Vegueria del Penedès

IRPF

La renda mitjana del Garraf va superar la mitjana catalana, mentre l’Alt Penedès va quedar per sota


Clàudia Domènech Vilafranca del Penedès

05-07-2023 9:07

La Mancomunitat Penedès Garraf ha presentat un anàlisi socioeconòmic a partir de les dades recollides de l’IRPF de l’any 2020

La renda mitjana del Garraf va superar la mitjana catalana, mentre l’Alt Penedès va quedar per sota. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Mancomunitat Penedès Garraf presenta un nou anàlisi socioeconòmic municipal basat en les dades de les persones que declaren l’IRPF i que realitza el Servei d’Iniciatives Econòmiques, entitat acreditada a la Xarxa d'Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. L’estudi recull les dades de l’any 2020 proporcionades per l’agència tributària a les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf, amb el detall de cadascun dels municipis, que es pot consultar al web dades.mancomunitat.cat. En aquesta edició es poden visualitzar les dades de manera gràfica a través de la tecnologia Power BI que permet visualitzar sèries de dades de forma cronològica, a més de poder descarregar l’anàlisi en format PDF.

Aquesta anàlisi permet una visió global de la renda personal bruta així com la renda disponible en ambdues comarques. A grans trets els indicadors ens mostren que la renda disponible mitjana de l’Alt Penedès va ser de 23.558 €, una xifra que queda per sota de la mitjana catalana establerta en 24.343 €. Per una altra banda, la mitjana disponible del Garraf es va posicionar per sobre amb 26.563 €. Tanmateix, l’informe esmenta que la comarca penedesenca ha guanyat 120 € de mitjana continuant amb el creixement que s’observa des de l’any 2014, mentre que la comarca del litoral ha perdut 439 € després de set anys d’augment de la mitjana de la renda disponible.

En relació a la comarca de l’Alt Penedès

Pel que fa a les dades enfocades als municipis, es pot veure que el municipi que encapçala el llistat de renda disponible correspon a Les Cabanyes amb 26.651 € seguit de la població de Sant Sadurní d’Anoia amb 25.610 €. Per una altra banda, els municipis amb menys renda disponible són Torrelles de Foix i Sant Quintí de Mediona, on la renda es situa en els 20.517 € i els 21.116 €.

L’informe també ens presenta l’índex declaratiu per municipi que, en aquest cas, els municipis de Torrelles de Foix, Mediona i Sant Quintí de Mediona mostren els nivells més baixos, mentre que Sant Sadurní d’Anoia, Sant Llorenç d’Hortons i Olesa de Bonesvalls tenen els nivells més alts.

A comparació de l’any anterior l’índex declaratiu mostra un augment del 2 % respecte a l’any passat apropant-se al 3,25 % del 2018 i allunyant-se de l’1,91 % del 2019.

L’estudi també afirma que ha augmentat el pes de les rendes del treball sobre el total de la comarca respecte de l’any anterior (5 %), així com del territori català (83,2 % del total de rendes davant el 78,6 % de Catalunya). Ben al contrari ha passat amb les rendes provinents del capital mobiliari i d’activitats econòmiques que baixen fins aun -4,43 % i -0,81%, respectivament.

Durant l’exercici del 2020, la majoria de les declaracions de base imposable a la comarca han sigut d’entre 6.010 € i 60.101,20 €. Només un 4 % de les declaracions es fan per sobre de la base de 60.101,21 €, la majoria concentrades en el municipi de Pacs del Penedès que es troba 8 punts per sobre de la mitjana comarcal.

En relació a la comarca de Garraf

En el cas de la comarca del litoral, el municipi que lidera el rànquing de renda disponible és Sitges amb 37.134 € seguit d’Olivella amb 26.139 €. A la part baixa del llistat trobem els municipis de Canyelles i Vilanova i la Geltrú, on les rendes es situen 13.719 € i 12.518 € respectivament per sota de la renda més alta de la comarca.

Pel que fa a l’índex declaratiu veiem com Olivella i Sitges són les poblacions amb un índex més baix, encara que només el primer dels dos es troba per sota dels 50 punts. Per una altra banda, Canyelles i Vilanova i la Geltrú es posicionen com els municipis amb l'índex declaratiu més alt superant els 54 punts. Tanmateix, la comarca mostra un descens de l’1 % respecte de l’any 2019.

L’anàlisi també mostra que el pes de les rendes del treball han augmentat respecte a l’exercici anterior (0,3 %), així com del pes mitjà d’aquestes en el territori de Catalunya. Amb referència als altres tipus de rendes de capital mobiliari i d’activitats econòmiques trobem una baixada que supera el -12,7 % en ambdós casos.

Finalment, cal assenyalar que la majoria de les declaracions tenen una base imposable d’entre menys del 6.010 € i els 60.101,20 €. Amb referència a les declaracions sobre base superior als 60.101,21 € només trobem un 6 %, el qual es concentra principalment en el municipi de Sitges, sis punts més que la mitjana comarcal.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.