Nova cançó

El darrer treball discogràfic de Francesc Burrull musicalitza el poemari “On es desborda el Sol” de Pere Tàpias

Aquest dilluns s’ha presentat el projecte artístic a l’hotel Cèsar de Vilanova com a homenatge a Francesc Burrull

El darrer treball discogràfic de Francesc Burrull  musicalitza el poemari “On es desborda el Sol” de Pere Tàpias. Susana Nogueira

El darrer treball discogràfic de Francesc Burrull musicalitza el poemari “On es desborda el Sol” de Pere Tàpias. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cantant de jazz Laura Simó ha donat a conèixer en un acte l’últim treball discogràfic del músic Francesc Burrull, un treball musicant un llibre de poemes del cantautor vilanoví Pere Tàpias, que es titula “On es desborda el Sol”. La commemoració s’ha celebrat aquest passat dilluns a l’Hotel Cèsar de Vilanova i la Geltrú, on han assistit els implicats en aquest projecte artístic, responsables d’AIE (Societat General d’Artistes, Intèrprets i Executants) de Madrid i d’SGAE Catalunya i Balears membres de l’Ajuntament de la ciutat.

Ha estat un acte molt emotiu on els assistents han gaudit d’una vetllada conversant, commemorant i recordant tot el viscut amb els mestres, Francesc Burrull i Pere Tàpies, dos artistes que “han fet història a Vilanova i la Geltrú i al món de les arts i la música”, com va destacar Laura Simó, tan propera a la vida artística de Burrull que va decidir ajudar-lo a musicar el darrer llibre de poemes de Tàpias, titulat “On es desborda el Sol”: “Quan Pere Tàpies ens va deixar, en Francesc Burrull, que era el seu gran amic, va decidir fer un gran treball discogràfic musicant un llibre de poemes d’en Tàpies. Burrull va fer la música de 36 poesies que conformen aquest llibre i jo el vaig ajudar amb la producció”.

Malauradament, Burrull no va poder tenir el disc a les mans, però disset col·laboradors que van estar en la seva vida personal i professional el van acabar: “He organitzat aquest acte que simbolitza tancar un cicle que va començar amb la idea de musicalitzar un llibre de poemes de Tàpias. S’ha celebrat en l’Hotel Cèsar perquè era on vivia el mestre Pere Tàpies i el Francesc Burrull vivia al carrer del costat. Els dos mestres eren molt amics, es trobaven molt sovint en aquestes instal·lacions, fumaven i gaudien els vespres compartint converses i copes. Són dues de les icones més importants que tenim en aquest país i això es relata en la quantitat de persones que han vingut a la presentació del disc; eren dos genis. Podem trobar artistes com la Damaris Gelabert, Mont Plans, Elisabet Raspall, Pol Borràs, Carles Benavent, entre altres artistes”, ha exposat Simó.

La pianista, compositora i vilanovina, Elisabet Raspall, ha estat de les disset artistes que han participat en la composició del disc i en l’acte ha dit que “tota la música del disc està feta pel mestre Burrull per acompanyar els poemes del seu amic i còmplice, Tàpies; jo toco una peça amb piano. Vaig tenir l’oportunitat de compartir la música amb Burrull, en un parell de duos, va ser molt divertit, era un gran músic, amic i un geni”.

El productor del disc, Josep Dacosta, ha compartit que ha compost amb ell bastants anys i en aquest disc “es troba un mestre en tots els sentits. Ens ha deixat un llegat que cada cançó és una lliçó magistral. És un treball que té un fons per descobrir molts elements”.

L’editor del llibre de Tàpias, Francesc Mestres, ha assegurat que el mestre Burrull va quedar tan impressionat per la poesia de Tàpias que va decidir que havia de musicar el llibre: “Va ser un  procés creatiu magnífic; un projecte que ha durat molt de temps, però ha estat gratificant. Una història molt maca, on es troben dos creatius per deixar un testimoni increïble”.

Una de les intervencions a la presentació del disc ha estat la de l’actor Toni Albà que ha parlat en nom de tots els col·laboradors que han participat en el disc i ha recordat la seva relació amb Burrull: “Quan vaig començar a saber quants col·laboradors hi havia, va ser una alegria veure els artistes que eren. Ha estat un plaer col·laborar i fer aquest homenatge per reunir una part de les persones que han estimat al Francesc Burrull”.

El vicepresident d’AIE (Societat General d’Artistes, Intèrprets i Executants) de Madrid, Luís Mendo, ha mostrat la seva satisfacció per estar en aquesta iniciativa i ha recordat com va conèixer a Burrull i l’experiència junts a Madrid: “Vaig tenir moltes converses amb ell, era un gran músic i admirat en el món de les arts”.

El director d’SGAE Catalunya i Balears, Lluís Gómez, ha manifestat que “celebrem aquest disc, 36 poemes, amb molta alegria”. Gómez, ha volgut recordar als i les assistents de l’acte que el Francesc Burrull es va fer membre de l’associació l’any 1961 i va registrar 233 obres d’estils diferents i el Pere Tàpies el 1974 i va registrar 94 obres.

L’acte ha conclòs tocant un parell de temes; un de la mà d’Elisabet Raspall en el piano acompanyant a Laura Simó en el recital d’un poema i, el segon, Raspall i Josep Dacosta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local