Arqueologia

Les excavacions al Pla dels Albats constaten la bona conservació de l’església d'Olèrdola

La campanya ha començat aquesta setmana i dóna continuïtat als treballs realitzats durant l’estiu passat

Les excavacions al Pla dels Albats constaten la bona conservació de l’església de Santa Maria. Tríade

Les excavacions al Pla dels Albats constaten la bona conservació de l’església de Santa Maria. Tríade

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana s’han iniciat les excavacions arqueològiques a l’església de Santa Maria, a la zona del Pla dels Albats, donant continuïtat als treballs efectuats durant el mes de juliol de l’any passat. Llavors, els treballs es van centrar en l’entorn de l’església i la zona del conegut cementiri de tombes antropomorfes tallades a la roca. Enguany l’objecte de les excavacions és la pròpia església de Santa Maria, tal i com assenyala el coodirector de les excavacions, Xavi Esteve. Els treballs preliminars i els primers dies d’excavacions han posat de manifest que les restes de l’església estan en un bon estat de conservació. 

L’excavació s’inclou dins del projecte ECLOC, que agrupa Sant Quirze de Colera, Sidillà i  Olèrdola. El propòsit és el d’estudiar el període que va dels segles IV al X, transició del món clàssic al medieval, centrant-se en el paisatge urbà i rural configurats a partir de l’església, l’hàbitat i el cementiri. En el cas d’Olèrdola, el projecte permet aportar dades i fonamentar la important ocupació medieval d’Olèrdola fora muralles. 

Els investigadors són optimistes sobre la continuïtat del projecte de recerca i les possibilitats de seguir trobant recolzament institucional per a fer-lo viable, tenint en compte els positius resultats obtinguts. 

Les excavacions tenen una durada de tres setmanes i compten amb la participació d’estudiants de grau d’arqueologia. Recordem que l’any passat la intervenció va permetre localitzar prop de 30 tombes noves que se sumaven a les més d’un centenar conegudes prèviament, així com recuperar els cossos de 10 individus. L’estudi antropològic aporta dades essencials per conèixer la població que habitava el suburbi i es poden comparar els resultats obtinguts de la necròpolis de Sant Miquel, on hi eren inhumats els ocupants del recinte emmurallat. Envoltant l’àrea de cementiri també van ser  identificades diverses estructures que es relacionen amb l’àrea de sagrera, amb espais de producció i emmagatzematge d’aliments. De la campanya de l’any passat també se’n va destacar la troballa d’un edifici de planta rectangular en ús fins el segle XIV, aixecat un cop la necròpolis havia estat amortitzada. La troballa té una gran significació perquè es tractava de la primera constatació de la pervivència d’ocupació al Pla dels Albats, amb posterioritat a l’inici del segle XII.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local