Formació acadèmica

Les jornades de portes obertes

Escola

Escola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En els pròxims mesos, les escoles o instituts romandran oberts fora de l’horari lectiu de l’alumnat, ja sigui a les tardes o els caps de setmana, per rebre els futurs estudiants del curs 2013-2014. Podríem pensar que encara queda molt per escollir una escola o institut, però cal basar-se en els períodes d’inscripció estipulats per la Generalitat de Catalunya, que es realitza en dies concrets per a tots els sol·licitants:

• 11 a 22 de març: presentació de sol•licituds pel segon cicle d’educació infantil, educació primària, centres integrats i educació secundària obligatòria.
• 11 de març al 5 d’abril: presentació de sol•licituds pels ensenyaments professionals de música i dansa.
• 6 al 17 de maig:  presentació de sol•licituds als programes de qualificació professional inicial (PQPI)
• 13 al 24 de maig: presentació de sol•licituds pel batxillerat, cicle formatiu de grau mitjà i arts plàstiques i disseny, i pel primer període d’ensenyaments esportius.
• 27 de maig a 7 de juny: presentació de sol•licituds per cicle formatiu de grau superior i d’arts plàstiques i disseny.
• 20 al 28 de juny: presentació de sol•licituds per ensenyaments d’educació d’adults.
• 8 al 12 de juliol: presentació de sol•licituds per als cursos de formació específics per a l'accés a cicles formatius de grau mitjà i de grau superior.
• Consultar altres nivells educatius a l’Ajuntament o als propis centres educatius.

Ens pot ajudar a prendre bones decisions, un cop acabada la ESO, si acudim al Saló de l’ensenyament, a la Fira de Barcelona (Recinte de Montjuic). Aquest any, les dates per visitar el Saló són del 13 al 17 de març, amb suficient temps per poder fer les inscripcions pertinents. Paral•lelament, el 15 i 16 de març, podem trobar el Saló dels Màsters i Postgraus, també al Recinte de Montjuic, per aquells que volen ampliar els seus coneixements universitaris.

Per una altra banda, si hem de visitar les escoles o instituts,  hem de fer-nos la següent pregunta: Què pot fer el centre pel meu aprenentatge? Què pot fer l’escola o institut per l’educació del meu fill/a? La resposta ens l’ha de donar el propi centre el dia de portes obertes, però també observar per nosaltres mateixos el centre, el professorat i la forma de treballar en el dia a dia.

Per tant, jo escolliria una escola o institut que s’impliqués amb l’alumnat. Hauria de basar-se en aules participatives, democràtiques i principis d’activitat, és a dir, que l’alumnat no sigui un element passiu en el seu aprenentatge, sinó ser part implicada i que atengui a la paraula “fer”, no només escoltar. Sota aquesta premissa, estem davant centres que busquen l’aprenentatge significatiu, un principi basat en introduir nous coneixements als que ja es tenen, per tal d’ampliar els coneixements i la capacitat de relacionar conceptes, descartant la memorització i punts i apart a cada nivell educatiu o bé, en cada trimestre.

Crec en l’evolució de coneixements i, esperaria que l’escola no deixes endarrere tot el camí aconseguit pel propi infant, adolescent o adult. Al cap i a la fi, el que ens fa créixer i augmentar les nostres competències, els nostres coneixements, és tenir cada cop més informació, ja sigui nova o bé, ampliar el que ja tenim.

En observar les aules i els passadissos, sobretot en centres fins a 16 anys, em fixaria en si hi ha treballs fets per l’alumnat i penjats al llarg de la institució, així com la dificultat d’aquestes presentacions, com a forma de mesura de l’exigència cap als alumnes respecte el seu aprenentatge. No podem caure en la “perfecció” d’un adult, sinó en la visió dels nens/es i adolescents en la seva pràctica.

Finalment, consideraria a preguntar si l’educació només es dona entre les parets dels centre o bé, es programen excursions, sortides, activitats fora de l’aula, col•laboracions amb altres entitats, de manera, que hi hagi contacte amb l’exterior, amb altres persones que no són del centre i inclòs, ampliar els coneixements de les aules amb altres mitjans fora dels tradicionals guixos,  pissarres i fulls.

 

afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local