Vegueria del Penedès

FESTA MAJOR 2023

Els Tres Tombs de Vilanova aposten per una programació tradicional en un edició que esperen "molt participativa"


Susana Nogueira Vilanova i la Geltrú

29-12-2022 19:12

La pregonera dels Tres Tombs serà l'escriptora vilanovina Mercè Foradada i la festa major d'hivern estrenarà el Porquet de Sant Antoni

Els Tres Tombs de Vilanova aposten per una programació tradicional en un edició que esperen "molt participativa". Susana Nogueira

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilanova i la Geltrú celebrarà el 17 de gener els Tres Tombs 2023, la Festa Major d’hivern en honor al copatró de la ciutat, Sant Antoni Abat. L’Associació dels Tres Tombs ha dissenyat una programació amb un gran ventall de propostes per celebrar la festa amb total normalitat. Els principals actes del dia 17 de gener són la benedicció i desfilada de cavalleries, carros i carruatges pel centre de la ciutat. Enguany el cartell de la festa és obra de Joan Nadal; la pregonera dels Tres Tombs serà l’escriptora vilanovina Mercè Foradada i l’abanderada, l’Anna Pujades.

El president de l’Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, Albert Soler, ha mostrat la seva satisfacció per poder celebrar amb plenitud la festivitat dels Tres Tombs 2023 després de dues edicions marcades per restriccions a causa de la pandèmia i ha assegurat que “enguany hi haurà molta participació perquè les persones tenen ganes de celebrar aquesta Festa tan arrelada a la ciutat. Hem apostat per una programació tradicional que esperem que agradi a tothom perquè s’ha fet amb molta il·lusió”.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, de la mateixa manera que el president s’ha mostrat il·lusionada per poder celebrar “una festa tan estimada a la ciutat”. “Enguany podem dir-vos que viurem la Festa en honor a Sant Antoni Abat com l’hem conegut abans de la pandèmia i això ens omple de felicitat”. Mateo ha volgut destacar que “Vilanova és una ciutat amb un gran teixit associatiu i gràcies a la dels Tres Tombs s’han mantingut vives les tradicions malgrat les dificultats i l’evolució de la festa”.

El cartell dels Tres Tombs 2023 ha estat dissenyat per l’artista Joan Nadal. “Des de sempre estic molt arrelat a la cultura de Vilanova, però mai havia tingut el repte del cartell de Sant Antoni i ha sigut un gran descobriment”. “M’agraden molt els carros de treballar, però feia molts anys que, en el cartell, sempre sortia la mateixa imatge, i crec que s’ha de fer justícia al Sant; per aquesta raó he apostat per la imatge de Sant Antoni, guarnit de flors, per tal de representar el carro on se situa la seva figura”.

Una setmana abans de Sant Antoni ja començarà la celebració a la ciutat: el cap de setmana del dissabte 7 de gener i diumenge 8 de gener, al quiosc del capdamunt de la rambla Principal es podrà consultar la informació de la Festa i la venda d’entrades per al concert del 15 de gener.
El divendres 13 de gener es farà un dels actes més destacats: al Centre d’Art Contemporani La Sala hi haurà la inauguració de l’exposició “La festa de Sant Antoni Abat: de festa major a la festa dels tres tombs” (19 hores). I a continuació, en el mateix espai, es farà la presentació del Porquet de Sant Antoni, una nova figura que representarà el sant.

El dissabte 14 de gener a la plaça de la Vila començarà l’esperada cercavila de Festa Major d’hivern, balls i entremesos en honor a Sant Antoni (11:30 hores). Seguidament, es farà el popular acte del trasllat de la bandera (11:45 hores), el pregó dels Tres Tombs a càrrec de Mercè Foradada (12:30 hores) i al mateix temps, davant el Teatre Principal, la ballada de salutació a la bandera de Sant Antoni Abat; passadís d’honor de tots els balls i entremesos a les autoritats i l’esperat lliurament de la bandera a la banderera d’enguany, l’Anna Pujades. La vetllada continuarà a la tarda amb la dansada d’hivern (17:30 hores), el concert de música catalana (19 hores), l’actuació especial del Grup Playback de Compex (19:45 hores), el correfoc de Sant Antoni (19 hores) amb l’acte estrena del Porquet de Sant Antoni i el ball dels Tres Tombs (23 hores).
El diumenge 15 de gener a la plaça del Mercat es farà la marató de country de Sant Antoni (11 hores), la cercavila infantil de Sant Antoni (11:30 hores) i a la tarda el concert de Festa Major d’hivern (19 hores) a càrrec de la banda de música Mestre Montserrat.

El dilluns 16 de gener al migdia es farà el llançament dels 12 morterets, tronada i repicament de campanes d’inici de Festa Major (12 hores).
El dia en honor a Sant Antoni, dimarts 17 de gener, començarà amb un esmorzar per a tots els participants en els Tres Tombs (de 8 a 10 hores); a la plaça de Sant Antoni es farà el toc de crida a ofici (10 hores); des de la rambla Exposició, l’arriada de bandera i anada a ofici (9 hores); després es farà l’entrada al temple i l’ofici solemne de Sant Antoni Abat (10:30 hores) i seguidament, salutació a la Bandera, pel Ball de les Cotonines de Vilanova i la Geltrú; a les 11 hores hi haurà la concentració de cavalleries, carros i carruatges a la rambla de Pep Ventura; a les 12 del migdia a la plaça de Sant Antoni la benedicció de cavalleries, carros i carruatges i tot seguit l’acte principal de la Festa, els Tres Tombs 2023.
La celebració en honor al copatró Sant Antoni continuarà el dissabte 21 de gener amb una missa commemorativa (19:30 hores) a l’església de Sant Antoni Abat; el dissabte 4 de febrer (14 hores), dinar de cloenda dels Tres Tombs 2023; a la tarda, concurs fotogràfic “Tres Tombs 2023” (19 hores) i a continuació lliurament de premis als guanyadors.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.