Agenda del Penedès

Exposicions

Biennal d'Arts Plàstiques i Visuals

Vilafranca del Penedès | Capella de Sant Joan | 31-01-2015 fins 01-03-2015

 Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals

Dels setze projectes presentats a la Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals convocada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i l’Associació d’Artistes Plàstics i Visuals del Penedès Ardhara el passat mes de juny de 2014, cinc han estat els artistes seleccionats.

El dia 28 de novembre després de la deliberació realitzada pel jurat format per: Anna Crosas, Directora del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona; Anna Maria Guasch, Catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i crítica d’art especialitzada en art contemporani; Ramon Sicart, Galerista i Vocal del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya; Montserrat Juvé, Professora d’Història i Teoria de l’Art de l’Escola Municipal Arsenal, i Núria Serra, Professora d’Art, artista i membre de l’Associació Ardhara, va donar com a projectes seleccionats els d’Aura Gumà, Bernat Soler, Ines Schaikowski, María Martínez i Susanna Inglada.

La vertebració del territori mitjançant l’obra dels seus artistes ha estat sempre un projecte engrescador, necessari, una oportunitat magnífica de coneixença mútua i d’enriquiment cultural que no podem menystenir. I fins avui totes les iniciatives que s’han impulsat en aquest sentit han tingut com a resultat mostrar als ulls dels ciutadans l’abundosa i diversa creació plàstica i visual que es fa a les nostres comarques, alhora que han servit per refermar la descentralització artística catalana. Per aquest motiu la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca va recolzar des d’un bon principi la convocatòria d’aquesta Biennal proposada per l’Associació Ardhara en el marc dels projectes artístics realitzats amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana de la nostra ciutat.

La roda de premsa ha estat presidida pel Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Raimon Gusi que ha estat acompanyat pel Regidor de Cultura del Vendrell, Josep Soler, els membres de l’Associació Ardhara, David Ribas i Joan Tuset, la tècnica de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Sílvia Amigó  i quatre dels artistes seleccionats: Bernat Soler, Aura Gumà, Maria Martínez i Ines Shaiwoski.  L’artista Susanna Inglada ha excusat la seva presència perquè en aquests moments es troba a Alemanya.

La qualitat dels artistes, avalada per la selecció del prestigiós jurat, ve també justificada per la seva formació i trajectòria.

 

ARTISTES

Aura Gumà Saumell
Sant Pere de Riudebitlles, Barcelona, 1985

Llicenciatura en Belles Arts. Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, 2009 (especialitat en dibuix). Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament. Institut Universitari de Cultura de la Universitat Pompeu Fabra, 2012, (Tesina: Aproximació a la pintura contemporània tibetana. Nous horitzons per a l’art del sostre del món) . 9 anys d’estudi a l’escola de dibuix i pintura Josep Gual Curs en Aplicacions artístiques interactives amb Flash i Unity. Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, 2007
Seminari de Filosofia, Psicologia i Pedagogia del Budisme Tibetà. Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, 2007 Curs de Budisme, ciència i tècniques meditatives a la  Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, 2012.


Bernat Soler
Vilanova i la Geltrú, 1992

Títol de Batxiller en la modalitat d’Arts plàstiques, Imatge i Disseny a l’IES Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú. Des del curs 2010-2011 cursa Grau de Belles Arts a Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona en l’especialitat de Gravat i Impressió (Secció de Gravat, Departa¬ment de Pintura). (Actualment, quart curs; amb previsió de finalitzar el juliol del 2015.)
Curs monogràfic Disseny d’Escenografia i Vestu¬ari per a espectacle. Escola Superior de Disseny i Art Llotja, Barcelona. 2009-2010_ Curs monogràfic Taller de Gravat i Estam¬pació. Escola Municipal d’Art i Disseny EMAiD, Vilanova i la Geltrú.
2006-2012_ Cursos de Formació Teatral en diferents àmbits i tècniques teatrals (dansa i expressió corporal, cant i entrenament vocal, teatre de text i de carrer, “Comedia dell’Arte”, diversos projectes escènics de creació, etc.). Tracart Aula d’activitats teatrals, Vilanova i la Geltrú.


