Botellot

Vilanova i la Geltrú i el nou ‘Ritmo de la noche”

La nit a Vilanova i la Geltrú està deixant de ser el temps de gaudi tranquil per a convertir-se en un problema. Iolanda Sànchez

La nit a Vilanova i la Geltrú està deixant de ser el temps de gaudi tranquil per a convertir-se en un problema. Iolanda Sànchez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Se'm dispara el cos i començo a ballar, com si un desfibril·lador em carregués el pit, en escoltar la cançó "Ritmo de la noche", un dels èxits de l'estiu del noranta-u. "Ai, Ai, Ai... Bellíssima!!!"

La meva generació també va gaudir de la festa. Deambulàvem pels locals d'oci del carrer Llançà i del carrer Unió fins ben entrada la nit per acabar a les discoteques del moment, l'Ufos i el Vint-i-Quatre. Xalàvem de les orquestres en l'època dels envelats que s'instal·laven des de Cap d'Any fins a Carnaval a diferents places de Vilanova, i a l'estiu de la fresca als concerts que se celebraven al Molí de Mar i en acabar al Xiringuito del Far. Vivíem la disbauxa nocturna ballant sense parar, acompanyant-nos d'alguna cervesa o combinat i, molt esporàdicament, de les calades d'algun porro compartit. Fèiem les primeres passes i descobríem les novetats de l'art del flirteig, del sexe, dels primers amors...

Crèiem conquerir la llibertat fins que despuntava el dia i arribaves a casa per trobar-te de cara amb la família que et sotmetia a un tercer grau amb un: quines hores són aquestes d'arribar? La nit havia estat nostra per rebel·lar-nos contra un món adult massa seriós, preocupat per la feina i la pela.

Avui una altra generació li toca viure la nit. S'estrena la nostra descendència en els ritus de la festa i ens agafen totes les pors del món perquè ens surt la vena protectora i perquè malauradament comprovem que el "ritmo de la noche" avui en dia té més elements perillosos.

Sabem que el consum intensiu d'alcohol i drogues s'ha disparat. Veiem com els/les nostres adolescents, joves i no tan joves campen carregades de bosses de plàstic per concentrar-se als "botellots" i com desacomplexadament per sortir de festa es consumeix tota mena de substàncies psicoactives i drogues sintètiques, com l'èxtasi o les "catinones", una nova variant amb efectes perillosos.

S'ha d'afegir l'aparició d'un nou fenomen, que s'està convertint en un "costum setmanal", la finalització de la festa amb problemes d'ordre públic, agressions, saquejos i actes vandàlics als carrers pròxims als bars i locals d'oci de la ciutat, al barri de Mar i a la Geltrú. Majoritàriament planificats, i amb motivacions racistes i xenòfobes.

La nit a Vilanova i la Geltrú està deixant de ser el temps de gaudi tranquil per a convertir-se en un problema.  Qüestió que ens hauria d'amoïnar perquè aquest excés de consum d'alcohol i drogues està tenint conseqüències en la salut física i mental de molts adolescents i joves, està posant en risc la seguretat de col·lectius minoritzats, i perquè està afectant la salut, a la seguretat i a la bona convivència dels barris afectats pels sorolls i els aldarulls nocturns.  Evidentment l’assumpte  té molts angles i arestes que caldrà entomar amb diligència i amb tota la intel·ligència col·lectiva de la ciutat, des del diàleg i des del treball amb tots els col·lectius implicats: els joves, el veïnatge, els establiments, la policia, els centres escolars, els professionals i experts i les famílies.

Malauradament comprovem que el govern de la ciutat i l'ajuntament de nou va tard per activar la trobada i el diàleg necessaris per veure quines solucions i respostes cal donar.

Iolanda Sánchez
Exregidora de l'ajuntament de VNG i membre de Vilanova en Comú

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local