ESTRENES DE LA SETMANA

'Alcaldessa' arriba als cinemes després del premi a millor director documental a Màlaga

Michael Moore estrena un nou documental i James Bobin dirigeix 'Alicia a través del espejo'

Michael Moore al documental '¿Qué invadimos ahora?'. EIX

Michael Moore al documental '¿Qué invadimos ahora?'. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

CARTELLERA DE CINEMA

Després que 'Alcaldessa' s'emportés el premi a millor director per Pau Faus en la recent edició del Festival de cinema de Màlaga, el documental sobre Ada Colau arriba aquest divendres als cinemes d'una desena de ciutats de l'Estat. "'Alcaldessa' retrata el conflicte d'una persona que està en camí de convertir-se en allò que moltes vegades ha qüestionat", va dir el seu director Pau Faus en una entrevista a l'ACN. Un documental que segueix els passos de Colau des dels inicis de la candidatura de Barcelona en Comú fins que és investida alcaldessa. El conegut i polèmic director nord-americà Michael Moore estrena un nou documental i James Bobin dirigeix 'Alicia a través del espejo'.

Faus va conèixer a Ada Colau a la PAH als principis del 2013 i va formar part de l'equip encarregat dels vídeos de la plataforma. Posteriorment, quan va començar el procés de Guanyem Barcelona, van veure que hi havia una història molt clara per explicar. Així mateix, eren conscients que podien tenir accés privilegiat a la protagonista. "Li vam plantejar a Colau si estaria disposada, durant aquest seguiment de la candidatura, a comentar en primera persona com vivia ella aquest viatge", va explicar. Faus va assenyalar que aquests són espais on Colau "va compartir com vivia el procés i s'abstreia de l'escenari i dels debats".

La cinta segueix els passos de Colau durant un any, des dels inicis de la candidatura de Barcelona en Comú fins al dia en què va ser investida alcaldessa de la capital catalana. A través del format vídeo-diari, l'actual alcaldessa comparteix amb la càmera els dubtes i les contradiccions que tot aquest procés li comporta. En paral·lel al seu relat en primera persona, la càmera s'endinsa sense filtres en les entranyes de la candidatura i en la campanya electoral. 'Alcaldessa' arrenca el juny del 2014, quan la cofundadora de la PAH decideix liderar un grup de persones vinculades a moviments socials, partits d'esquerres i associacions veïnals per crear la plataforma ciutadana Guanyem.

En l'apartat documental, el 19è Festival de Cinema de Màlaga ha premiat 'Nosotras. Ellas', de Julia Pesce, com a millor cinta. Pau Faus per 'Alcaldessa' i Jorge Caballero per 'Paciente' han compartit ex aequo el guardó de millor director documental. 'Alcaldessa' és el primer llargmetratge del barceloní Pau Faus.

James Bobin dirigeix 'Alicia a través del espejo', una seqüela de la coneguda pel·lícula 'Alicia en el país de las maravillas'. Després de passar els darrers anys seguint els passos del seu pare i navegant per alta mar, Alicia (Mia Wasikowska) travessa un mirall màgic que la porta al fantàstic regne del País de les Meravelles junt amb els seus amics el Conill Blanc (Michael Sheen), Absolem (Alan Rickman), el Gat de Cheshire (Stephen Fry) i el 'Sombrerero Loco' (Johnny Depp). La jove haurà d'intentar canviar el passat amb l'ajuda d'un enigmàtic aparell, un globus metàl·lic situat dins de la càmera del Gran Rellotge que alimenta tots els temps. Només d'aquesta manera podrà rescatar el seu amic el 'Sombrerero Loco' i detindre el maligne Temps (Sacha Baron Cohen) abans que es compleixi el termini marcat pel rellotge i el País de les Meravelles es converteixi en un món sense vida. Alicia també es creuarà amb amics del passat però també amb enemics com la Reina Vermella (Helena Bonham Carter), amb qui es tornarà a veure les cares en un nou enfrontament.

El retorn de Michael Moore

'¿Qué invadimos ahora?' arriba sota la direcció del cineasta, documentalista i escriptor nord-americà Michael Moore, que s'embarca en una "invasió" per Europa, viatjant de país en país per trobar solucions que es puguin aplicar als problemes interns dels Estats Units. Aquest documental és una sàtira que ironitza sobre la imperiosa necessitat que sent la gran potència nord-americana de tenir constantment un enemic.

'Tres recuerdos de mi juventud' narra la història de Paul, un home que rememora tota la seva vida centrant-se en el difícil caràcter de la seva mare quan ell era petit, l'estreta relació que tenia amb el seu germà Iván, la manca de coincidències amb el seu pare quan el Paul tenia 16 anys, els seus estudis a París i la seva creixent vocació per l'antropologia. Paul recorda la seva joventut però, sobretot, al seu primer i únic amor, Esther, un record que serà més fort que cap altre. Aquest drama està dirigit per Arnaud Desplechin, guardonat com a millor director als Premis Cèsar de França de 2016, i protagonitzada per Lou Roy-Lecollinet, Quentin Dolmaire i Mathieu Amalric.

