Agenda del Penedès

Altres

Premi Roig Toqués 2017

Vilanova i la Geltrú | Teatre Principal | 22-06-2017

Premi Roig Toqués 2017

La Confraria és una institució marinera de la ciutat gairebé centenària, a la qual es premia per la seva destacada funció de caràcter social i cultural, constituint un punt de referència per als treballadors del mar actualment i al llarg de la seva història. La Confraria té els seus orígens al segle XVI. El seu primer local social, el primer Pòsit de Pescadors, fou inaugurat l'any 1921 a l'actual Centre Cívic de Mar i posteriorment, l'any 1925, s'inaugurà un nou edifici, actual seu de la Casa del Mar. Aquesta institució, de caràcter associatiu, sempre ha vetllat pels pescadors i llurs famílies. Exerceix la representació del sector pesquer, tan important a Vilanova i la Geltrú. Però sempre ha tingut una funció importantíssima de caràcter social i cultural, constituint un punt de referència per als treballadors del mar.

Pel que fa a Xavier Nieto, destacat arqueòleg subaquàtic, ha desenvolupat diverses activitats científiques i de divulgació. El guardó vol premiar la seva destacada trajectòria professional en el camp de l'arqueologia subaquàtica de recerca i recuperació del patrimoni mariner.
Llicenciat i Doctor en Prehistòria i Història Antiga per la Universitat Autònoma de Barcelona, té títols de submarinisme esportiu i professional, i és sotsdirector del Consell Consultiu Científic i Tècnic de la UNESCO per a la Convenció 2001 sobre el Patrimoni Cultural Subaquàtic, i el membre espanyol davant l'International Committee on Underwater Cultural Heritage.
En l'àmbit de l'arqueologia ha estat cap de missions de la UNESCO a Panamà per elaborar un informe sobre les actuacions al galeó San José, o a Haití per elaborar un informe sobre la suposada troballa de la Santa María de Cristòfor Colom.
Des de 1976 ha participat o dirigit una trentena de campanyes d'arqueologia subaquàtica a Espanya, Turquia, Itàlia, França, Marroc, Haití o Panamà.
També ha estat director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i responsable de la Carta Arqueològica Subaquàtica de Catalunya, i membre de la Comissió Científica de seguiment del Plan Nacional para la Protección del Patrimonio Cultural Subacuático Español (Ministerio de Cultura).
També ha fet diversos projectes d'investigació nacionals i internacionals, i ha escrit diversos llibres, articles en revistes, ha estat professor associat a la Universitat de Barcelona, al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, i ha dirigit diverses tesis doctorals, a més de cursos, seminaris i congressos.
Ha rebut diversos premis i reconeixements, com la Palma de bronze del Festival Internacional de Cinema Submarí, com a guionista del documental "Culip IV, un vaixell romà al Cap de Creus"; el Premi Franco Papo de l'Associació d'arqueòlegs subaquàtics italians; o el Trident d'Or de la International Academy of Underwater Sciences and Techniques.

El Premi Roig Toqués ha incorporat una novetat aquest any. S'ha convocat el concurs escolar “El món del mar”, amb l'objectiu de promoure la sensibilització dels infants envers el món marítim i copsar la mirada dels infants cap al mar. Enguany els guanyadors d'aquest concurs han estat la classe de 3r de l'Escola Margalló.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!