successió i finalment en el Setge de Barcelona, l’onze de Setembre de 1714


L'acte començarà a les 19 hores amb un cercavila de tots els balls precedits pel Grup de Miquelets ,que passarà pel casc antic de Vilanova i la Geltrú, iniciant-se a la Plaça de les Casernes. A la plaça de Sant Antoni, actuaran els grups en l’ordre històric de la seva circumstància en la Guerra de Successió, és a dir , en primer lloc l’Àliga de Reus, després  el Ball de Cercolets de Vilanova i la Geltrú, i finalment el Ball de Cavallets Cotoners de Barcelona. L’acte serà presentat i conduit per un narrador que anirà explicant al públic assistent les característiques de cada ball i el fil argumental històric de l’actuació. Simultàniament, hi haurà una botifarrada popular en la mateixa plaça.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local