Navegants a la Xarxa

El 67% dels usuaris d'Internet llegeixen diàriament la premsa digital

La lectura de notícies d’actualitat i la visualització de vídeos són les dues principals activitats dels usuaris d’internet, segons la macroenquesta de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació

28 milions d’espanyols utilitzen Internet cada dia i principalment ho fan per visitar els mitjans de comunicació en línia per mòbil

Redacció/ AMIC Vilanova i la Geltrú 20-03-2017 12:04 Lectures 924
Navegants a la Xarxa. EIX

Navegants a la Xarxa. EIX

El mòbil supera per primer cop a l’ordinador com a principal dispositiu d’accés a Internet, segons l’edició 19a de l’enquesta “Navegants a la Xarxa” que publica des de fa 20 anys l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC). En l’actual edició, Navegants a la Xarxa ha recopilat més de 14.800 respostes vàlides, enfront de les 10.000 de la primera enquesta realitzada el 1996. El sondeig s’ha dut a terme entre els internautes més actius que han respost de manera voluntària a l’enquesta a través de gairebé 200 llocs webs de tot l’Estat espanyol.

El 94,6% dels enquestats es connecta a Internet a través del mòbil, respecte del 64% de fa cinc anys, seguit de l’ordinador portàtil (73,6%) i l’ordinador de sobretaula (67,5%). A continuació se situen la tauleta (56,9%) que, per primera vegada des de la seva implantació, pateix un retrocés (-2,1 punts en un any), i la televisió (29,6%), que ha duplicat el seu ús en tres anys.

Entre els que accedeixen a Internet a través del televisor, un 40% ho fan servir tots o quasi tots els dies (+14 punts respecte a la mateixa xifra registrada el 2013). L’activitat fonamental realitzada a través d’aquest aparell és el visionat de continguts audiovisuals (82,5%), seguida de navegar per la web (25,6%), tot i que amb cada vegada menys penetració (-14 punts en tres anys).

També s’accedeix a Internet a través de la videoconsola de sobretaula (14,2%), el SmartWatch (6,2%), que pràcticament dobla la seva penetració en tan sols un any, i la videoconsola portàtil (4,3%).


Llegir notícies i veure vídeos, principal activitat

La lectura de notícies d’actualitat i la visualització de vídeos són les dues principals activitats dels usuaris d’internet, segons aquesta macroenquesta. Més en concret, el 67% dels usuaris assegura que en el dia anterior a participar en l’enquesta van llegir un diari digital informatiu. En el cas del tradicional, baixa al 27%. De fet, el 30% respon que fa més d’un mes o mai ha consultat un diari imprès. Fins i tot, només el 3% respon que li seria molt difícil viure sense diaris en paper.

De tots els lectors de mitjans de comunicació, gairebé la meitat dels participants (45%) només llegeixen l’edició digital d’una publicació, mentre que el 8% consumeixen únicament la impresa. És un 33% els que consulten les dues edicions

Sigui com sigui, el cert és que un total de 28 milions de persones a Espanya utilitzen Internet cada dia i principalment ho fan per visitar els mitjans de comunicació en línia. No obstant això, aquest capital enorme -com se sap- no ha estat aprofitat per les empreses de comunicació, que tot just obtenen 225 milions d’euros en ingressos anuals en l’ecosistema línia, fet que suposa gairebé el 27% de la facturació total de la premsa.

Xifra referida a la publicitat, ja que el pagament de subscripcions és pràcticament residual, tenint en compte que només el 1,3% dels participants en l’informe d’AIMC declaren pagar per llegir les notícies, mentre que el 3% assenyala que combina les fórmules de pagament i gratuïtes.

En el Top 10 d’activitats se situen també consultar carrer, la previsió del temps, escoltar música en línia, consultar cartelleres d’espectacles, veure pel·lícules o sèries sense descarregar, veure emissions de cadenes de Televisió en la seva web o App, buscar informacions sobre salut i gestions amb l’Administració.

Gran seguiment de les Xarxes Socials

El 80% dels usuaris entra cada dia a Xarxes Socials. D’ells, 9 de cada 10 fa servir Facebook. El segueixen Twitter i Instagram que és la que més puja.2 de cada tres usuaris de xarxes socials segueix a un Mitjà de Comunicació i les Xarxes són també la manera preferida de comentar els programes de televisió, seguides de missatgeria instantània (WhatsApp) i de la web dels propis programes.

En general, 1 de cada 4 usuaris d’Internet veu la tele o escolta la ràdio cada dia per Internet, i gairebé la meitat, almenys un cop per setmana.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Homenatge

Medalla de la ciutat a Pere Tàpias

Jordi Medina Alsina

Aquest dissabte 27 de maig a les 7 del vespre a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú farem l'entrega de la medalla de la ciutat a títol pòstum al gran conegut Pere Tàpias

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No