Estat de salut

Una nova àrea medico-esportiva supervisa el rendiment físic dels Castellers de Vilafranca

El projecte vol reforçar la competitivitat i la seguretat dels membres de la colla

Un grup de Castellers de Vilafranca fent exercicis de preparació física abans d'un assaig. ACN

Un grup de Castellers de Vilafranca fent exercicis de preparació física abans d'un assaig. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Castellers de Vilafranca han decidit pujar un esglaó més en el “rigor” de la pràctica castellera i han posat en marxa una nova àrea de treball que supervisa el rendiment físic i l’estat de salut dels integrants de la colla. A través d’estudis mèdics, esportius i nutricionals, un equip d’experts assessora els Verds per a què progressin en la seva condició física. “Volem que siguin castellers més sans, que pateixin menys lesions i tinguin un futur menys complicat, tot i la càrrega de castells”, ha assegurat a l’ACN Esteban Fernández, un dels especialistes en medicina esportiva responsable del projecte. Tot i que aquestes recomanacions s’adrecen als més de 400 membres de la colla, són una vuitantena els que s’han adherit als controls de forma constant. Fernández defensa que aquest assessorament medico-esportiu “és el futur de qualsevol colla”.

Un dels objectius de la nova Junta directiva dels Verds aprovada al febrer va ser equiparar l’activitat de la colla a la d’un equip esportiu. Esteban Fernández, assenyala que “si qualsevol esportista fa una sèrie de programes de rendiment i de condició física, i es sotmet a revisions, perquè no ho s’ha de fer amb els castellers, que posen el cos en condicions extremes?”. Amb tot, Fernández matisa que no volen obviar que la seva activitat es basa en una “pràctica cultural”, però considera que això no exclou que es pugui treballar “des d’una vessant esportiva”.

Partint d’aquesta base, la colla ha desplegat la nova àrea de Rendiment i Salut, que es divideix en tres àmbits: mèdic, esportiu i nutricional. Des del primer vessant, els metges avaluen el casteller amb diverses proves bàsiques per analitzar si pateix algun trastorn o lesió crònica. En l’àmbit esportiu, s’ofereix una planificació per millorar la condició física, treballant la força, la resistència i la flexibilitat, mentre que la vessant nutricional se centra en reconduir els hàbits “per millorar la composició corporal” i pautar els àpats més recomanables abans d’una diada castellera, expliquen els responsables.

Tant Sílvia Sabaté com Esteban Fernández –els dos metges de l’àrea-, destaquen que l’aspecte nutricional és el que ha despertat més implicació per part dels castellers. Tot i reconèixer que és un àmbit que cal treballar a llarg termini, asseguren que és on més ‘feedback’ han notat amb els membres de la colla. Fernández apunta que els perfils antropomètrics amb què es va determinar la quantitat de greix dels castellers ha generat molt interès. “A nosaltres hi ha gent que ens interessa que sigui voluminosa, però sobretot volem que sigui forta”, expliquen els metges, assegurant que poc a poc cada membre està definint el seu perfil.

Mentre els especialistes fomenten el canvi de rutines nutricionals amb expectatives d’aconseguir resultats a llarg termini, asseguren que l’àmbit de la salut és on constaten un retorn “de forma immediata”, ja que els castellers apliquen de seguida les recomanacions marcades. En canvi, reconeixen que l’aspecte esportiu es troba a cavall dels altres dos i afirmen que “costa” aconseguir la implicació dels components del grup. En aquest sentit, els metges recorden que totes les indicacions que fan “sempre són recomanacions, i no obligacions”, ja que subratllen que es tracta d’una activitat amateur. “No els podem exigir fer res perquè, si no, es desmotivaran”, afegeixen.

Amb tot, sí que la colla ja ha començat a canviar algunes dinàmiques esportives que abans no tenia integrades. Per exemple, Sabaté i Fernández expliquen que ara els castellers han establert una rutina de fer exercicis de preparació física abans dels assajos. Així, durant es minuts previs a l’aixecament dels castells, es prepara una dinàmica de grup on els castellers practiquen diversos exercicis de flexibilitat i escalfament muscular.

Programa de futur

Després dels primers mesos de funcionament de l’àrea de Rendiment i Salut, els Castellers de Vilafranca es mostren satisfets de l’acceptació que ha tingut dins la colla. També destaquen la implicació de diversos professionals ja que, a part de Sílvia Sabaté i Esteban Fernández com a especialistes mèdics, el projecte també compta amb preparadors físics que complementen el seguiment que es fa dels castellers.

Per a Esteban Fernández, però, el projecte encara té camí per créixer, i aposta per a ampliar aquestes unitats medico-esportives amb especialistes del món de la nutrició i la psicologia. “Crec que és el futur de qualsevol colla”, explica, i aposta “segur” per augurar que és un mètode de treball que anirà creixent a la resta de colles castelleres d’arreu de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local