Festival de Cinema de Sitges

Oliver Stone: "Si algú em diu que una cosa és impossible, m'estimula"

El cineasta diu a Sitges que el llegat de 'JFK' és que la gent és més conscient que Amèrica no és transparent

Oliver Stone al Festival de Cinema de Sitges. Xavier Prat

Oliver Stone al Festival de Cinema de Sitges. Xavier Prat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'aclamat i reconegut director Oliver Stone ha assegurat aquest diumenge l'estimula que algú li digui que una cosa és impossible. Stone ho ha dit a la Màster Class que ha ofert a la Sala Tramuntana al Festival de Cinema de Sitges. Stone ha fet un repàs dels seus films i ha assegurat que el llegat de 'JFK' és que "la gent és més conscient que Amèrica no és transparent". Stone també ha explicat que per la nova pel·lícula que prepara sobre Edward Joseph Snowden han hagut d'investigar informació molt sensible de seguretat i a vegades un està nerviós. 

Stone, qui suma ja tres Oscar i cinc Globus d'Or, autor de títols imprescindibles com 'Platoon', 'Wall Street', 'JFK', 'Conan' o 'Born on the Fourth of July', ha estat des del seus inicis un autor polifacètic i provocador, tant des de la seva faceta de guionista com de realitzador. El seu esperit crític i la seva versatilitat amb el llenguatge cinematogràfic l'han portat a signar títols tan diversos com 'Natural Born Killers', 'Nixon', 'World Trade Center' o 'Alejandro Magno'.

Stone ha apuntat que no hi ha una fórmula com a director i guionista per donar als demés en el moment de fer una pel·lícula, però sí ha parlat d'elements com la visió, la imaginació i la inspiració. També ha recalcat el desafiament que significa per a ell que li diguin que una cosa és impossible. "Als 70 quan vaig fer 'Platoon' tothom em deia que ningú volia veure Vietnam, sinó només la versió ficcionada de Rambo i es van equivocar", ha destacat, al temps que ha apostat per "ser agressiu als mostrar la realitat". Ha recordat així mateix que "li van dir que mostrar el cap de Kennedy volant pels aires no es podria suportar, però va ser al revés i és un element fonamental mostrar aquesta realitat".

En aquest context, ha recalcat les diferències entre Nixon i George W. Bush i ha assegurat que no li interessava fer un biopic sobre ells sinó anar més enllà del que són els fets i buscar els significats. "En el cas de Nixon, ell és un home públic que es traeix a si mateix i a les seves idees i està espantat dels seus propis dimonis que venien de la seva infantesa. Stone ha recalcat que el cas de Bush és tot "el contrari, no té cap culpa, ni remordiments i està encantat d'haver-se conegut".

'JFK'

També s'ha referit a 'JFK' i s'ha mostrat orgullós d'haver-lo fet i de la investigació que va dur a terme. "En aquest moment el llegat del film és que la gent és més conscient que Amèrica no és transparent i ara cada document oficial relacionat amb la seguretat i molts elements de les diferents instàncies dels governs d'Estats Units són d'alt secret i alta seguretat i el públic no hi pot tenir accés". Segons Stone, fa la impressió que "el públic o la gent no es pot informar a si mateix correctament. La televisió pública és un desastre i no serveix per res i només serveix per mantenir el poble d'Estats Units en la foscor". Stone també ha ressaltat que l'apreciació que va rebre com a cineasta va ser espectacular a tot arreu i "va canviar com la persona percep el cinema. 'JFK' va canviar la manera de veure el cinema".

Edward Joseph Snowden

Preguntat per si algun cop ha tingut por pels treballs que esta duent a terme, Stone ha explicat que per la nova pel·lícula que prepara sobre Edward Joseph Snowden han hagut d'investigar informació molt sensible i ha admès que a vegades està nerviós.

'Alejandro Magno'

Preguntat per la seva pel·lícula 'Alejandro Magno' (2004), Stone ha assenyalat que va ser un projecte vital, però va ser també l'experiència més trencadora i trista de la seva carrera. "Es va començar a rodar el 2004 perquè Warner tenia uns compromisos per la data de sortida i només van tenir sis mesos i hi va haver molts problemes". Així mateix, ha explicat que va tornar a la pel·lícula posteriorment i els muntatges següents, ha afegit, s'assemblen més a la idea que tenia. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local