Fira del Gall de Vilafranca

Els criadors de Gall del Penedès reclamen als restauradors més consum del producte durant l'any

El Nadal es presenta per als criadors d'aquesta raça autòctona igual que l'any anterior tot i la crisi

La Fira del Gall de Vilafranca és el punt àlgid per a les vendes de Gall Negre del Penedès i la resta d'aus de la mateixa família de la raça penedesenca

La portaveu de l'Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, Maria Antonia Udina, alimentant els seus galls negres del Penedès

La portaveu de l'Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, Maria Antonia Udina, alimentant els seus galls negres del Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La portaveu de l'Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, Maria Antònia Udina, ha explicat a l'ACN que la temporada nadalenca serà igual que la de l'any passat tot i la crisi, "perquè la gent continuarà fent un gall del Penedès com a àpat especial". I també preveuen mantenir el miler de peces venudes durant la Fira del Gall de Vilafranca, enguany el 15 i 16 de desembre. Ara bé, Udina ha lamentat que la resta de l'any les vendes hagin baixat significativament, un fet que atribueix als restauradors: "Estaria bé que durant l'any als restaurants sempre hi hagués gall del Penedès", ha dit insistint que "a la restauració costa molt vendre durant l'any perquè troben productes més econòmics".

La Fira del Gall de Vilafranca és el punt àlgid per a les vendes de Gall Negre del Penedès i la resta d'aus de la mateixa família de la raça penedesenca. Serà el proper cap de setmana 15 i 16 de desembre en què segons els seus càlculs dels criadors, durant l'esdeveniment, es vendran uns 600 galls vius -que a la mateixa fira es poden sacrificar i prepara per menjar- i uns 400 galls més ja preparats.

Ara bé, Udina lamenta que la resta de l'any les vendes hagin baixat considerablement i es posa d'exemple a ella mateixa com a criadora, ja que ha hagut de reduir el nombre de galls i gallines que té a la granja a la meitat, d'un centenar ha passat a tenir una cinquantena.

Segons ha explicat, això és degut a que els restauradors de la zona no l'ofereixen a les seves cartes fora de la temporada: "Estaria bé que durant l'any als restaurants sempre hi hagués gall del Penedès perquè el pugui tastar qualsevol persona que vingui d'arreu i vulgui un producte autòcton", ha dit la coordinadora dels criadors, que considera que "a la restauració costa molt vendre durant l'any perquè troben productes més econòmics i és el que s'ha de potenciar".

L'associació de criadors defensa el consum del Gall Negre del Penedès perquè és un producte autòcton i de proximitat, que és criat en grups petits i durant una llarga criança (d'entre 15 i 22 setmanes) i de forma natural -no industrial- i perquè la carn és més saborosa i sana.

El "viacrucis" de l'IGP

Des de l'Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca fa anys que treballen per aconseguir que aquesta espècie tingui la Identificació Geogràfica Protegida (IGP), un segell amb que les administracions públiques reconeixen l'exclusivitat d'un producte determinat vinculat a un territori.

Les gestions que ha de superar l'Associació per aconseguir aquesta qualificació passen per la Generalitat de Catalunya, pel govern espanyol i per la Unió Europea, però des de fa mesos que la petició formal no ha superat el primer pas:

"Quan es va voler engegar de nou, a la Generalitat ens ho van tirar enrere perquè consideraven que el Gall del Penedès podria ser criat en una altra zona", ha explicat Maria Antònia Udina, que ha definit el procés com un "viacrucis".

Udina també ha vist un punt d'esperança en l'últim estudi que han fet per diferenciar la criança de la raça al Penedès: "Vam fer un estudi complet per fer una cosa diferent que no es fes a cap altre lloc que consistia en provar de donar-los un 5% de gra de raïm" en la seva alimentació.

Segons ha explicat a l'ACN la portaveu dels criadors, l'estudi va donar resultats "immillorables", ja que "millora la qualitat de la carn, dels greixos i és més sa". "Però encara hem de fer que la Generalitat ho vegi clar per tirar-ho endavant", ha afegit Udina, que ha assegurat que "va per llarg, però quan ho fem volem que arribi a bon port i és un viacrucis que anem suportant".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local