Ines Schaikowski-Vita
Wriezen, Alemanya, 1981

Formació com a professional de disseny en mitjans de comunicació a l’Editorial DuMont a Colònia, Alemanya. Des de l’any 2004 dissenyadora gràfica a Wriezen-Berlin, Gelida-Barcelona.
L’any 2005 estudia l’obra de Tatsuhiko Yokoo, Alemania-Japón. Durant els anys 2005 - 2009 Licenciada Bachelor of Arts en Ciencias dels mitjans de comunicació i estudis gràfis i art a la Philipps-Universidad Marburg, Alemanya.
2009 - 2011 Estudis de Master of Arts en Cultura dels Mitjans de Comunicació a la Universitat Bauhaus Weimar, Alemania.

L’any 2011 va rebre una beca  ERASMUS de Relacions Públiques  a la Universitat de Girona, i l’any  2013 va cursar estudis de Màster of Arts en Producción i  Investigació Artística a la Universitat de Barcelona.


Maria Martínez Miró
Sant Pere de Riudebitlles, 1988

Del 2004 fins el 2006 realitza el Batxillerat Artístic a l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès. L’any 2011 és llicenciada en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts expedit per la Universitat de Barcelona (especialitat en escultura).  El seu treball artístic personal és combinat al llarg de tres amb l’estudi del Màster d’Artteràpia expedit l’any 2014 a IDEC- Universitat Pompeu Fabra i Metàfora, de Barcelona. I també amb l’estudi del Postgrau en Formació Psicosocial. Adquisició d’habilitats en grup: lideratge, consultoria i direcció de la vida laboral en les organitzacions, expedit l’any 2014 a la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona.


Susanna Inglada
Banyeres del Penedès, 1983

Llicenciada en  Belles Arts a la Universitat dea Barcelona. Va començar explorant tòpics relacionats en temes socials , com ara el maltractament de gènere i també situacions que l’envoltaven. Quan estava a punt d’acabar els estudis  va decidir anar-se’n a Holanda. Una decisió que li canviaria  el curs de la vida. Holanda és un país molt avançat en temes de beques i ajudes per artistes així que el setembre del 2008 es va instal•lar a Rotterdam, ciutat on resideix actualment. Allà va conèixer l’obra dels seus  artistes preferits que  vivien a Holanda com ara Marlene Dumas, Fernando Sánchez Castillo, Erik van Lieshout. Va estudiar a Willem de Kooning. Durant aquets anys va estar investigant més en tècniques que en concepte. Es va graduar i va obrir una galeria en un espai okupa legalitzat, on va poder desenvolupar el seu projecte durant un any. Seguidament va anar a Groningen, a cursar el Màster a FrankMohr Institute, on va veure la possibilitat de desenvolupar la seva obra i centrar-se per les possibilitat i els espais habilitats I el programa desenvolupat. Actualment, ha estat becada per Joves talents a Holanda amb una beca de la Institució Mondrain fonds , on li han donat un budget i un mentor que segueix  el seu desenvolupament. Actualment està fent una residència a Alemanya, a Leipzig i Spinnerei. Quan acabi la residència tornarà a Holanda on presentarà el treball que ha estat realitzant durant aquet any a una exposició que tindrà lloc a la Fira d’art de Rotterdam, ART ROTTERDAM 2015.També té una exposició en marxa a la Galeria Bart a Amsterdam per el proper març.


EXPOSICIÓ  I CATÀLEG

L’exposició col•lectiva d’aquests cinc artistes es podrà veure a la capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès del 31 de gener a l’1 de març de 2015. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca editarà un catàleg de l’exposició i el disseny de la mateixa anirà a càrrec de la col•laboració entre els mateixos artistes seleccionats i alguns components de l’Associació Ardhara.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!