Literatura

Antoni Benaiges , el Mestre que va prometre el mar

Portada del llibre

Portada del llibre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquets és un llibre col·lectiu basat en la història de la recuperació del mestre Antoni Benaiges que després de diverses destinacions va arribar al poble burgalès de Bañuelos de Bureba per fer-se càrrec de la Escuela Nacional Mixta. Allà va portar a terme la seva tasca seguint els mètode de Freinet, pedagog francés que va fer aportacions important en la participació dels mateixos infants en la seva instrucció i educació. A Bañuelos el mestre hi va trobar la mort, assassinat pels falangistes just en els inicis de la guerra civil. 

Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar és una obra col·lectiva que signen Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Soler amb els fotografies de Sergi Bernal.
Excel·lentment editat per edicions Blume.
El llibre s’estructura en quatre parts més la presentació, la bibliografia i text en anglès.

El títol és significatiu
 
Perquè la promesa que va fer el mestre Antoni Benaiges als nens i nenes de “La Escuela nacional mixta” de Bañuelos de Bureba va ser que els portaria a veure el mar, al seu poble Mont-roig. Aquells nens i nenes de la província de Burgos a l’any 36 segurament tenien poques possibilitats de veure’l, però l’imaginaven i van palesar en una publicació escolar que van fer al gener de l’any 1936 amb el títol de “El Mar, visión de uns niños que no lo han visto nunca.” La publicació escolar que acompanya el llibre és fruit  del treball escolar amb el mètodes del pedagog francès Célestin Freinet que va fonamentar l’educació en la participació activa de l’alumnat en els processos d’aprenentatge a través de textos lliures, conferències fetes pels propis alumnes i va introduir també l’impremta escolar i la correspondència entre escoles.

La primera part del llibre és el capítol en el que sota el títol “Desenterrant el  silenci”  la Queralt Soler historiadora i professora d’història ens ubica en el temps i ens dona la pauta per situar a Benaiges en el seu moment històric. L’escola republicana i la seva tasca, Freinet i la renovació pedagògica i els principals principis i tècniques pedagògiques, per acabar situant el cop d’estat dels franquistes a Burgos i el seu entorn. La Mateixa Queralt Soler va assessorar un treball publicat a la revista Sàpiens per Sònia Casas. El treball publicat a Sàpiens fa un recorregut del descobriment de la fossa i de la recuperació de la memòria del mestre Benaiges primer per part de familiars i després per la tasca d’en Sergi Bernal.

La segona part del llibre està escrita per Francesc Escribano i fa un traçat de la biografia d’Antoni Benaiges des del seu Mont Roig natal fins a la seva mort a Brivisesca. Amb l’habilitat habitual que ja hem vist en altres biografies Casaldàliga, Puig Antich, Francesc Escribano ens aporta un text que va compaginant els aspectes més important del recorregut vital amb textos del mateix Benaiges o aportacions fetes en les revistes escolars que va impulsar en el seu periple professional que el va portar fins a Bañuelos de Bureba a Burgos. El seu compromís amb els principis pedagògics, la seva incansable feina a les escoles, la tasca gairebé alfabetitzadora, els materials que a través de les revistes escolars han esdevingut avui documents cabdals per resseguir la seva història però també la història dels mestres compromesos amb la República i amb una educació activa i igualadora.

Les dues parts restants són les aportacions de Francisco Ferrándiz , antropòleg del CSIC i amb els títols de Antoni Benaiges a peu de fossa Fosses comunes a l’Espanya del segle XXI ens documenta amb detall tot el procés d’excavació de la fossa comuna de La Pedraja a on va ser enterrat el mestre Antoni Benaiges després de ser assassinat. El procés de reconstrucció de la història i els sentiments que van aflorant són realment interessants. Les vicissituds del desenterraments de les fosses ja les coneixem, des de la primera indiferència fins a les traves judicials. El país necessita reposar en pau i fer-ho significa que el mort descansi, també, en pau i on vulguin el seu familiars.

Segurament el llibre no seria un testimoni documental tan  extraordinari – essent-ho, ja- sense el treball d’il·lustració  fotogràfica de Sergi Bernal. Persones, paisatge, desenterrar, trencar silencis, expressió de sentiment, tot això i mes és el que ha captat amb extraordinària sensibilitat en Sergi Bernal a través de les seves fotografies. Avui en tenim un magnífic tast en el llibre però tindrem l’oportunitat més endavant en veurem més detalls amb l’exposició.

El llibre es clou amb una extensa bibliografia, fet que demostra el rigor en la documentació per part dels autors i la traducció del text en anglès, fet que segurament donarà una projecció amplia al llibre.

Un autèntic document d’un gran valor simbòlic pel que representa de la recuperació de la memòria i de la tasca enorme que van fer els mestres durant la república no es gratuït doncs que el ministre Marcel·lí Domingo els anomenés “Els primers ciutadans de la república”.

 

Antoni Benaiges , el Mestre que va prometre el mar, (Desenterrant el silenci)
Francesc Escribano Francisco Ferrándiz i Queralt Soler
Fotografies d’en Sergi Bernal
Editorial Blume amb col·laboració amb Mirmanda i edicions El Ventall
Barcelona, febrer del 2013

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local