Equitat a la festa

La Festa Major de Vilafranca acumula cinc anys de majoria d’administradors masculins, a l’espera de conèixer els del 2017

El protocol de la Festa Major indica que abans que acabi el mes l’octubre ja s'han d’haver nomenat els cinc responsables

Administradors de 2016. La fórmula de tres homes i dues dones ha estat l'emprada en els darrers cinc anys. Roger Vives

Administradors de 2016. La fórmula de tres homes i dues dones ha estat l'emprada en els darrers cinc anys. Roger Vives

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El tradicional acte de presentació dels administradors de la Festa de Major de Vilafranca és un dels esdeveniments socials de més interès de la capital de l'Alt Penedès durant les setmanes de tardor, envoltat d’una rumorologia creixent els dies previs per la incertesa de saber quines seran les cinc persones de la vila que tindran l’honor i la responsabilitat de ser els encarregats de gestionar La Més Típica de l'any següent.

El protocol de la Festa Major indica que abans que acabi el mes l’octubre ja s'han d’haver nomenat els cinc responsables, per tal que puguin disposar del màxim temps possible per confeccionar una celebració que comporta des dels detalls més petits als més generals com és el propi finançament d'una festa que té un pressupost de més de 450.000 euros. Tot i el protocol, enguany encara no s'ha fet públic el nom dels cinc elegits. De fet, l’any passat la presentació no es va produir fins el 17 de novembre.

Amb tot, el que resta per veure és si seguirà la tònica del darrer lustre en què l'elecció dels administradors, feta sempre per l'equip de govern i amb l'alcalde de torn com a darrer i principal responsable, mantindrà la tònica de tres homes i dues dones. I és que en els darrers cinc anys s’ha repetit consecutivament aquesta estructura de grup, fet que ha provocat que la paritat de gènere, impossible d’aconseguir en un sol any per ser un nombre imparell però sí factible amb el pas dels anys, no hagi existit durant tot un lustre, cosa que no succeïa des dels anys vuitanta.

Amb l’alcaldia convergent de Pere Regull al capdavant de l'Ajuntament no sempre havia estat així: els dos primers anys (2010 i 2011) la fórmula va ser de tres dones i dos homes, però a partir d'aquí hi hagué un canvi inalterable a l’espera de conèixer properament els responsables de la festa del 2017. De fet, també l'any 2009, amb CiU al capdavant del consistori, hi havia majoria de dones, però els administradors d'aleshores ja havien estat elegits per l'equip de govern anterior.

Com en totes les posicions de la societat, l'accés de la dona ha estat més tardà. En el cas de les administracions de la Festa Major de Vilafranca, no va ser fins el 1979, amb la figura de Maria Àngels Guardiet, que hi hagué la primera dona. De fet, fou el mateix moment en què es passà de tres a quatre administradors. Dos anys després, el 1981, fou el primer cop que hi hagué dues dones i, com en l'anterior, serví per augmentar el nombre d'administradors, passant a ser els cinc que encara perduren amb la única excepció del 1982, quan es tornà a quatre. Fins el 1989 no hi hagué la primera majoria de dones en l’administració, fet que es repetí els anys 1993, 1996, 2000 i 2001 (dos anys seguits per primer cop), 2004 i, de manera consecutiva, quatre vegades entre el 2008 i el 2011, quan la paritat de gènere tampoc era existent però en aquest cas per majoria de dones. El millor registre femení ha donat pas a cinc anys seguits de majoria d’homes a l’espera de saber, properament, les cinc cares noves que organitzaran la Festa Major de Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local