OPINIÓ

Retallada=deixadesa?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tant s’havien acostumat que la gran majoria estava considerant aquests ingressos atípics com normals i han fet quadrar els pressupostos municipals amb aquestes previsions atípiques, com ha fet la regidora dels diners aquest any a Sitges amb el 10% dels ingressos previstos. Però, els ingressos municipals han baixat i molt, ara cal ajustar la despesa i ser realistes, cal fer el que una gran majoria de les empreses del país han hagut de fer: reajustar i reduir i tornar a programar les inversions necessàries per tornar a enfilar el camí de la sostenibilitat econòmica i el creixement sostingut.

Les administracions públiques fan Plans de Sanejament per reajustar la seva economia. Un Pla de Sanejament té tres anys de durada i planteja reduccions anuals de més del 15% de la despesa així com cercar noves fonts d’ingressos estables. Sitges ha decidit tirar endavant el seu tercer Pla de Sanejament, el primer, 2004-06, va funcionar, el govern, amb dos regidors d’Esquerra, s’ho va creure, i, tanmateix, el rigor de la regidora d’hisenda del moment, la bona amiga Vinyet Rosés, van fer que tingués resultats i van permetre tirar endavant un grapat d’inversions necessàries per posar al dia Sitges després de la deixadesa anterior. Però el segon Pla de Sanejament no ha funcionat, l’actual govern, del PSC i d’ICV, no l’ha respectat, l’actual regidora dels diners s’ha dedicat a implantar el seu sistema de plans i projectes plens de fum i presentacions i contractar personal en les seves àrees per crear més i més departaments, burocratitzar i no prendre decisions no fos cas que algú no hi estigui d’acord. I ara cal fer-ne un tercer, al descontrol en la despesa cal afegir-ne la situació econòmica actual i la important baixada dels ingressos atípics. Ja s’han aplicat les estisores i s’han retallat serveis i manteniments que afecten directament a la ciutadania: carrers bruts, espais enjardinats sense manteniment, forats als carrers que no s’arreglen. Passegeu pals carrers de Can Pei i ho veureu.

Veureu com les fulles de les palmeretes, desconec qui va tenir la pèssima idea de posar-les, no deixen caminar als vianants. Veureu com hi ha espais verds on fa mesos que no treballa ningú, provocant que els gossos tornin a fer-ho tot en mig del carrer. Veureu papereres plenes i brossa al voltant dels contenidors que triga dies en desaparèixer i tot això ho podeu veure qualsevol de les nits que desvetllats pel soroll de l’Atlàntida feu un passeig. S’han rescindit contractes de manteniment de jardineria amb empreses com Tegar, que es dedica a la reinserció social i al mateix cop es contracta un director de recursos humans, el seu sou anual equival pràcticament al cost anual de manteniment de la jardineria de Can Pei i La Plana. ¿No pot la regidora negociar amb els sindicats?¿Cal tenir un departament de gestió d’ingressos i tenir la recaptació de taxes en mans de la Diputació, que cobra un percentatge?....

Cal visió empresarial i rigor per reajustar les finances municipals, trepitjar carrer i tenir clar que els beneficis en una empresa com l’Ajuntament es quantifiquen en la qualitat dels serveis que rep la ciutadania i que molts cops cal dir no i potser tenir algun col•lectiu descontent i que la caixa té un límit. Els actuals gestors de l’Ajuntament haurien de prendre exemple del govern tripartit de la Generalitat que any rere any, ha reduït el dèficit tot i incrementar el personal en àrees que donen servei directe a la ciutadania, com el d’ensenyament, de la sanitat o de la seguretat.

A les finances de Sitges els hi calen rigor i compromís de tot l’equip de govern en l’austeritat necessària. En aquests moments es pot tenir la sensació de tornar a ser a l’any 2002, amb un poble brut, amb soroll, on ningú controla les activitats que per la nit molesten al veïnat o el repartiment de mercaderies, amb l’equip de govern tancat als despatxos, i amb una regidora dels diners que sembla més preocupada per tenir un gran equip al seu voltant, gran per la quantitat de gent, que per la productivitat que també cal tenir en l’administració pública.

Jaume Torras
militant Esquerra-Sitges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local