Política

Sàbat “l’Estat espanyol no dona resposta a les necessitats de Vilafranca, la Renfe n’és l’exemple més clar”

Raquel Sans, Pere Sàbat i Joan Capdevila . Eix

Raquel Sans, Pere Sàbat i Joan Capdevila . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La manca d’inversió de Renfe, els pisos que la Sareb té a Vilafranca i no cedeix a l’ajuntament o la no cessió de la caserna de la Guàrdia Civil per fer-hi pisos socials són exemples de com l’Estat espanyol perjudica a Vilafranca i com amb la independència Vilafranca hi guanya. Exemples que com explica Pere Sàbat, candidat a l’alcaldia, en un acte on ha estat acompanyat pels diputats Joan Capdevila i Raquel Sans, demostren que davant d’un Estat “que no dona resposta a les necessitats de Vilafranca, lluitar per la República és lluitar tenir un Estat que si que ho faci”.

La utilitat d’un Estat català que millori la vida de la ciutadania ha estat el fil conductor d’un acte que ha reivindicat la necessitat de parlar de “país” i de “projecte” i de posar la gent al centre. “Tenim un Estat que ens va en contra, un Estat repressor i un Estat que ens fa perdre oportunitats” remarca Sàbat. I d’exemples ha situat el nivell paupèrrim d’inversió a Renfe que afecta a les 6000 persones que, abans de la pandèmia, agafaven el tren a l’estació de Vilafranca i ha recordat que “la inversió que necessitem no és la reforma de l’estació per posar-hi barreres de tiquets, sinó que els trens no vagin tard i que augmentem de freqüències”. En aquest Raquel Sans ha remarcat que “l’àmbit de govern que ha gestionat durant més anys el PSC és Renfe, i els resultat és claríssimament nefast”.

Moció per reclamar la caserna de la Guàrdia Civil

Un altre dels exemples que ha situat Sàbat, és la importància de poder comptar amb l’espai on hi ha la caserna de la Guàrdia Civil per poder-hi fer pisos socials. En aquest sentit Sàbat ha anunciat que presentaran una moció al ple per instar al govern espanyol a cedir-la immediatament per poder donar resposta a la necessitat d’habitatge que hi ha a Vilafranca. Sobre habitatge, els pisos de la Sareb també han centrat el debat. La Sareb té diversos pisos i altres immobles a Vilafranca i tal com explica Capdevila des del Congrés s’està pressionant al govern espanyol perquè els cedeixi al govern de la Generalitat per tal de donar resposta a la manca d’habitatge. Poder disposar dels 12.000 pisos de la Sareb a Catalunya ajudaria a pal·liar aquesta necessitat.

108 milions d’euros per Vilafranca

Un dels arguments pragmàtics per la independència és el descomunal dèficit fiscal. Actualment el govern de la Generalitat l’ha xifrat en 20.000 milions d’euros, el que és 2700 per cada ciutadà, o que a nivell de Vilafranca signifiquen 108 milions d’euros. Uns recursos que l’Estat espanyol no inverteix a Catalunya i que condemnen a treballadors i treballadores i al sector productiu i empresarial a veure perjudicades les seves possibilitats de prosperar.

Guanyar sobiranies

L’acte s’ha celebrat quan fa cinc anys del 3 d’octubre, el dia de l’Aturada de país que va paralitzar Catalunya en defensa del referèndum i del dret a decidir i en contra de la repressió de l’Estat espanyol. Sans ha apuntat que en tot el procés els Ajuntaments van ser claus i la manca de suport municipal en algunes àrees del país va ser determinant per restar força al moviment. Un àmbit el municipal on Sàbat ha apuntat que l’objectiu ha de ser guanyar sobiranies en el màxim d’àmbits possibles, com l’energètic o l’alimentari. En l’àmbit energètic els republicans van anunciar que al 2030 el 25% de l’energia que consumeix Vilafranca serà generada per energies renovables i des del territori. Capdevila ha apuntat que des del Congrés s’està batallant per democratitzar i facilitar l’establiment de Comunitats Energètiques, una de les accions imprescindibles per avançar cap a un nou model energètic i on els municipis són la base.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local