Medi ambient

Les Madrigueres, guia de l’espai natural

Vista aeria les Madrigueres. Oriol Mercader

Vista aeria les Madrigueres. Oriol Mercader

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En els últims anys la zona humida de les Madrigueres ha experimentat una sèrie de canvis en gran mesura promoguts pel GEVEN. L’espai s’està transformant paulatinament amb la recuperació d’hàbitats litorals. Aquests fets han reforçat els lligams i el compromís de l’entitat amb l’espai, produint-se a més a més una evolució paral·lela amb la incorporació de nous socis i noves sòcies implicades amb la preservació del territori al Baix Penedès.

És per això que ha arribat el moment de fer una renovació total de la junta, per tal de donar pas i permetre la implicació de les noves companyes i companys i fer créixer l’entitat i amb ella, esperem, creixi també el projecte de les Madrigueres i la conservació del medi arreu de la comarca.

Nova junta: Francisco Javier Vázquez (vocal), Maria Teresa Suades (vocal), Rosa Maria Puig-Serra (vocal), Teresa Maria Agulles (tresorera), Alberto García (secretari) i Ismael Muñoz (president)

Presentació de “les Madrigueres, guia de l’espai natural”

A més de la nova junta, avui ens complau presentar-vos la guia de la zona humida de les Madrigueres. Es tracta d’un projecte en el qual portem un temps treballant i que té com a objectiu ser una eina útil per la divulgació ambiental i científica al voltant de l’espai. S’ha realitzat principalment amb l’aportació econòmica de l’Obra Social de la Caixa i també amb l’aportació de l’Ajuntament del Vendrell. Aquesta guia es facilitarà a les escoles i instituts del Baix Penedès per a poder utilitzar-la com a material didàctic i divulgatiu, i molt aviat estarà disponible de forma pública a l’abast de tothom.

El document barreja l’art amb la ciència per fer un viatge en el temps, fins a 3700 anys enrere, a través de la geologia i parlar d’algunes de les espècies que podem trobar. A la vegada, s’expliquen els diferents hàbitats, com les platges sorrenques i dunes, els prats submarins, les llacunes litorals, la zones d’inundació temporal, les zones arbustives i les zones agrícoles. El gran protagonisme del document se l’emporten les il·lustracions de la Mora Gimeno que ara ens farà 5 cèntims sobre la feina que ha realitzat. Seguidament, el David Albalat ens aportarà dades sobre els estudis geològics realitzats i que han quedat reflectits a la guia.

Comunicat sobre l’estat actual del projecte les Madrigueres

Ja fa dos anys de la reunió conjunta amb l’Ajuntament del Vendrell, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i altres actors implicats, on es va definir l’estratègia a seguir per promoure la renaturalització de l’espai. En aquesta reunió, la Generalitat es va comprometre a redactar un nou pla executiu per tal d’avançar amb criteri en la renaturalització, l’Ajuntament es va comprometre a signar un acord de custòdia amb el GEVEN per impulsar el projecte i des del GEVEN ens vam comprometre a redactar un pla de gestió per tal d’identificar i determinar les accions necessàries a dur a terme. A banda d’això, el GEVEN també es comprometia a executar l’ampliació d’una de les llacunes amb les aportacions de l’Obra Social de la Caixa i amb el vistiplau de les administracions.

Per part nostra, hem complert els nostres compromisos amb la redacció del pla de gestió que determina i proposa 43 accions de planificació, conservació o millora d’hàbitats, conservació d’espècies, conservació del patrimoni cultural, ordenació de l’ús públic, divulgació i educació ambiental i seguiment i avaluació de la gestió. Cal dir que tots els recursos per la redacció del pla han provingut de l’Obra Social de la Caixa o de recursos propis de l’entitat.

D’altra banda, a començaments del 2020, es va executar l’esmentada ampliació de la llacuna situada al part interior de la zona.

A més a més, hem continuat realitzant activitats divulgatives, jornades de voluntariat i hem creat la guia que just avui presentem.

Malauradament els compromisos de les administracions tant Generalitat com Ajuntament per ara no s’han complert. Per part de la Generalitat no s’ha iniciat la redacció del pla executiu ni tenim previsió de que comenci a curt o mig termini. Per part de l’Ajuntament encara no hem signat cap acord de custòdia per tal d’impulsar el pla de gestió redactat. En resum, la inacció de les administracions fa que actualment la renaturalització i gestió de l’espai es trobin en un moment precari per l'escassetat de recursos que s’hi dediquen, que es trasllada en una paralització quasi total del projecte.

Per finalitzar, aprofitem doncs aquest comunicat per demanar tant a l’Ajuntament com a la Generalitat que compleixin els seus compromisos: la redacció del pla executiu i la signatura d’un acord de custòdia amb el GEVEN. En definitiva, demanem que impulsin el projecte, no només per tal evitar la degradació del patrimoni present actualment, sinó per avançar en l’assoliment de la renaturalització de les Madrigueres, projecte clau i estratègic tant a nivell municipal, com comarcal i de país, en un moment de crisi ambiental com l’actual.

Algunes accions son tant senzilles de fer com demostrar el compromís real amb, per exemple, el corriol camanegre, i en una data tan conflictiva com la revetlla de Sant Joan tenir la platja tancada, com a mínim parcialment o amb vigilancia com fan altres municipis veïns on la tasa de supervivencia del corriol camanegre és més alta, ja que la principal causa de no supervivència dels pollets és la presència humana i les seves accions com no portar els gossos lligats. Tots podem imaginar com pot afectar una nit com la de Sant Joan a aquest au amenaçat, més en un any en que ni tan sols hi haurà policia local.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local