Consell Comarcal del Garraf

Es confirma l'autenticitat dels gravats de Goya de la Masia d'en Cabanyes

Ara les peces seran restaurades en una empresa especialitzada en restauració en paper

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

S'ha confirmat finalment l’autenticitat del gravats de Goya que conserva a  la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. Es tracta de la darrera sèrie de gravats que va realitzar Francisco de Goya abans del seu exili a França l’any 1824 i es coneix com “Los Disparates” o “Los Proverbios”.

El conjunt de la sèrie és de 22 peces: 18 planxes més 4 que es troben soltes a França. Les 18 planxes originals es troben a la Calcografia Nacional de España. 12 d’aquestes peces formaven part de la col·lecció pictòrica de la família Cabanyes, algunes estaven exhibides a la biblioteca de la Masia i d’altres es conservaven als magatzems.

A partir de la iniciativa del Consell Comarcal del Garraf i de l’historiador vilanoví Francesc Xavier Puig Rovira i amb el suport de la Fundació de l’Obra Social de Caixa Penedès es va encarregar a Rosa Vives, catedràtica de pintura i gravat de la Universitat de Barcelona, una investigació sobre aquestes estampes de Goya.

Rosa Vives va afirmar ahir a l’acte de presentació d’aquesta investigació que “La primera impressió no va ser molt bona perquè els gravats portaven els marcs tallats, però quan ho vam desemmarcar, ens vam adonar que tenien una qualitat excepcional, els traços, la tinta, tenien una frescor que realment entusiasmaven”. “Després vam començar a descobrir una sèrie de particularitats que feien les proves molt diferents de les col·leccions que coneixem” -continua la catedràtica-. “Aquestes particularitats són les que ens han portat a poder determinar i poder catalogar-les dins de la producció gràfica de Francisco de Goya, com unes estampes d'una qualitat molt rara. Sí que tenen aquest handicap que el paper està tallat, però en canvi tenen un plus de raresa que els hi confereix una regulació molt important”.

La investigació confirma que el conjunt de peces presenta característiques comunes, de tinta i paper, que indiquen que són d’una mateixa tirada. Pel seu format, amb marges de paper tallat així com per les restes de manipulació, es creu que podrien haver estat penjades directament a la paret servint de referència en el mateix taller per fer el treball d’edició. Això també ho corrobora el fet de que algunes d’aquestes estampes tenen retocs de blanquet en llocs puntuals de la composició.

Amb aquests antecedents i confrontades les peces amb les descripcions dels diferents catàlegs, Rosa Vives afirma que tot indica que “són proves pòstumes, d’assaig, abans de la primera tirada, que cronològicament es situen entre 1848 i 1863”. Les proves d’assaig es realitzen quan s’ha acabat el gravat de la planxa i abans del tiratge definitiu. S’imprimeixen algunes estampes per a provar diferents tons de tinta, papers, intensitat de l’entitat, del clarobscur, nivell de pressió, etc.

Segons la investigadora “cap d'aquests gravats està datat però sabem que Goya va començar a gravar el conjunt després de la sèrie La Tauromaquia. En el darrer gran catàleg dedicat a l'obra gràfica de Goya (París 2008) es proposa com a data d’execució d’aquests gravats, el període entre 1815-1824”. Sobre la forma com les peces van arribar a la Masia, no hi ha dades concretes, però hi ha la hipòtesi que Joaquim de Cabanyes les podria haver adquirit en un dels seus desplaçaments a Madrid. La troballa d’un retall del diari La Vanguardia de l’any 1895 a sota d’un dels gravats ja emmarcats, apunta que per aquesta data les peces ja estaven emmarcades i possiblement a la Masia.

Rosa Vives va comentar que “Goya va fer dibuixos preparatoris amb aiguada i sanguina, la majoria dels quals és conserven al Museu del Prado. No són dibuixos exactes, sinó que presenten considerables variants en relació als gravats”. Tècnicament “Los Disparates” són iguals que les altres sèries, que es basen en l'aiguafort, aiguatinta i tocs de punta seca i rascats o brunyits puntuals”, va afegir.

Un cop presentada aquesta investigació, les peces seran restaurades en una empresa especialitzada en restauració en paper. Posteriorment, s’exhibiran a la Masia, tot convidant la ciutadania a descobrir aquest llegat que contribueix a donar a conèixer la vessant artística, literària, comercial de la família Cabanyes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local