Antic Museu de Vilafranca

El Centre de Documentació Vinseum exposa el restaurat cartell de la Festa Major de 1907

El cartell de 1907 és obra del dibuixant i pintor Josep Senabre Giralt i es podrà veure a la sala de consultes fins a l’agost

El Centre de Documentació Vinseum exposa el restaurat cartell de la Festa Major de 1907. Vinseum

El Centre de Documentació Vinseum exposa el restaurat cartell de la Festa Major de 1907. Vinseum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’antic Museu de Vilafranca-Museu del Vi va començar a recollir material de la festa Major a partir de 1960 amb la intenció inicial de dedicar una sala del museu. En l’actualitat el Centre de Documentació Vinseum conserva una col·lecció de documents relacionats amb la Festa major de Vilafranca força important. Entre d'altres, cal destacar les col·leccions d'estampes de sant Fèlix (més de 140 estampes i imatges de sant Fèlix, des del segle XVIII fins a l'actualitat), cartells de la festa i goigs. Aquest fons creix any rere any amb la documentació generada per la festa en l’any en curs. Tota aquesta documentació es pot consultar al CDV.

La col·lecció de cartells de la Festa Major del fons VINSEUM, tot i no estar completa, és força significativa. Els exemplars més antics conservats són de finals del segle XIX. En concret el cartell de 1907 és únic a Catalunya pel seu estil i per la seva antiguitat. Es tracta d’un exemple emblemàtic relacionat amb els orígens del cartellisme a les festes populars. Si bé n’hi havia hagut exemples anteriors de cartells de la festa major, fins aquell moment els cartells eren bàsicament un text escrit del programa de la festa. Acostumaven a ser impresos a una sola tinta i no tenien imatges.

El cartell de 1907 és obra del dibuixant i pintor Josep Senabre Giralt. En aquest cartell veiem una imatge que sintetitza alguns dels elements iconogràfics més importants de la festa major de Vilafranca: l’entrada de sant Fèlix a la basílica de santa Maria, els castellers i, algunes de les figures dels balls on destaca l’emblemàtica imatge del drac de Vilafranca. Apareix també el lema de “la més típica”, creat l’any anterior.

La restauració del cartell ha estat una feina de la restauradora Elia López Reguant i s’ha pogut realitzar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Les tasques de restauració han permès estabilitzar un document de grans dimensions que es trobava força malmès. El cartell s’exposarà al CDV, seguint les recomanacions de conservació, per un període màxim de sis mesos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local