Plens municipals

CiU vota en contra de la sobirania fiscal

Hisenda Nacional Catalana. Eix

Hisenda Nacional Catalana. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La moció sobre l’exercici de la sobirania fiscal que va presentar ERC, va decaure amb els vots de CIU, PSC, C’S i PP, els vots favorables de CUP i ERC i l’abstenció de Som VNG. CIU va argumentar el seu vot en contra per les dificultats tècniques que implica el pagament dels impostos a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Des d’ERC pensem que les qüestions tècniques no són insalvables i que es tracta d’una qüestió de voluntat política. Coneixem perfectament els entrebancs i les responsabilitats a què ens  haurem d’enfrontar per culminar el procés cap a la independència.

En l’assemblea de l’AMI que es va celebrar el febrer de 2013 a Vilanova i la Geltrú, es va aprovar un document on, entre altres coses, s’insta a tots els municipis que hi estan adherits que comencin a exercir, tot seguit, la sobirania fiscal, per la qual passin a ingressar els impostos dels seus treballadors (IRPF) i IVA a l’ATC, en lloc de fer-ho a l’Agència espanyola.

L’Ajuntament de la nostra ciutat ja va aprovar una moció  de suport en aquest sentit el juny de 2013, que va presentar la CUP. I en aquell moment es va acordar que es duria a terme l’ingrés d’aquests pagaments, “el més aviat possible, quan es disposi dels mecanismes adequats i, en tot cas, dintre de l’any 2013”.

ERC troba sorprenent que, al mateix Ple, CIU ens proposi incloure la mateixa esmena que ja es va aprovar el 2013, amb els mateixos arguments, exposant que, a parer seu, encara no hi ha els mecanismes adequats. A la pràctica això significa aprovar la moció per deixar-la sense efecte. Des d’ERC pensem que el moment actual del país demana fermesa i anar un pas, o molts, més enllà. No es tracta d’estar a favor de la sobirania fiscal, sinó d’exercir-la.

Per altra banda, des del govern de la Generalitat s’informa que ja es pot exercir la sobirania fiscal de forma telemàtica, a través de l’oficina virtual de l’ATC. Per tant els mecanismes existeixen i és pot fer, tal i com fan nombrosos empresaris, autònoms, cooperatives, ajuntaments i consells comarcals del país.

La mateixa moció ha estat aprovada recentment en ajuntaments com el de Terrassa o el de Vilafranca del Penedès, on també governen CIU i PSC junts. En el cas de Vilafranca del Penedès, la moció va prosperar amb el vot favorable de CIU i l’abstenció del PSC. Es fa evident, doncs, que a Vilanova i la Geltrú la sociovergència ha pesat més que la voluntat política i el compromís amb el procés.

El procés cap a la independència és complex i és de preveure que ens trobarem amb moltes dificultats tècniques i de tota mena. Si no som capaços d’assumir aquests reptes i encarar-los no ens en sortirem. Des d’ERC volem seguir creient que en el Ple del nostre Ajuntament hi ha 15 regidors independentistes, disposats a assumir tots els reptes que suposi el camí cap a l’Estat propi. Aprovar aquesta moció no és, ni de bon tros, un dels esculls més grans que ens podem trobar en aquest procés, i cal ser-ne conscients.

Malgrat aquesta decepció, ERC continua mantenint el seu compromís amb la ciutat de Vilanova i la Geltrú, des d’una oposició constructiva i responsable. Ara bé, volem deixar ben clar que una oposició constructiva no és un xec en blanc per ningú. Trobem a faltar més diàleg i voluntat de consens per part del govern. Així ha quedat palès en la gestió i preparació d’aquest primer Ple Ordinari on la informació s’ha fet arribar als grups de l’oposició de manera precipitada i a molt darrera hora.

Un bon exemple ha estat la retirada del nomenament dels representants de l’Ajuntament al Consell del Consorci de l’Eixample Nord. Des d’ERC pensem que la proposta inicial que feia el govern era insòlita i no responia a la voluntat de consens i de transparència que hauria de prevaler, sobretot si tenim en compte els antecedents en el debat polèmic i mal resolt sobre l’Eixample Nord que es va viure en el passat mandat. Per tant celebrem que s’hagi retirat el punt que havia d’anar al Ple, ara tenim l’oportunitat de reprendre aquest tema des del diàleg i el consens.

Del ple també cal remarcar l’aprovació per unanimitat de la moció que ERC va presentar per la creació d’un mapa escolar de la ciutat que permeti una bona planificació de les places escolars. Ens preocupen els darrers fets que s’han donat a la ciutat pel que fa a aquest tema, amb la desaparició de l’escola Pasífae i també la supressió d’una línia de P3 a l’Itaca i pensem que una ciutat com Vilanova i la Geltrú no pot estar sotmesa a la incertesa que provoquen aquestes situacions a famílies i professionals de l’ensenyament. I és per això que hem exposat al Ple la necessitat d’elaborar un mapa escolar que tingui en compte les necessitats globals de la ciutat, els projectes educatius de cada centre, la previsió demogràfica, el reforç comunitari que pugui necessitar cada centre, etc. Valorem molt positivament que aquesta necessitat sigui compartida per tots els grups i esperem que la proposta sigui d’utilitat per la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local