Espais d'art desapareguts

Maria Martínez Miró presenta "Registres de l’itinerari de la memòria" a Vilafranca

El projecte artístic de Maria Martínez Miró aplega un registre de més d’una trentena d’espais vilafranquins que en els darrers anys han modificat els seus usos i han desaparegut com a espais d’art

Maria Martínez Miró. Ajuntament de Vilafranca

Maria Martínez Miró. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’artista riudebillenca Maria Martínez Miró presenta aquest divendres 10 de juliol, a les 19h, al patí de Vinseum el seu projecte artístic “Registres de l’itinerari de la memòria”. El projecte artístic de Maria Martínez Miró aplega un registre de més d’una trentena d’espais vilafranquins que en els darrers anys han modificat els seus usos i han desaparegut com a espais d’art o cultura.

L’acció de Maria Martínez consisteix en fer una marca davant o a prop de la porta d’accés i al carrer d’aquests espais i pintant a terra de color blanc un quadrat de 25x25 cm amb el títol a dins “Registres de l’itinerari de la memòria”. Es tracta d’un registre fet amb guix que pretén ser un objecte, un nexe que dialoga amb la memòria dels espais desapareguts. Biblioteques, sales d’exposició, cinemes, teatres... són alguns dels espais que registrarà Maria Martínez Miró tot oferint-nos un espai de reflexió i memòria sobre el rastre dels espais culturals que al llarg dels segles XX i XXI ha anat deixat la nostra ciutat.

Maria Martínez Miró (Sant Pere de Riudebitlles, 1988) és llicenciada en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts expedit per la Universitat de Barcelona en l’especialitat d’escultura l’any 2011. El seu treball artístic personal és combinat amb l’estudi del Màster d’Artteràpia expedit l’any 2014 a IDEC-Univeristat Pompeu Fabra i Metàfora de Barcelona. I també amb l’estudi del Postgrau en Formació Psicosocial.

L’any 2012 va guanyar el 14 premi a la VII Biennal d’Art Riudebitlles. Obra sobre paper amb la seva obra El canvi. També ha obtingut diversos guardons amb treballs fotogràfics com el primer premi del Concurs fotogràfic per elaborar una placa de cava, organitzat pel Celler Carol Vallès, de Subirats i del Flash! Concurs de fotografies juvenils, organitzat pel Servei de Joventut de l’Ajuntament de Sant Margarida i els Monjos per la seva obra Camins d’estiu.

Aquest any 2015 la nostra ciutat també va poder conèixer de prop l’obra de l’artista riudebillenca ja que va ser una de les cinc artistes seleccionades a la Biennal d’Art Contemporani i la seva obra Pell de la terra es va exposar a la Capella de Sant Joan. En aquella obra ja va mostrar el seu interès pel registre i en el seu llenguatge artístic s’hi percebi la necessitat inconscient per plasmar allò que no és tangible ni perceptible. Les obres de Maria Martínez són registres impregnats de rastres amb un etern diàleg entre l’absència i la presència. Són obres que registren subtilment el canvi, el moviment i l’evolució de l’existència per prendre’n consciència.

L’exposició resultant d’aquestes marques es podrà visitar al pati del Vinseum a partir d’aquest divendres 10 de juliol i fins al 3 de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local