Vegueria Penedès

Per un pla territorial participatiu

Eix. Institut d'Estudis Penedesencs

Eix. Institut d'Estudis Penedesencs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Deu anys després de publicar el primer “Manifest del Penedès” (2004), quatre anys després de fer públic el segon, “Per la Vegueria del Penedès” (2010), i en el moment d’iniciar-se la redacció del Pla Territorial del Penedès, l’Institut d’Estudis Penedesencs fa una nova crida pública a seguir treballant per la Vegueria del Penedès i per un Pla Territorial participatiu.

D’acord amb el que diuen els nostres estatuts i amb la pràctica desenvolupada al llarg de 37 anys a favor del territori i la cultura del Penedès, manifestem que:

1. L’IEP es mostra molt satisfet de l’acollida social que va tenir la crida feta per la Vegueria del Penedès, ara fa deu anys, i de les diverses iniciatives ciutadanes que han permès treballar per aconseguir aquest objectiu.

2. L’IEP agraeix la feina feta per totes les persones i entitats que al llarg d’aquesta dècada han treballat per apropar el somni de la vegueria del Penedès.

3. L’IEP es felicita que, finalment i malgrat haver estat un temps massa llarg, el Parlament de Catalunya hagi aprovat l’Àmbit funcional de planificació territorial del Penedès (2010), i que el govern de la Generalitat de Catalunya hagi decidit tirar endavant el corresponent Pla Territorial (2014). De manera que el Penedès pugui planificar i gestionar amb autonomia el seu futur.

4. L’IEP aposta per un Pla Territorial democràtic i participatiu per part de la gent del territori, igual que ho ha estat el procés per aconseguir-lo fer realitat. I, en aquest sentit, lamenta i critica que s’hagi posat en marxa el procés sense informar ni contemplar la col·laboració de les entitats i persones, que fa anys que treballen en aquest sentit, com ara el propi IEP.

5. L’IEP proposa que el Pla Territorial del Penedès reculli les propostes que s’han anat fent des del territori i que s’apleguen en el Pla Estratègic del Penedès i les noves que es puguin formular. El Pla Territorial no pot ser el resultat de “retallar i enganxar” les parts dels tres Plans territorials en que s’havia trossejat el Penedès.

6. L’IEP vol que els temes culturals s’incorporin al Pla Territorial, com un element essencial del Penedès: cultura del territori, cultura del paisatge, sistema cultural sostenible, ...., en el benentès que la cultura és un element imprescindible de desenvolupament humà, social, econòmic i territorial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local