Arqueologia

El camp de treball d'Adarró descobreix part del paviment de l'època romana

Els treballs, que s'han realitzat entre el 4 i el 15 de setembre, s'han centrat en la part de la vil·la romana, ubicada a la parcel·la de propietat municipal, i fundada a principis del segle II dC

Finalitza el camp de treball d'Adarró. Ajuntament de Vilanova

Finalitza el camp de treball d'Adarró. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En un acte celebrat a l'Espai Far amb l'assistència de la regidora de Cultura, Teresa Llorens, s'ha donat per acabat el tercer camp de treball d'arqueologia del jaciment de Darró (segle V a.c al VII d.c).

Aquest mes de setembre ha estat el tercer consecutiu en que una dotzena de persones interessades en l'arqueologia (molts d'ells arqueòlegs) han pogut participar en un camp de treball organitzat per l'Ajuntament i el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Una activitat que permet difondre el coneixement de la metodologia arqueològica entre els participants i ampliar els seus coneixements sobre la història antiga del municipi.

Els treballs, que s'han realitzat entre el 4 i el 15 de setembre, s'han centrat en la part de la vil·la romana, ubicada a la parcel·la de propietat municipal, i fundada a principis del segle II dC. Concretament, es treballa en la part residencial, amb l'objectiu de documentar les transformacions que es van realitzar en aquest habitatge durant els segles III i IV dC.

Els treballs d'excavació es realitzen sota la direcció tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Els responsables del projecte han explicat que en aquestes dues setmanes de treball s'ha finalitzat l'excavació d'un nivell format per gran quantitat de pedres, teules i materials constructius, juntament amb materials ceràmics, ferro, bronze, monedes, i objectes d'os treballat. Tot aquest conjunt es trobava sobre un paviment, un pis de calç compactat, que ha aparegut aquest any. Els fragments de ceràmica informen sobre les xarxes comercials de l'Imperi Romà de les que formava part Darró, ja que hi ha objectes procedents del sud de la Península Ibèrica, de França, d'Itàlia o del Nord d'Àfrica, dels segles III, IV i V dC.

Adarró o Darró és un poblat ibèric que es troba a ponent de l'actual passeig Marítim de Vilanova i la Geltrú, al territori antigament conegut com a Cossetània. L'establiment ibèric va estar poblat entre els segles V i I aC, mentre que la vil·la romana va ser fundada a mitjans del segle I aC i va estar habitada fins al segle VI de la nostra era. Gràcies a l'esforç d'Ajuntament, Diputació, i dels participants als camps, aquesta part romana del jaciment de Darró ja és visitable des d'aquesta primavera, i es va consolidant any rere any.

Abans dels camps de treball que es van iniciar el setembre de 2015, la vila romana de Darró va tenir llargues campanyes d'excavació dirigides per tècnics del Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona des de mitjan de la dècada dels vuitanta fins a finals del segle XX.

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, dissabte 7 d'octubre es farà una visita molt especial al jaciment vilanoví. Es tracta d'una recreació històrica de com es desenvolupava el comerç en època ibèrica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local