Terra i mar

Cuiners, productors i experts en turisme analitzen la demarcació enogastronòmica de l’Alt Penedès i el Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Saló d’Or del Palau Maricel, a Sitges, servirà de llotja per a la sessió de tarda que porta per títol Denominació d’origen: terra i mar, aquest dijous 17 de novembre. Promogut per la Mancomunitat Penedès Garraf i organitzat per l’Agència de Desenvolupament NODE l’esdeveniment aplegarà la participació de cuiners, gastrònoms, productors, elaboradors i experts en turisme enogastronòmic.

L’acte serà un espai d’intercanvi d’experiències i debat al voltant dels productes i la gastronomia genuïns de la gran demarcació enogastronòmica de l’Alt Penedès i el Garraf. Aquest propòsit s’emmarca en l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme. Denominació d’origen: terra i mar es presenta per afavorir el coneixement dels productes autòctons i la cultura culinària del Garraf i el Penedès. Alhora, es pretén propiciar el contacte i la interrelació entre els productors i els professionals de la cuina i la restauració.

El programa començarà a un quart de cinc, amb l’obertura a càrrec de Miquel Forns, alcalde amfitrió i alhora diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona. Al seu costat hi seran Antoni Díaz, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, i Neus Lloveras, diputada al Parlament de Catalunya, i Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat. Oriol Castro, xef dels restaurants Disfrutar (Barcelona) i Convertir (Cadaqués) encetarà el guió amb la ponència marc sobre El llegat culinari en un entorn de terra i mar. La presentació anirà a càrrec del gastrònom Pere Tapias.

Tot seguit, el també gastrònom Francesc Murgadas coordinarà una taula de mestratges per parlar dels Mites, llegendes i realitats de la gastronomia genuïna. Els ponents seran Xavier Mestres, president de l’Institut Català de la Cuina; Valentí Mongay, president del Convivium del Garraf de SlowFood i xef propietari de La Salseta (Sitges); Oriol Llavina, xef del restaurant El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès), i Josep Sucarrats, director de la publicació Cuina. Una segona taula de ponents reunirà experts i representants de productors de la terra i el mar, amb el títol Les denominacions d’origen en els mercats de proximitat. Presentats pel periodista suburenc Josep Maria Matas, escoltarem Francesc Olivella, director de la DO Penedès; Manel Ametllé, secretari de la Confraria de Pescadors de Vilanova; Antònia Udina, presidenta del CR de la IGP del Gall del Penedès, i Joan Simó, director científic de la Fundació Miquel Agustí.

En la cloenda, la presidenta de Mancomunitat i alhora de NODE Garraf, Rosa Huguet, explicarà que aquesta cita serveix de preàmbul a La Llotja, un esdeveniment de periodicitat semestral que es celebrarà a partir de novembre de 2017 amb l’objectiu de promoure el consum dels productes de proximitat i el coneixement de la cuina genuïna; també com a signes d’identitat i d’atractivitat enogastronòmica. Amb ella, intervindran la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Francesc Olivella.

El colofó de la tarda ocuparà el claustre del mateix Palau Maricel en el què es servirà el repertori Maricel de terra, expressament composat per a l’ocasió, amb productes autòctons del mar i de la terra, i qui sap també si del cel. Estarà elaborat i servit per alumnes de l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan Ramon Benaprès, de Sitges. La sessió Denominació d’origen: terra i mar compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, així com de la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, dels ajuntaments membres de la Mancomunitat Penedès Garraf i dels consells comarcals del Garraf i l’Alt Penedès.

Entre les nombroses entitats col·laboradores, cal esmentar l’ADEPG, Associació d’Empresaris del Penedès i el Garraf; l’Associació Espigalls del Garraf; l’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca; el CETT, Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia (UB); la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú; la DO Penedès; la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica; l’Institut Joan Ramon Benaprés de Sitges; la IGP Gall del Penedès; l’SlowFood - Convivium del Garraf; la Xarxa Agroecològica del Garraf i la Xarxa Productes de la Terra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local