Ocupacions habitatges

Apunts sobre l’elaboració d’un protocol contra ocupacions a El Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa alguns dies, el regidor de Governació i Serveis Socials, Rafel Gosàlvez, va anunciar que estava treballant, conjuntament amb d’altres àrees, en un Protocol d’actuació en matèria d’ocupacions. Tal com va dir, el protocol provindria de les experiències i accions que han dut a terme diferents àrees de l’Ajuntament. Així, marcaria el circuit pel qual passarien els casos d’ocupació distingint els casos d’ocupacions per necessitat dels que no ho són. D’entrada, em sembla una bona eina i, com a tal, vull fer algunes consideracions de caràcter constructiu observant realitats d’altres municipis catalans que estan treballant projectes similars.

En primer lloc, el protocol, hauria d’estar redactat per una Taula de coordinació en matèria d’ocupacions que es reuneixi regularment i que estaria formada per: l’alcalde, regidors, la Policia Local/Mossos d’Esquadra/Guàrdia Civil, el Servei Bàsic d’Atenció Social, un Servei d’Intermediació en Matèria d’Habitatge i els serveis jurídics de l’Ajuntament.

En segon lloc, hauria d’existir un circuit estructurat en 4 fases bàsiques:

1. Detecció i identificació dels ocupes. Es produeix quan els cossos de seguretat identifiquen un cas o reben l’avís per part de: els veïns, l’alcalde, regidors, SBAS o Servei d’habitatge. El cos policial fa la comprovació del cas in situ, comprova si hi ha una situació de vulnerabilitat social i es lliura un document oficial instant les persones identificades a demanar cita al SBAS en un termini màxim de 15 dies. Paral·lelament, la Policia Local esbrina la titularitat de l’edifici, enviarà diligències al jutjat i trametrà la informació a la resta d’agents de la Taula de coordinació en matèria d’ocupacions.

2. Distingir les persones favorables al canvi de les que no ho són. En aquest punt és clau distingir les persones que són favorables a un canvi i regularitzar la seva situació de les que no. En el cas que les persones identificades acudeixin al SBAS, els tècnics d’aquest servei determinaran si es compleixen quatre requisits:

-Voluntat de vincle amb el SBAS. 

- Que tingui interès en revertir la seva situació.

- Que hagi realitzat un contacte previ amb el propietari de l’habitatge.

- Que respecti la convivència veïnal.

3. Itinerari dels casos favorables al canvi. En el cas que es compleixin els requisits esmentats, el SBAS, conjuntament amb el Servei d’Intermediació d’Habitatge, realitzarà entrevistes individuals i conjuntes, de manera periòdica i amb caràcter vinculant, amb els veïns per tal de validar la voluntat de l’ocupa de revertir la situació. En cas positiu, s’emetrà un informe a l’Ajuntament per a què la Junta de Govern Local dicti resolució sobre l’admissió. En el cas que la situació sigui complexa, es podrà derivar el cas a la Taula de Coordinació d’Ocupacions que valorarà el cas i n’enviarà informe a l’Ajuntament, per a què la Junta de Govern Local dicti resolució.

En cas d’admissió, serà el Servei d’Intermediació d’Habitatge qui farà els tràmits per regularitzar la situació tant en matèria d’habitatge (reconduir la situació cap a un lloguer social) com en el subministrament d’aigua potable i d’electricitat (si es compleixen els requisits establerts, l’Ajuntament canalitzarà l’ajut per a la connexió i per a l’import del rebut de l’aigua i garantirà l’accés al subministrament elèctric, havent contactat abans amb les empreses subministradores de serveis).

4. Itinerari dels casos no favorables al canvi. En el cas que durant la primera atenció es determini que l’ocupa no compleix el requisits marcats o bé que no demana cita a la SBAS dins el termini establert, seran els mateixos tècnics de l’SBAS que emetran un informe de la situació. Per tant, ho comunicaran a la Junta de Govern Local per a l'emissió de la corresponent resolució. D’aquesta manera, tant la Policia Local/Mossos d’Esquadra/Guàrdia Civil com el SBAS podran fer accions per convidar a les persones a replantejar-se la seva posició. En cas que es constati la manca de voluntat d’una sortida acordada s’establiran els següents passos:

- El SBAS anul·larà el pla de treball i suprimirà qualsevol ajut social que pogués rebre la família.

- L'Ajuntament instarà al propietari a fer el desnonament i li demanarà que posi l’edifici a lloguer social.

- L’Ajuntament mateix demanarà el desnonament en situacions de delinqüència, mala convivència veïnal... .

- L’Ajuntament denunciarà al jutjat els propietaris d’aquells habitatges que no compleixin les condicions tècniques mínimes en matèria d’infraestructura i subministraments.

Una altra línia d’actuació de l’Ajuntament seria el contacte amb organismes supramunicipals (Generalitat, Consell Comarcal, Generalitat, deganat, jutjats...) per tenir mecanismes més eficaços per actuar en els casos conflictius d’ocupació.

En conseqüència, l’objectiu final del protocol és regularitzar la situació d’ocupació de les cases. En els casos de voluntat per part dels ocupes es vol garantir el dret a l’habitatge i els subministraments bàsics. En els casos en què no hi ha voluntat, s’estaria contactant amb els propietaris per tal que denunciïn els ocupes i per a què posin els edificis a lloguer social. Així, es proposen accions a fer des del mateix Ajuntament tenint en compte que en alguns casos es posa en risc la bona convivència dels veïns a causa d’actituds incíviques i també la seguretat de les insta·lacions (en casos de punxades de llum i d’aigua).

Finalment, destacar que l’objectiu de tot el procés és evitar que es donguin casos com el dels propietaris del C/Rabassaires 10 o els esdevinguts anteriorment al C/Anoia o C/Montsià. En tot cas, ens trobem davant d’un altre exemple de com l’Administració reacciona (tard però reacciona) a una problemàtica cada cop més preocupant al nostre municipi. Bon any 2017!!!

Alex Duque Triviño
Politòleg, empleat públic de la Generalitat i delegat sindical de CCOO.
Simpatizant d'ICV. President de l'Associació de Veïns Tancat III.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local