Festa Major 2017

El cartell de la diada de Sant Fèlix consolida els mèrits històrics per davant del rànquing vigent

El protocol de la Festa Major indica que per Sant Fèlix hi han d’actuar les millors colles, sense especificar quins paràmetres s’han de seguir per determinar quines són

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els administradors de la Festa Major de Vilafranca han fet públic aquesta setmana el cartell de la diada de Sant Fèlix, la gran cita castellera de l’any que, un cop més, comptarà amb el cartell clàssic: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls.

L’actual format amb quatre colles se celebra ininterrompudament des de l’any 1994 i, des d’aleshores, la plaça més castellera ha comptat el 30 d’agost amb les mateixes quatre colles, a excepció dels anys 1996, 2012 i 2014, en què la Colla Jove Xiquets de Tarragona substituí a la Joves de Valls en les dues primeres ocasions; i als Minyons, en la darrera.

El protocol de la Festa Major indica que per Sant Fèlix hi han d’actuar les millors colles, sense especificar quins paràmetres s’han de seguir per determinar quines són. De fet, per aquest motiu els Verds no hi van actuar fins el 1965, disset anys després de la seva fundació. En tot cas, el protocol dóna peu a la interpretació subjectiva per decidir quines són aquestes quatre millors colles; i la decisió recau en els administradors de torn, els quals, han de prendre una decisió durant els primers mesos de l’any en curs després de reunir-se amb els representants de les colles que consideren aspirants en les seves respectives seus.

Les quatre colles ‘clàssiques’ s’han guanyat amb els anys el seu prestigi i el dret a participar per ‘La més Típica’, però atenent a com ha acabat el rànquing casteller temporada rere temporada, el cartell de les colles participants per Sant Fèlix hagués pogut diferir de l’actual tan en la propera edició com en les sis precedents.

De fet, ja va succeir els anys 2012 i 2014, quan la Colla Jove Xiquets de Tarragona va ser present el 30 d’agost a la capital de l’Alt Penedès. A nivell de rànquing, els tarragonins han acabat les sis darreres temporades entre les quatre millors colles però, malgrat la regularitat, en només dues ocasions li ha valgut per ser present a Vilafranca, on si que hi ha participat la Joves de Valls que, a nivell de puntuació, porta tres anys seguits fora de les quatre primeres posicions.

El dubte que pot planar damunt els administradors abans de prendre una decisió és bàsicament a partir del 2011. Durant la primera dècada del segle XX, les colles que conformen el cartell històric de Sant Fèlix van copar també les quatre primeres posicions del rànquing casteller, a excepció dels anys 2005 i 2006, en què s’hi van colar els Capgrossos de Mataró. Els maresmencs, que també acabarien el 2010 en el Top Four, no arribaren a debutar mai per Sant Fèlix.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local