Versots satírics

Retirada la denúncia contra l'Agrupació de Balls Populars de Sitges

El veí demandant exclou l'entitat de la denúncia però la manté contra el membre del Ball de Diables que va criticar-lo públicament

Míriam de Lamo. Retirada la denúncia contra l'Agrupació de Balls Populars de Sitges

Míriam de Lamo. Retirada la denúncia contra l'Agrupació de Balls Populars de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El veí de Sitges que ha denunciat l'Agrupació de Balls Populars de Sitges per vàries intervencions del personatge de Llucifer en contra seu ha retirat finalment la demanda contra l'entitat i només la mantindrà contra el membre de la colla que interpreta el personatge. Així ho han explicat aquest dimecres el regidor de Tradicions i Festes de Sitges, Magí Almirall (CiU), i el president de l'Agrupació, Xavier Salmeron. Ambdós creuen que la decisió de l'Ajuntament de Sitges de personar-se en la denúncia per donar el màxim suport a l'entitat ha estat fonamental perquè el ciutadà, Ramon Artigas, hagi fet marxa enrere i la demanda tingui caràcter privat i només afecti Lluís Artigas, nebot del denunciant.

“Un dia feliç” per a l'entitat

“Avui és un dia feliç per a l'Agrupació, perquè teníem un maldecap que no ens deixava dormir, ni fer la gestió del dia a dia de l'entitat, ni millorar la festa”, va reconèixer Xavier Salmeron durant la roda de premsa. El president de l'entitat va destacar que la denúncia “podria haver fet mal a la festa i al folclore local”. Salmeron també va deixar clar que la demanda no ha estat fruit dels versots del ball de Diables, que segons la tradició “estan per escrit”, sinó per la “resposta de Llucifer”, un personatge que durant la Festa Major parla “de manera espontània”, replicant les crítiques dels diferents diables que participen en el diàleg. Segons el president de l'Agrupació, la persona que interpreta Llucifer pot improvisar sense que la resta de membres del ball sàpiguen què dirà.

Crítiques públiques des de 2009

La rocambolesca història va començar l'agost de 2009, quan Lluís Artigas, interpretant Llucifer, va retreure al seu oncle, Ramon Artigas, el pagament de 1.500 euros, suposadament per la construcció d'un mur de contenció en uns terrenys. “El Ramon Artigas, arquitecte, encara em deu 1.500 euros i amb els interessos cada dia seran més”, va afirmar Lluís Artigas en públic durant un dels diàlegs que interpretava com a personatge del ball de diables [la seva afirmació es pot escoltar a partir del minut 13:04 gràcies a les gravacions que Ràdio Maricel té a la seva web].

L'any següent, Lluís Artigas va repetir la seva queixa [es pot escoltar a partir del minut 8:33], també com a Llucifer. “Us parlaré d'un tal (…) Artigas i el seu vell, el paio em deu 1.500 euros des de fa temps i em sembla que el deute li fuig del cervell. Per cert, un edifici o dos n'ha projectat i s'ha fet una caseta al Vinyet, i vés per on dóna la casualitat que els materials emprats són igualets”, va dir en aquella ocasió.

Durant la intervenció dels diables de l'Agrupació de 2011 [a partir del minut 13:25] també va efectuar-hi retrets: “Al Ramon Artigas Poch, arquitecte, com no em pagui els 1.500 euros aviat li fotré el ceptrot pel recte”, va assegurar. Finalment, el 2012 es va repetir la seva reclamació [a partir del minut 7:20]. “Jo tinc un altre problema per solucionar i és que el Ramon Artigas Poch, arquitecte, a la Caixa té un compte farcit de calers. Aviam si em paga els 1.500 euros que el molt gitano és capaç de no tornar-me'ls mai més”, va dir Lluís Artigas.

El denunciat reclama 17.248 euros

En la seva denúncia, Ramon Artigas reclamava 17.248 euros per danys professionals i morals arran les afirmacions del seu nebot com a Llucifer. La demanda, però, incloïa tant Lluís Artigas com l'Agrupació de Balls Populars de Sitges. L'alcalde, Miquel Forns (CiU), va aprovar un decret el passat 16 de febrer en el que dictaminava que l'Ajuntament es personaria en la causa, donant suport a l'entitat, i l'Ajuntament va donar suport a la decisió de Forns durant el ple d'aquest dilluns.

“L'Ajuntament està al costat dels que fan la festa”, va assegurar el regidor Magí Almirall. Segons el responsable de Tradicions i Festes de Sitges, el fet que l'administració local es personés “ha fet que tothom s'adoni que darrere de la festa hi ha l'Ajuntament”, i s'ha aconseguit que el judici, previst per al dijous 19 de febrer, se suspengués. ”Donem les gràcies al demandant per tota la reflexió que ha fet”, va dir Almirall. “Les persones se senten ofeses i en part podem dir que amb raó”, va afegir, assegurant que Ramon Artigas finalment “ha visualitzat que la demanda era contra la festa”.

L'acord entre Ramon Artigas i l'Agrupació consisteix a retirar la demanda exclusivament cap a l'entitat, i el pagament de les costes -cada part les que li pertoca-, fet que implica que l'entitat hagi d'abonar 1.350 euros.

Una demanda que ara és “privada”

Lluís Artigas, que ha exercit des de fa més de sis anys com a Llucifer al ball de Diables de l'Agrupació, segueix sent soci de l'entitat, si bé aquesta va obrir-li un expedient quan es va presentar la denúncia, fa dos anys. “La pròpia festa, la pròpia entitat, ha de decidir si aquelles paraules eren correctes o no”, va apuntar el president de l'entitat durant la roda de premsa. En aquest sentit, Xavier Salmeron va afirmar que l'Agrupació “intentarà ajudar” Lluís Artigas, tot i que va deixar clar que espera que “el tema se solucioni de forma privada”. “Aquí ens hem de mantenir al marge”, va apuntar el president de l'Agrupació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local