Espais públics

El municipi es compromet a no usar el glifosat ni demés herbicides en la jardineria urbana

Marta de Lamo, membre de PA-CUP i militant del SEPC defensant la moció. Eix

Marta de Lamo, membre de PA-CUP i militant del SEPC defensant la moció. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de Poble Actiu-Candidatura d'Unitat Popular expressem la nostra enorme satisfacció després que al Ple municipal celebrat aquest proppassat dilluns va aprovar per unanimitat la moció que presentàvem per tal que no s'utilitzi més el glifosat ni altres herbicides en els treballs de jardineria urbana.

El glifosat és un herbicida utilitzat en la producció agrícola d’aliments que s’utilitza àmpliament en el nostre entorn agrícola, ja sigui en camps de cereals o en cultiu vitivinícola. En d’altres entorns és usat amb un ús indiscriminat i amb la seva importació al nostre país és incorporat en pinsos per a l’alimentació de bestiar.

En jardineria d'espais urbans també s’utilitza i és venut com un producte convencional en molts establiments. Així com en els darrers mesos també se n’ha fet publicitat a la televisió, presentant-se com a un producte innocu o tanmateix d’ús quotidià domèstic.

El glifosat figura inscrit en el registre de productes fitosanitaris del Ministerio de Agricultura de l’Estat espanyol. Tanmateix no cal anar massa lluny per trobar casos com a casa nostra on molts Ajuntaments darrerament han apostat per deixar de fer servir aquest producte tòxic.

Més enllà de l’àmbit municipal també cal destacar l’Estat francès, on ha començat els procediments per tal de prohibir la seva venda, donat pels riscos que comporta l’ús d’aquest producte.

Hi ha evidències provades científicament d’alteracions greus de la salut en la població exposada a l’herbicida glifosat, d’alteracions dels ecosistemes i de contaminació ambiental d’aigua, sòl i aire. La mateixa empresa que el ven adverteix del perill pel medi ambient que suposa aquest producte.

A concentracions més baixes que les recomanades per al seu ús en agricultura, el glifosat interfereix en el funcionament hormonal de cèl·lules humanes, afecta a les cèl·lules de la placenta, així com a les embrionàries. També provoca naixements prematurs i avortaments, mieloma múltiple i limfoma non-Hodgkin (dos tipus de càncer), i danya l'ADN de les cèl·lules.

Tot i la legalitat de l’ús del glifosat, per davant de tot l’Ajuntament té la responsabilitat, compromís i el deure de ser exemplar per a la ciutadania i emplaçant a aquelles persones que en fan ús a seguir l’exemple que proposa la moció de promoure i protegir la salut dels nostres ciutadans, i per això cal aplicar mesures preventives.

Es per això que un cop aprovada des del grup varem estar comentant com arribar mes enlla de la jardineria urbana i des del govern entomen el compromís de fer difusió entre la pagesia del municipi per mirar d'anar aparcant l'ús del glifosat i demés herbicides en les seves pràctiques de treball de la terra.

Així com també hi ha el compromís d'adreçar-se a RENFE perquè en el manteniment de l'entorn de les vies també deixí d'emprar el glifosat i/o d'altres herbicides i ho substitueixi per un manteniment mecànic d'eliminació d'herbes que puguin malmetre les vies o dificultar el pas dels trens.

Al mateix ple vam presentar una moció de defensa del referèndum a la comunitat universitària sobre la reforma del 3+2, fruit de la Llei Wert. La mateixa va ser defensada per la Marta de Lamo, membre de PA-CUP i militant del SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) i va resultar aprovada favorablement per unanimitat també.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local