Museus

Museus de Berlín

Àngel Gabriel, presa al Bodemuseum . Eix

Àngel Gabriel, presa al Bodemuseum . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l’anomenada Illa dels Museus, de Berlín (Museuminsel), s’hi ha d’anar amb bon calçat i amb molt de temps per endavant. Les visites s’ho valen. Amb el Mur, aixecat el 1961 i esfondrat el 1989, aquesta illa de museus estava a la zona de la RDA. Potser ara se’ns faci estrany, però per entrar en aquesta zona, una veritable frontera entre l’Est i l’Oest d’Europa, s’havia de dur el passaport a la butxaca.

Després de la caiguda del Mur, els tresors artístics de Berlín que s’ofereixen a la vista del viatger també han estat reunificats. El famós bust de Nefertiti, que es trobava a l’Alemanya de l’Oest, ara es pot veure al remodelat Altes Museum, on s’allotja el Museu Egipci en la seva totalitat, amb altres peces seductores i misterioses que componen una col.lecció de gran valor.

La primera vegada que vaig veure el bust de la reina Nefertiti (amb motiu de la celebració d’una setmana de cultura catalana a Berlín, a principis dels anys noranta), no estava protegit per la delicada urna de vidre d’avui dia. L’impacte va ser colossal. És una estàtua viva. L’Altes Museum també exhibeix portentoses escultures, armes i joies de l’Antiguitat grega. És coneguda l’estima dels alemanys per la civilització dels grecs antics. Això contrasta amb la política europea del moment, tan dura i tan crítica amb Grècia, amb Alemanya al capdavant. Això demostra que no hi ha res que sigui per sempre, ni bo ni dolent, però.

L’atracció del Pergamonmuseum és indiscutible. Del 1930, és l’edifici més nou del conjunt dels museus de la famosa illa d’art. Un cop a l’interior, impacta, i de quina manera, un conjunt arquitectònic grecoromà: l’Altar de Zeus, provinent de la ciutat de Pèrgam, i el no menys atractiu Mercat romà de Milet, procedent d’Àsia Menor. La gent es fotografia davant d’aquests marcs de pel.lícula. Però la palma de la meravella se l’emporta la fastuosa Porta d’Isthar babilònica. Els clics de les màquines de fotografiar no cessen de sonar davant de la Porta, o davant dels lleons en baix relleu dels mosaics amb aquell preciós color laspislatzuli. El visitant també queda enlluernat amb la col.lecció de peces d’art islàmic que el traslladen a l’atmosfera dels contes de les Mil-i-una-nits. La joia de la col.lecció és la façana del Palau de Mshatta, procedent del desert de Jordània. Les miniatures d’art Mogol, de l’Índia, amb escenes del Mahabharata, també tenen un gran interès.

Al Bodemuseum, de l’any 1904, s’hi exhibeix una esplèndida col.lecció d’escultures italianes i alemanyes de principis de l’Edat Mitjana que treuen l’alè. Amb un gest eloqüent, demano permís a un vigilant per fotografiar algunes de les meves icones preferides: els àngels. Són peces d’una gran bellesa i caràcter que enllacen amb la filosofia angèlica d’Eugeni d’Ors. Belles i emotives esteles recorden morts antics, juntament amb mostres d’art bizantí, amb les seves tessel.les fugurants. Al Bode, com se’n diu col.loquialment d’aquest museu, visitem una exposició monogràfica, Ein Gott, Un Déu. És tracta d’una exposició de gran nivell, tant per les peces que s’hi mostren (unes 250) com pel discurs que les relliga: Abraham, patriarca de les tres religions monoteistes o abrahamàniques: judaisme, cristianisme i islam, que, com sabem, han viscut èpoques de convivència, però en d’altres èpoques han estat enfrontades amb l’esperit de Caïm.

Per revisitar les impactants obres del pintor romàntic Caspar David Friedrich ens endinsem en les sales de la Nationalgalerie, construïda com si fos un temple grec, i que acull una gran col.lecció de pintura del segle XIX, així com pintures dels impressionistes francesos. En la nostra visita, en una exposició monogràfica les vam veure en diàleg amb pintures dels expressionistes alemanys.

La Gemäldegalerie és al Kulturforum, un modern complex cultural situat al nou Berlín, a prop de la Potsdamerplatz. Des del 1998, en aquesta Pinacoteca s’hi aplega una col.lecció excepcional de pintures europees dels segles XIII al XVIII, entre les quals hi ha obres mestres de Dürer, Holbein, Rembrandt, Rubens, Veemeer, Van Eyck, Goya, Velázquez, Caravaggio, Giotto, Fra Angelico, Botticelli, Poussin, Watteau… Un veritable temple d’art a disposició dels visitants.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local