Fellipe Barbosa és el director de 'Casa grande', un film ambientat en el món de l'elit social de Rio de Janeiro. Jean, un adolescent de 17 anys, lluita per fugir dels seus pares sobre protectors, al mateix temps que la seva família adinerada entra en bancarrota. Casa seva s'enfonsa, els treballadors domèstics són acomiadats i Jean haurà de fer front a les contradiccions de la casa gran. Aquest drama està protagonitzat per Alice Melo, Suzana Pires, Marcello Novaes i Thales Cavalcanti.

François Cluzet és Jean-Pierre Werner a 'Un doctor en la campiña', un metge amb el qual poden comptar tots els habitants d'una petita zona rural, ja que és l'encarregat d'auscultar-los, curar-los i tranquil·litzar-los a qualsevol hora del dia durant els set dies de la setmana. Jean-Pierre s'ha dedicat al seu ofici al llarg de 30 anys i haurà d'acceptar l'arribada de la doctora Nathalie (Marianne Denicourt), que ha arribat recentment del seu treball d'hospital per ajudar Jean-Pierre, qui se les haurà d'arreglar per adaptar-se a aquesta nova vida alhora que Nathalie haurà d'aconseguir el repte de substituir a un doctor que es creia insubstituïble. Aquest film està dirigit per Thomas Lilti i també compta amb la participació de Christophen Odent i Patrick Descamps.

'Zoran, mi sobrino tonto' és una comèdia de Matteo Oleotto que narra la història de Paolo, un vinater cansat de tot i amb un humor sorneguer que viu a Friuli, una bucòlica regió a dues passes d'Eslovènia. Però un dia li arriben notícies d'una tieta llunyana que li ha deixat com a herència un nebot una mica 'tonto', Zoran, al qual haurà d'ajudar a superar la pèrdua. Paolo descobreix que una de les principals qualitats de Zoran és que és infal·lible amb els dards i veu en ell una oportunitat de negoci que podria canviar la seva vida. Aquesta comèdia està protagonitzada per Giuseppe Battiston, Roberto Citran, Rok Prasnikar i Teco Celio.

'Lobo'

Sota la direcció de Naji Abu Nowar arriba 'Lobo', un film d'aventures que reflecteix la vida i la quotidianitat dels grups beduïns nòmades a principis del segle XX a través de la mirada de Lobo –theeb en àrab-, un nen educat pel seu germà major Hussein mentre la guerra es deslliga a l'Imperi Otomà. Una nit, un oficial de l'exèrcit britànic i el seu guia Marjie irrompen a la vida d'aquests dos germans per demanar-li a Hussein que els porti en un viatge misteriós fins a un pou d'aigua en la vella ruta dels peregrins. Per por a deshonrar la reputació del seu difunt pare, el cap de la tribu, Hussein es compromet a acompanyar-los, però quan el grup surt, Lobo decideix seguir-los en el seu viatge a través del desert. Així comença una història de transformació i de creixement en el qual Lobo fa un pas des de la infantesa i la innocència a l'obligada maduresa per circumstàncies extremes. Aquest drama està protagonitzat per Jack Fox, Hussein Salameh, Hassan Mutlag i Jacir Eid.

'El país del miedo' narra la història de Carlos, un home pacífic que veu com la seva vida s'altera quan Marta, una nena de 13 anys, es creua en el camí del seu fill Pablo. Marta comença a extorsionar, en primer lloc, al nen i, després, al propi Carlos que, incapaç de defensar-se, es veu envoltat en una sèrie de situacions angoixants que acabaran provocant respostes desproporcionades. Aquest thriller està dirigit per Francisco Espada i protagonitzat per José Luis García Pérez, Cristina Plazas, Eduardo Velasco i Marina Recio.

Segundo de Chomón

'El hombre que quiso ser segundo' és un documental que sobrevola la figura d'un dels pioners del cinema: Segundo de Chomón. En aquest film, l'espectador podrà seguir els passos de Enrico Vecchi, el narrador d'aquesta història, per l'estat espanyol, França i Itàlia a la recerca de respostes sobre l'enigmàtica vida del cineasta que va inventar l'animació cinematogràfica. Aquest documental està dirigit per Ramón Alòs i compta amb la col·laboració de Juan M. Company, Ramón Langa i Maribel Bayona.

'Magallanes' és un film de Salvador del Solar que narra la història de Harvey. Una tarda qualsevol, Celina (Magaly Solier) puja al seu taxi i fa que la vida de Magallanes faci un gir inesperat, ja que és una dona que va conèixer en aquells violents anys en els quals va ser soldat de l'exèrcit peruà i lluitava contra els militants de Sender Lluminós. Després de reconèixer a Celina, aquest taxista decideix fer tot el que sigui possible per ajudar-la però ella preferiria perdre'l de vista abans que deixar-se ajudar per ell. Aquest drama també compta amb la participació de Federico Luppi i Christian Meier i ha estat guardonat amb el Premi Especial del Jurat (Òpera prima) al Festival del Nou Cine Llatinoamericà de l'Havana i amb el Premi de la Industria Cine en Construcció 26.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local