Colònies de Gats

Felins malalts i maltractats a les colònies de gats de Vilanova i la Geltrú

Més d'una vintena de gats viuen a una de les colònies de Vilanova. Foto AUDA.

Més d'una vintena de gats viuen a una de les colònies de Vilanova. Foto AUDA.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'associació de defensa animal AUDA ha referit la precària i vulnerable situació en que es troben els gats que viuen a les colònies de Vilanova i la Geltrú. AUDA informa que han parlat amb dos particulars que cuiden i alimenten als integrants d'unes colònies de gats situades prop del moll i de la riera de Vilanova.

Aquestes persones tenen cura dels animals amb els pocs recursos dels que disposen i no tenen accés a cap ajuda de l'Ajuntament o d'altra gent. A la visita a la zona, l'equip d'AUDA ha pogut comprovar la necessitat d’implantar mesures per garantir el benestar i la seguretat dels gats que viuen a les colònies de l'àrea costanera de Vilanova. Prop d’aquestes dues colònies n’hi ha d’altres que sí són gestionades per una entitat sense ànim de lucre vilanovina. 

Les dues persones que han donat el seu testimoni són particulars que no col·laboren amb cap associació i que arriben a llocs on les protectores no accedeixen, per tant la seva tasca és molt important per a la supervivència dels felins que hi viuen. Tot i així els pocs particulars que alimenten els gats no poden cobrir totes les necessitats dels animals i moltes vegades n'hi ha de malalts o ferits que necessitarien atenció veterinària i no la reben.

Visitar les colònies de gats és una experiència impactant, ja que es pot presenciar el gran nombre d'animals que viuen al carrer i les deplorables condicions en les que ho fan. Amb un simple cop d'ull es veuen gats ferits, alguns amb ulls o orelles infectades. D'altres, presenten símptomes de desnutrició.

També es poden veure algunes gates embarassades, els cadells de les quals estan condemnats a viure en condicions perilloses i precàries i molts dels quals no sobreviuen més enllà dels primers dies. A més, les noves camades de cadells dificulten molt la tasca de trobar llar a tots els animals.

Els entrevistats expliquen que ells fan tot el que poden, i que intenten curar les ferides als gats i dur-los al veterinari quan hi ha casos greus. Malgrat això, els recursos d'aquestes persones són molt limitats, ja que no pertanyen a cap associació i no donen a l'abast amb tants gats al seu càrrec.

Un cas especial és el de la colònia de gats situada al moll de la qual, segons comenten a AUDA, només se n'ocupa una persona. En aquesta zona hi viuen més de vint gats i el particular que els alimenta és un home gran que destina la major part de la seva pensió a tenir cura dels animals. A més, aquest voluntari independent, que no ha volgut fer públic el seu nom, ens ha confessat que li preocupa què passarà amb els animals quan ell ja no hi pugui anar pels problemes de salut que pateix, ja que ni les protectores ni l'ajuntament se n’ocupen. Les protectores ja no donen l’abast i l'Ajuntament se'n desentén. Així mateix, darrerament la tasca d'alimentar els gats que habiten al moll s'ha convertit encara en més dificultosa, ja que ha estat tancat el forat a la balla pel qual el cuidador dels animals tenia accés a la zona on aquests viuen.

La persona que s'encarrega de la colònia ha explicat, també, que aquests gats viuen exposats a tota mena de perills. Des d'onades perilloses quan hi ha tempesta fins a la presència d'ams dels pescadors que venen a pescar a la zona. De fet, aquest senyor ha comentat que molts animals s'empassen els ams que utilitzen els pescadors i que s'ha trobat diversos gats amb ams de pescar a l'estomac, clavats a la boca o a les potes. A més ha afegit que sospita que en ocasions això no passa de manera accidental. Fins i tot, ha dit, ha trobat casos en que algú s'havia acarnissat clarament amb els animals. Alguns exemples són una gata que l'home va trobar penjada del coll, una altra a la que li havien cremat els dos ulls amb una cigarreta o un altre felí que va aparèixer mort amb un fort cop al crani.

D’altra banda, la Marisa, particular que té cura d'algunes colònies, ha explicat que és molt important que com a mínim la gent respecti els gats. En ocasions, ha dit, alguns vianants deixen anar els gossos perquè els ataquin, ja que algunes persones senten animadversió per aquests animals.

L'associació de defensa animal AUDA, creu que aquesta situació és intolerable en una societat avançada com la nostra i que és necessari que tant el col·lectiu de la població, com el govern, mostrin consideració cap els felins de la ciutat. A més, AUDA opina que evitar la proliferació dels gats al carrer i aconseguir-los una llar és d'interès general, ja sigui per la consideració ètica cap els animals o sigui pel fet que a algunes persones no els agrada trobar-se'ls pel carrer.

Laia García Aliaga, advocada i presidenta de l'associació, ha anomenat les mesures que considera que s'haurien de prendre per assegurar el benestar dels animals i anar reduint les colònies de gats al carrer fins a fer-les desaparèixer. Per començar, García Aliaga opina que és molt important la implicació de l'Ajuntament com ja passa a altres municipis, com per exemple Barcelona. De fet, afegeix, sense el recolzament del Consistori, les entitats es troben molt limitades i no poden dur a terme la seva tasca de manera efectiva.

Segons la fundadora d'AUDA, les maneres en que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú podria ajudar a les associacions són diverses:

- Cobrint les despeses veterinàries i d'alimentació dels animals,
- Procurant espais on els gats estiguin controlats mentre esperen una llar adoptiva, espais als quals només membres acreditats de les entitats registrades al municipi tindrien accés,
- La difusió d'informació per aconseguir persones voluntàries i adoptants,
- Ajudar a les associacions perquè aquestes puguin dur a terme xerrades,
- Crear tallers de conscienciació en diverses institucions i col·lectius.

D’altra banda, Laia García també considera que és important que s'exigeixi un protocol a les associacions per tal que aquestes duguin a terme la seva tasca de la manera més efectiva possible. Aquesta mesura buscaria evitar, per exemple, que les associacions es limitin a donar de menjar als animals i que vulnerin altres tasques com esterilitzacions o visites veterinàries. També fomentaria que tot voluntari formés part d’una entitat, ja que és molt més fàcil regular la gestió de colònies de gats a nivell institucional que no pas particular.

Per últim, la fundadora d'AUDA troba que és essencial que les autoritats, com per exemple la policia local, tinguin informació sobre qui cuida les colònies per evitar així que persones alienes facin mal als animals. A més, cal que els cossos de seguretat donin importància a les peticions d'ajuda en relació amb els gats de les colònies.

L'associació de defensa animal AUDA, creu que la implicació de les institucions és vital per procurar benestar i una vida digna als animals i evitar que aquests pateixin al carrer. També considera molt important que la societat civil s'impliqui i que les persones s'animin a ser voluntàries, sòcies, adoptants o a acollir animals temporalment.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local