Flash

Operació Xacal a Vilanova contra el terrorisme islàmic

Moment en que es introduit dins d'un vehicle policial l'Imam de Vilanova. fdg/carles castro

Moment en que es introduit dins d'un vehicle policial l'Imam de Vilanova. fdg/carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de 500 agents de la Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia i membres del Centre Nacional d’Intel•ligència (CNI) van participar de manera conjunta i coordinada en l’operació, anomenada Chacal, que perseguia la desarticulació d’una cèl•lula de terroristes islamistes que estarien relacionats amb el reclutament de mujaidins per cometre atemptats al Pròxim Orient. En total es van escorcollar fins a 12 domicilis, dos establiments i una mesquita a Vilanova i a Sant Boi de Llobregat, localitat on també es van detenir dues persones. A la capital del Garraf, però, el focus de la investigació es va centrar als carrers Tarongers, Lepant, Providència, Bruc i Conxita Soler, on es van materialitzar les detencions i les forces de seguretat de l’Estat s’inacautaven de material informàtic, paper i documents.

Precisament, al petit carrer de Conxita Soler, al barri de mar, que uneix la rambla de la Pau i la plaça de l’església Immaculada Concepció, és on hi ha situada l’única mesquita de Vilanova. Molts veïns de la zona són musulmans que treballen al Port de Vilanova i que ahir a la nit es van veure sorpresos quan tornaven de treballar per un contundent desplegament policial. Amb tot, el silenci i la discreció dels cossos de seguretat, als quals va ajudar la pluja i la foscor de primera hora del matí, va impedir que molts s’adonessin de les detencions que s’estaven portant a terme a pocs metres de casa seva. No va ser fins a primera hora del matí que la presència de la policia va ser prou evident per a què grups de musulmans es reunissin davant la mesquita per preguntar-se què estava passant.

Un altre dels punts on es va centrar l’atenció va ser al carrer Lepant número 52, on es va detenir l’imam de Vilanova, tot i que no era la seva residència habitual. El delegat del govern a Catalunya, Joan Rangel, va recordar que l’imam, que algunes fonts asseguren que viu a Vilanova des de fa tres anys, “no forma part del Consell Islàmic de Catalunya”. La seva detenció, conjuntament amb la del propietari d’una carnisseria situada al carrer Pare Garí, va ser la més comentada entre uns sorpresos veïns. Aquest darrer detingut feia anys que s’havia establert a Vilanova i un dels seus veïns, Gabriel Márquez, que viu just al damunt de la carnisseria, encara no entén què és el que ha passat: “a les nou del matí, quan obria el seu establiment, vaig veure com la policia l’emmanillava i se l’emportava amb un cotxe”. Tots els detinguts són d’origen marroquí excepte un, de nacionalitat espanyola.

Un dels pitjors moments del matí es va produir quan uns 200 musulmans es van desplaçar en grup des de la mesquita fins a la plaça de la Vila. Per un instant es va témer una reacció de protesta per les detencions, però no va ser així. Els musulmans van demanar a les autoritats locals un espai on poder dur a terme les seves pregàries i poder celebrar el dia del sacrifici del xai. El motiu és que no podien obrir la mesquita perquè les claus les tenien els detinguts. L’Ajuntament va cedir l’espai municipal de la Peixateria Vella, al carrer Unió, com a solució provisional mentre l’alcalde, Joan Ignasi Elena, exigia a la població que “les detencions no afectin a la convivència entre gent de diferent raça o religió que ha escollit el nostre poble per a viure”.

(article publicat al diari AVUI eldia 11 de gener de 2006)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local