Espiritualitat

Eina per prevenir la violència

Violència de gènere. @Glow Images

Violència de gènere. @Glow Images

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'educació i l'entorn social i cultural exerceixen un paper decisiu en el desenvolupament de les conductes violentes. Resulta més beneficiós i saludable per a una societat no acceptar la violència de cap manera i promoure una cultura de valors, de respecte i d'acceptació de les diferències culturals.

La violència en tots els seus graus té conseqüències múltiples i, per tant, una gran repercussió en la salut mental que pot derivar en depressió i intent de suïcidi. També, en molts casos, s'utilitza com una arma de dominació i control social. Una actitud violenta engendra més violència i augmenta el temor.

El Dr. Etienne Krug, Director del Departament de Prevenció dels Traumatismes i la Violència de l'OMS, assenyala que "la violència no és inevitable, ni constitueix un component intrínsec de la condició humana".

Això em porta a pensar que la violència no forma part de la identitat veritable de l'home.

És demostrable diàriament la influència dels mitjans de comunicació en la conducta agressiva de les persones, i en especial entre els més joves. No obstant això, un 78% de la població adolescent i jove espanyola pensa que les campanyes de sensibilització contra la violència de gènere ajuden a conscienciar la societat sobre aquest problema, i el mateix percentatge creu que serveixen per ajudar les víctimes a prendre consciència de la seva situació.

Però existeixen també altres alternatives viables. Una d'elles és que les persones violentes puguin trobar en l'espiritualitat el ple sentit de la vida perquè ocupar-se de l'espiritual determina la veritat concernent a tots; a través d'ella es pot arribar a la comprensió de tot allò que és diví, en acció. És aquesta espiritualitat basada en valors com l'amor, la tendresa, la compassió, la solidaritat, el que ajuda a disminuir els actes de violència ocasionats per manifestacions d'odi i rancor.

Un exemple de com enfrontar d'aquesta manera la violència va ser el de Sury Victòria Prieto de Guadalajara, Mèxic, que davant un acte abusiu va tractar de reconèixer la innocència del seu agressor afirmant veritats espirituals i enfocant l'abusador com una idea espiritual i veritable que incloïa puresa i innocència i no podia fer mal a una altra idea espiritual. D'aquesta forma va poder calmar la seva por i parlar amb el jove sobre aquestes idees; ell la va escoltar, va deixar de tocar-la, li va demanar perdó i es va marxar.

Respondre a l'odi amb amor és una qualitat amorosa inherent a l'home i pot convertir a cadascú en un veritable instrument de pau.

Mary Baker Eddy, teòloga i investigadora de la salut i l'espiritualitat, advocava: "L'odi no pot foradar la pau ni penetrar la sòlida armadura de l'Amor".

Qui no ha anhelat tenir pau en tot sentit? Tots hem escoltat la frase "La pau està dins de tu". Les persones lluiten contra si mateixes perquè no troben aquesta pau. És com si algú tingués un tresor dins de la casa sense saber-ho i es passés el dia pidolant, quan té la solució al seu abast, dins de si mateix.

No es tracta de paraules, sinó d'accedir a aquesta quietud interna reconeixent la naturalesa individual com enterament espiritual. És possible curar la violència i experimentar la pau que resideix al cor, en comprendre la unitat que cadascú posseeix amb la Intel·ligència suprema, i ser la seva expressió completa. Dins d'aquesta Intel·ligència no hi ha lloc per al caos i la violència. Això donarà domini sobre qualsevol tipus d'impulsos i la salut no es veurà afectada.

Estar conscient en tot moment de la presència i de la protecció divines és una eina segura per prevenir la violència i per aconseguir una societat més saludable.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local