Vegueria del Penedès

CIVISME

El GEPEC-EdC fa una crida a la responsabilitat la nit de Sant Joan per preservar les espècies protegides


Guillem Solá Vilanova i la Geltrú

22-06-2022 9:03

Els ecologistes recorden que tirar petards, escoltar música, menjar, beure i després no recollir les deixalles a les platges pot ser un perill per diferents animals que viuen al litoral local

El GEPEC-EdC fa una crida a la responsabilitat la nit de Sant Joan per preservar les espècies protegides. GEPEC/ Xavier Pedro

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

És estiu i s’apropa l'emblemàtica festa de Sant Joan, també coneguda com la nit de foc. Aquesta celebració pot afectar negativament moltes espècies en zones on hi ha una massa de gent molt gran, com ara la platja. El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) és una organització que treballa per millorar el medi natural, els hàbitats i les espècies. I davant la proximitat de la nit de Sant Joan, el grup insisteix en recordar que tirar petards, escoltar música, menjar, beure i després no recollir les deixalles a les platges pot ser un perill per diferents animals que viuen a la costa. Per a l’humà, la platja és un lloc de lleure, però per els animals és un ecosistema, i per això l’entitat insisteixi en que la zona en qüestió és un lloc de convivència entre l’humà i l’animal.

Hi ha dues espècies protegistes que es veuen afectades per l’humà la nit de foc. El primer és un petit ocell anomenat corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), que nidifica a la de la platja, per aquesta raó és important que la sorra estigui ben neta i per criar necessita tranquil·litat. El GEPEC-EdC confirma que allà on s’ha respectat les normes per mantenir una platja neta, els resultats han sigut positius. De moment s’ha pogut salvar uns vint-i-set nius i la temporada de cria no acaba fins l’agost.

L’altra espècie és la tortuga careta (Caretta caretta), que progressivament va augmentant el número de nius al litoral català. S'han de cuidar aquestes zones i recollir les deixalles de la platja per evitar problemes amb els animals (com els que s’ha citat prèviament) i dels marins ja que una part de la brutícia va a parar a l'hàbitat marí.

GEPEC-EdC recorda que la tortuga careta i el corriol camanegra estan en una situació crítica i s’ha d’evitar aquest tipus de situacions.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.