Eleccions

La CUP presenta un decàleg per defensar el català a diferents àmbits

Roda de premsa de la CUP de Vilafranca sobre llengua i educació. Eix

Roda de premsa de la CUP de Vilafranca sobre llengua i educació. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP ha presentat avui en roda de premsa un decàleg on apunta el aspectes que s’han de revertir per tal de defensar la llengua catalana. “Els Països Catalans vivim en un context de retrocés de l'ús de la llengua molt preocupant, en tots els àmbits però sobretot entre les generacions més joves”, ha apuntat la regidora de la CUP de Vilafranca, Marta Soler que també és una de les components de la llista de la CUP-Defensem la Terra al Parlament de Catalunya. 

Els cupaires han explicat que “una de les principals causes d’aquest retrocés rau en la pròpia dinàmica del capitalisme global que, com en qualsevol altre àmbit, necessita homogeneïtzar-ho i estandarditzar-ho tot per tal d’abaratir costos i augmentar els beneficis privats”. En aquest sentit, han argumentat que la diversitat lingüística esdevingui un obstacle i que d’aquesta situació sempre en surt reforçada la llengua majoritària i que compta amb un aparell estatal al darrere, és a dir, el castellà -o el francès, en el cas de la Catalunya Nord-. 

Per altra banda, han exposat que un altre motiu és l’ofensiva juridica, política i mediàtica liderada per la dreta espanyolista contra el català, i que compta també amb uns tribunals alineats amb aquesta ofensiva. “Així, al País Valencià i a les Illes Balears i Pitiüses tenim governs del PP i VOX que actuen contra revistes en valencià, arraconen el català a l’administració i que, en definitiva, utilitzen les institucions autonòmiques per minoritzar la llengua”, ha etzibat Soler. 

Els anticapitalistes han explicat que “cal passar de la resistència i l’immobilisme a l’acció, perquè defensar el català és defensar l’eina que garanteix el nostre futur com a poble, que ens cohesiona i que és indispensable per a la igualtat d’oportunitats”, i és per això que han elaborat un decàleg per revertir aquesta situació d’emergència lingüística amb diferents punts: 

1) Derogació de la llei que certifica la fi de la immersió lingüística al sistema educatiu. El català ha de ser la llengua vehicular única a tots els centres. 

2) Pla de xoc a l’escola. Més formació inicial i continuada per als professionals, més aules d’acollida i més suport lingüístic. Calen Plans Lingüístics de Centre operatius i assegurar-ne el compliment. Defensem enfortir l’escola pública i que aquesta garanteixi l’adquisició del català. 

3) El català també ha de ser la llengua vehicular de la Formació Professional i que s'introdueixi com a matèria al currículum. 

4) La universitat, en català! Cal potenciar el català com a llengua de docència de la universitat i garantir el compliment de la seva vehicularitat. 

5) Una Conselleria de Llengua ambiciosa i amb recursos. Apostem per una nova conselleria amb capacitat d’incidència transversal en el conjunt del govern i amb una dotació pressupostària equivalent al 0,5% del pressupost global de la Generalitat de Catalunya. En primer lloc, cal que serveixi per garantir els drets lingüístics que depenen directament del Govern, com l’atenció sanitària en català. 

6) Protecció i promoció de la producció audiovisual i musical pròpia i en català. Volem crear una agència pública de traducció i doblatge de productes audiovisuals i recursos educatius, així com treballar perquè els mitjans públics obeeixin a la seva funció normalitzadora. 

7) Garantir i difondre el dret d’accés a l’aprenentatge i ús de la llengua catalana com a eina d’igualtat d’oportunitats, de cohesió social i d’inclusió, a tota la població de Catalunya i, en especial, als sectors als qui la falta d’accés a la llengua catalana agreuja la seva vulnerabilització.

a. Reactivar, dotar econòmicament i prioritzar l’extensió dels Plans Educatius d’Entorn, impulsats pel Departament d’Educació, i l’oferta d’escoles d’adults, incloent l’aprenentatge de la llengua catalana

b. Prioritzar els Plans d’Acollida Municipals i els centres de normalització lingüística per tal de garantir que cap persona no quedi exclosa del dret a l'aprenentatge de l’idioma, amb especial atenció a la tasca del Consorci per a la Normalització Lingüística com a entitat territorial de referència en l’ensenyament del català a la població adulta i en l’acolliment lingüístic, perquè executi, coordini, assessori i certifiqui la formació de català necessària per a l’arrelament. 

8) Impulsar el català al treball. Establir el dret a aprendre català en horari laboral costejat per l’empresa. 

9) Marc Països Catalans: som 10 milions de parlants. Lluitem per impulsar la defensa de la llengua arreu del domini lingüístic, visibilitzar-ne la unitat i pluralitat i per sumar esforços en tots els àmbits, començant pel cultural i l’audiovisual. 

10) Clàusules lingüístiques en contractació i subvencions. Cal aprofitar la capacitat d’incidència del conjunt de la despesa del Govern per prioritzar i fomentar el català i les bones pràctiques lingüístiques d’empreses, entitats i altres institucions. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local