Moneda social

Donar una segona vida a productes

Mobles vells. Eix

Mobles vells. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Qui no ha vist en la nostra vila i en altres pobles i ciutats, mobles, roba i  utensilis diversos llançats al costat de les escombraries o en improvitzats  abocadors?

Podem pensar, per un moment... quants recursos de la naturalesa i  quanta energia humana, han fet falta per produir allò que està tirat de  qualsevol manera, senzillament perquè ens fa nosa, no ens agrada o ja no ens serveix?

El fet de donar noves vides a quelcom que no necessitem, pot ser una alegria per una persona que ho necessita i un estalvi energètic pel Planeta.

Si parlem, per exemple, d'un sofà, als venedors de sofàs nous no els interessa perquè deixaran de vendre un sofà, qui diu un sofà diu una jaqueta, uns pantalons o un llum de peu. Clar, estem parlant en el context d'una societat  capitalista on les grans empreses no es plantegen límits en la producció i  necessiten vendre molt... el Planeta és una font de recursos i les persones  també i si els recursos els paguem ben barats, destruint el que faci falta si cal, i explotem a persones en condicions laborals indignes, els guanys de l'empresa seran més grans.

Hem viscut molts anys, sobretot els darrers 50 anys posant-ho tot en un sol  gran mercat global (la globalització) amb un altíssim cost energètic, de  contaminació i de despilfarrament de recursos... sense tenir en compte que  vivim en un Planeta finit i per tant el creixement no pot ser infinit. Pensant en  les properes generacions, però ja en la nostra, hem de tenir present que si no  fem un canvi de model, el canvi climàtic, el pic del petroli i la gran  contaminació de tota mena que estem fent al Planeta, pot fer que la vida  humana sigui impossible de continuar.

No hem de caure en el catastrofisme però sí que hem de veure les millors  maneres de que la vida humana en el Planeta es pugui anar regenerant i  cooperant amb la gran riquesa que ens ofereix la naturalesa, quan la tractem  bé, i això vol dir un canvi important en la manera d’entendre les relacions  econòmiques humanes i la cooperació i respecte amb la naturalesa. En aquest  canvi d'estil de vida personal i social, el reciclatge és bàsic i va molt de la mà  del nou model econòmic que necessitem, un model econòmic que doni vida als  entorns locals. 

El reciclar, per tant, és un dels hàbits que hauríem d'incorporar a les nostres vides i que formen part de la filosofia de la Turuta, la moneda social que tenim aquí a Vilanova i la Geltrú desde ja fa més de 10 anys. Els euros són escassos  però la moneda social, al no tenir interessos, es converteix en una eina no  escassa per facilitar els intercanvis, potenciant tot allò que ens pot anar bé
com a societat. La turuta és una bona eina per valorar coses que no  necessitem i que estan en bon estat i oferir-les a una comunitat de persones ja sensibles a la necessitat del reciclatge. Ja es fan molts intercanvis de productes útils compensats amb turutes i també serveis.

Si et vols afegir a aquesta comunitat (cada dia som més), ves a la web turuta.cat i dóna’t d’ALTA, et donarem la benvinguda i t’informarem dels  espais d’intercanvi que ja estan funcionant des de fa temps. 

També pots venir els dimarts i dijous de 11:30h a 13h al Centre per la  Resiliència i la Sostenibilitat – Can Pahissa (Rambla de la Pau, 44 de Vilanova i  la Geltrú) o escriure un email a intercanvis.turutes@gmail.com per informar-te.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local