La utilitat dels drons civils

Imatge d'arxiu del dron que Codorniu fa servir a les seves vinyes de Napa Valley per analitzar l'estat hídric de les vinyes. ACN

Imatge d'arxiu del dron que Codorniu fa servir a les seves vinyes de Napa Valley per analitzar l'estat hídric de les vinyes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La utilitat dels UAV civils(Unmanned Aerial Vehicle) vehicles aeris no tripulats, habitualment anomenats DRONS, en la gestió d'emergències i seguretat és un camp amb un recorregut que tot just comença a casa nostra. Els helicòpters són una eina molt  important de suport als equips sobre el terreny. No obstant això, són molt cars.


Un avantatge particular dels drons és la facilitat amb què poden ser utilitzats. Amb un preu clarament menor a un helicòpter, es necessita molt poc temps per aprendre a dirigir aquests dispositius, amb el consegüent estalvi tant en el cost de l'equip mateix com en el de formació dels pilots. Per altra banda, un dron pot estar preparat per al vol ràpidament, volar en espais reduïts on no ho podria fer un helicòpter i no podem oblidar que en cas d'accident de l'aparell no es posen en perill les vides dels pilots. Usats ja en treballs fotogràfics i en programes de televisió, realitzen també inspeccions de cablejat elèctric d'alta tensió. S’ha dissenyat drons per a transportar un desfibril·lador extern semiautomàtic, càmeres infraroges. Ja hi ha centres que ofereixen formació en pilotatge d’aquests aparells. Aquesta formació ha de ser reconeguda per l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Fins i tot es formaran en breu pilots de drons capaços de proporcionar ajut a nedadors en problemes a l'aigua.

Alguns models tenen una autonomia de mitja hora, poden mantenir-se a més de dos-cents metres d’alçada, desplaçar-se més de 20km i retornar al lloc d’enlairament mitjançant un GPS. Poden prendre imatges amb alta definició, carregar equips de mesura i transportar i lliurar equipament.

No exempts de limitacions: autonomia, vol nocturn, meteorologia, ocells, xarxes de cables i altres elements aeris.... l'ús de drons en la gestió d'emergències és un camp amb molt de recorregut pendent. Si bé s'han organitzat ja els primers cursos de pilot, tota la normativa que l'envolta, la tecnologia dels mateixos aparells i l'adequació de les seves característiques per a les diferents tasques en emergències s'han de desenvolupar molt més.

Aquests dispositius no tan sols han de demostrar la seva utilitat en les múltiples feines que se'ls suposa. Han de garantir que el benefici del seu ús sigui sempre molt superior al risc de fer-lo volar en zones habitades, sobre les persones, sobre boscos, en zones de trànsit aeri, indústries... I sobretot, i segurament la més difícil, garantir que no siguin usats per cometre activitats criminals.

Alguns dels usos dels DRONS en riscos i emergències:

Vigilància costanera i portuària.
Vigilància d'activitats il•legals.
Control de zones amb grans aglomeracions de persones.
Vigilància de caça furtiva.
Prevenció d’incendis forestals.
Inspeccions i suport en incendis forestals, d'indústria i habitatge.
Vigilància del trànsit.
Control d’accidents amb transports de mercaderies perilloses.
Monitoratge de contaminació en accidents nuclears.
Vigilància de la radiació.
Monitoratge d'esllavissaments de terra i allaus.
Control d'incidents i accidents ferroviaris.
Vigilància de platges i zones de bany
Monitoratge de preses, rius, rieres i zones inundables.
Recerca de persones desaparegudes.
Inspeccions i suport en incendis forestals, d'indústria i habitatge.
Monitoratge d'accidents marítims: incendis de bucs, col·lisions i vessaments.

Ramsés Martí
Gestió de riscos i emergències

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local