Valoració govern

Què hem fet el primer any de govern?

Marta Jofra, Marta Guinda i Enric Garriga, regidors de la CUP de Vilanova. Eix

Marta Jofra, Marta Guinda i Enric Garriga, regidors de la CUP de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana fa un any que l’assemblea de Capgirem Vilanova i la Geltrú CUP aprovava l’entrada a govern amb el mandat d’intentar capgirar les polítiques d’immobilisme dels últims governs i a la vegada ser mirall de les lluites del carrer, aquest cop des del govern.

Tot i que hem tingut un primer any de mandat marcat per la pandèmia mundial de la COVID-19, que va començar amb l’esclafit de l’estiu passat i el temporal Glòria del gener, hem pogut executar o iniciar un 30% dels acords de govern. Conscients que queda molta feina per fer, volem fer un repàs de totes aquestes polítiques a mode de de rendició de comptes amb totes aquelles persones que es puguin sentir pròximes al projecte polític de Capgirem Vilanova i la Geltrú CUP.

Una de les primeres mesures que hem dut a terme és l’entrada en vigor d’un nou protocol d’empadronament. Una mesura que havíem exigit quan estàvem a l’oposició. Aquest protocol simplifica i agilitza el tràmit d’empadronament, especialment per a les persones que no poden acreditar domicili. Així s’assegura que tothom que viu a Vilanova i la Geltrú es pugui empadronar i tenir garantit l’accés a drets fonamentals i universals com la sanitat, l’educació o les ajudes socials.

Un altre tema que hem abordat és el de la recollida de residus. Conscients que la situació actual és insostenible (tant ambientalment, com econòmica) hem afrontat el problema d’arrel. Hem aprovat per ple la implantació d’un canvi de model que combinarà la recollida porta a porta i contenidors intel·ligents, i que es començarà a aplicar a finals de l’any vinent. El nou model ha de solucionar el desgavell actual, fruit del contracte heretat de governs anteriors i assolir el 60% de reciclatge a la nostra ciutat; actualment només reciclem el 25% dels residus que generem a la ciutat.

També hem iniciat processos d’internalització de serveis públics que ara mateix estan privatitzats a Vilanova i que creiem que no funcionen com haurien de funcionar, a la vegada que alimenten els beneficis de grans empreses. Volem que aquests serveis estiguin en mans públiques i que els beneficis reverteixin a la ciutat. Per aconseguir-ho, hem iniciat els expedients d’internalització de la recollida de residus, de la neteja viària, de direcció dels centres cívics i de jardineria. Actualment, aquests expedients es troben en fase d’estudi.

També hem aprovat la limitació de les llicències d’habitatges d’ús turístic a la ciutat per garantir el dret a l’habitatge i evitar que l’activitat turística afecti negativament els preus del lloguer, la convivència veïnal o el funcionament dels serveis públics.

Des de la regidoria de memòria històrica hem començat a recuperar el patrimoni antifeixista de la ciutat amb dos projectes molt concrets. Per una banda aquesta tardor s’instal·laran les llambordes Stolpesteine en memòria de les víctimes vilanovines del nazisme; i per altra banda hem començat els treballs per restaurar i dignificar les defenses costeres de la Guerra Civil.

En un altre sentit i de manera sobrevinguda pels esdeveniments més recents, també hem impulsat i aprovat un Pla de xoc social i econòmic dotat de tres milions d’euros en ajudes directes i indirectes tant d’emergència i reforç dels serveis d’acció social, com a famílies, autònoms, empreses i cooperatives. Ha estat un esforç de reorganització pressupostari que era necessari  preveient que la crisi econòmica derivada de la pandèmia afectarà a la població més vulnerable.

Per últim també volem deixar constància d’altres mesures que hem dut a terme durant aquest primer any de govern en diferents àmbits, ja sigui des de les regidories que encapçalem com des de les que encapçalen els nostres companys de govern:

Pobresa energètica

- Hem respost a l’amenaça d’Endesa de tallar la llum a famílies vulnerables, juntament amb altres municipis del principat.

- Hem creat una tarifa d’aigua reduïda per a persones en situació de vulnerabilitat.

Emergència habitacional

- Hem millorat el contacte i trasllat d’informació als jutjats en els casos de desnonament i som presents en els desnonaments de grans tenidors que no s’han pogut aturar abans de la data d’execució.

Equitat

- Hem aprovat el Protocol comunitari de prevenció i abordatge de violències sexuals en l’espai públic.

Medi Ambient i Transició Energètica

- Ens hem constituït com a ciutat fundadora de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, que té per objectius impulsar la transició energètica des del món local i recuperar la propietat pública de la xarxa de distribució d’electricitat.

- Hem modificat l’Ordenança de Convivència i Civisme perquè l’ecocaramel sigui obligatori.

- Hem augmentat les bonificacions per la instal·lació d’energia renovable als habitatges.

- Hem reforçat les iniciatives de protecció del corriol camanegre i d’altres espècies salvatges que habiten a Vilanova.

Espai públic

- Hem iniciat un procés de dignificació i reforç de la brigada municipal per dotar-la de més funcions, més personal, una millor organització i més recursos.

- Hem posat en marxa mesures de reorganització de les terrasses d’establiments hotelers, limitant el nombre de taules per superfície i garantint l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda (iniciativa interrompuda temporalment per les mesures excepcionals del COVID-19).

- Hem posat en marxa un Pla de Millora de l’Enllumenat Públic, per tal de renovar la xarxa d’enllumenat en un termini de dos anys.

Participació

- Hem iniciat el procés per crear assemblees de barris i hem obert canals telemàtics per a la participació ciutadana en l’elaboració del PAM.

- Hem ampliat l’import dels pressupostos participatius fins a un milió d’euros en 4 anys, incorporant-los al pressupost d’inversions .

Mobilitat

- Hem iniciat el projecte “Al centre, les persones” per potenciar la mobilitat sostenible: més carrils bici, més zones de prioritat invertida, eliminació de dreceres per creuar el centre de la ciutat, ordenació de la càrrega i descàrrega, i ampliació dels aparcaments dissuasius.

- Hem limitat la velocitat de circulació a 30 km/h a tota la ciutat.

Urbanisme i Habitatge

- Hem aprovat un recàrrec del 30% de l’IBI per als pisos buits.

- Hem creat una convocatòria d’ajuts per al lloguer jove.

- Hem creat una línia d’ajuts al lloguer per a persones afectades per la crisi del Covid-19.

Infància i Joventut

- Hem incrementat les subvencions per a activitats extraescolars d’infants amb diversitat funcional.

Educació

- Hem aturat el tancament de línies de P3.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local