Vegueria del Penedès

PRESSUPOST MUNICIPAL

VeC critica la manca d’inversió social i de mesures contra la crisi energètica i climàtica del pressupost del 2023


Vilafranca en Comú Vilafranca del Penedès

14-12-2022 10:36

La formació ha valorat favorablement les inversions a l’espai públic, però les reclama per a tots els barris i demana una Oficina Municipal d’Energia, la posada en marxa d’una Comunitat Energètica Local i ampliar el parc públic d’habitatge

Roda de premsa de Vilafranca en Comú sobre el pressupost municipal. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilafranca En Comú considera que els pressupostos presentats per l'equip de govern per l'any 2023 són continuistes i insuficients per a fer front a la crisi social provocada per l'augment dels preus dels productes bàsics i l'energia i a la crisi energètica i climàtica que ens estan afectant la nostra vila i que continuaran afectant-nos el pròxim any.

Per a la formació, la continuïtat dels pressupostos no es correspon amb les noves necessitats de la vila, ni amb les de la majoria dels seus veïns i veïnes especialment amb les dels sectors socials més desfavorits.

Valoren positivament la inversió prevista a l'espai públic en l'àrea d'urbanisme i que ha de permetre millorar la mobilitat sostenible i segura, així com la millora de l'eficiència energètica dels habitatges. Això si, demanen estendre aquestes inversions a tots els barris de la vila. Però, critiquen que els pressupostos no contemplin partides concretes destinades a fer front a la crisi energètica, climàtica i social.

Vilafranca En Comú ha presentat un conjunt de propostes en aquesta direcció com la creació d'una Oficina Municipal d'Energia que doni suport a la ciutadania i a les empreses, així com la posada en marxa d'una Comunitat Energètica local entre l'administració pública, les empreses i els comerços i els veïns i veïnes, propostes que van ser aprovades al ple municipal, però que no s'han dut a terme.

Amb relació a l'habitatge social, proposen ampliar les partides destinades als ajuts al lloguer, a la rehabilitació d'habitatge així com la partida destinada a l'adquisició per tanteig i retracte per al parc municipal d'habitatge. També mantenir el Programa de suport econòmic a l'educació per a garantir que tots els nens i nenes puguin participar en totes les activitats educatives organitzades.

També tornen a demanar un pla d'usos per a l'Antic hospital de Sant Francesc on s'estudiï la possibilitat de convertir-lo en un Centre de Serveis a la Gent Gran i que mantingui la seva activitat cultural. Així com redactar el projecte de la segona biblioteca de Vilafranca: Biblioteca Comarcal de Vilafranca-Alt Penedès. Finalment, consideren que cal millorar el Benestar Anima augmentant les subvencions entitats animalistes i fer campanyes per reduir els abandonaments i evitar així saturació del CAAD.

Com proposen finançar les seves propostes?

Vilafranca en Comú també ha detallat com finançar les seves propostes que estan valorades en 718.000€:

- Fent un replantejament d’algunes partides contemplades al pressupost de l’equip de govern que poden esperar un any aplicar-se per valor de 218.000€.

- Mitjançant els fons europeus de resilència, via Generalitat i/o Diputació de Barcelona per valor de 300.000€

- Aplicar les propostes fiscals de Vilafranca En Comú: recàrrec del 50% de l’IBI sobre els 173 pisos buits propietat de grans tenidors, i petit recàrrec de l’IBI sobre el 10% dels propietaris d’edificis urbans amb els valors cadastrals més elevats (276 persones), exclosos els residencials, que proporcionarien 200.000€ més a les arques municipals.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.