Vegueria del Penedès

BUS INTERURBÀ

Col·lapse al Penedès i Garraf: Els usuaris del bus a Barcelona reclamen millores urgents


Míriam de Lamo Vilafranca del Penedès

28-09-2023 8:56

Cues de fins a 200 persones a Vilafranca cada matí i busos plens de gom a gom tant al Garraf com a l'Alt Penedès indignen els viatgers

L'any passat, la línia Vilafranca-Barcelona va transportar més de 317.000 viatgers, i les dues de Vilanova-Barcelona van obtenir 549.000 usuaris

Imatge de les aglomeracions a l'interior del bus entre Sitges i Barcelona. . @asogas

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Una llarguíssima cua d'usuaris i usuàries del servei de bus en direcció a Barcelona és la imatge amb la que es desperta Vilafranca cada dia, de dilluns a divendres, des del passat 12 de setembre. La mateixa filera d'aspirants a passatgers es repeteix a les tardes a Barcelona, en els trajectes de tornada. Desenes de viatgers es queden fora i han d'esperar al següent vehicle, segons l'Associació per a la promoció del transport públic (PTP), que assegura que el reforç que ha posat en marxa la Generalitat des de la setmana passada per ampliar el servei és insuficient i que calen millores “estructurals”. Al Garraf també es habitual que alguns usuaris es vegin obligats a viatjar dempeus, o directament es quedin sense plaça i hagin de continuar esperant un autobús que els porti a Barcelona o de tornada a casa.

Un servei “col·lapsat”

“La gent agafa el bus perquè és el mitjà més ràpid per anar a Barcelona”, explica el delegat de l'Associació per a la promoció del transport públic a l'Alt Penedès, Albert Parés. El ciutadà assegura que actualment el servei, a càrrec de l'empresa Monbus, “està col·lapsat” arran el traspàs de viatgers del tren cap a l'autobús. El motiu és “un cúmul d'obres” que afecten Rodalies i que obliguen a circular els trens per una via única. Així, les obres al tram entre Martorell i Castellbisbal, una actuació de millora a Sant Feliu de Llobregat i la reforma de l'estació de la Granada han provocat un notable empitjorament del servei: un trajecte que abans durava al voltant d'una hora i que, segons l'horari oficial, només s'allarga deu minuts, acaba assolint una hora i vint o una hora i trenta minuts.

Cues a l'estació d'autobusus de vilafranca

“Angoixa” per agafar el bus

El passat mes d'agost, l'associació ja va augurar que hauria un important dèficit del servei a partir de setembre, amb l'inici del curs universitari, i va demanar a la Generalitat que s'anticipés a la falta de places de bus. En aquest sentit, Parés destaca que enguany s'ha recuperat la xifra d'usuaris del transport públic d'abans de la pandèmia, tenint en compte que moltes empreses han reduït el teletreball, una situació a la que se suma “la gent fastiguejada del servei de rodalies” a l'Alt Penedès. La falta de previsió ha fet que “ara el problema els exploti a la cara”, segons el representant de la PTP. La pitjor part se l'emporten els usuaris i usuàries, especialment els que agafen el bus entre les 6 i les 9 del matí. Segons Albert Parés, és habitual veure cues de 200 persones esperant . “Has d'arribar entre mitja hora i una hora abans de l'hora de sortida”, explica, afegint que “es queda molta gent a terra”, de vegades fins a gairebé “50 persones”. Com a alternativa, alguns usuaris van en cotxe fins a Vilanova i des d'allà agafen l'autobús.

Manca de servei a les nits

La situació no millora en el viatge de tornada: a la tarda, a la parada de Maria Cristina també s'acumula molta gent, part de la qual acaba quedant-se fora del vehicle per falta de capacitat -el bus disposa de parades a la Zona Universitària, Palau Reial i Maria Cristina, i, en alguns trajectes, també a l'estació d'autobusos de Sants-. Parés apunta que l'últim autobús surt a les 21:30h, fet que provoca “angoixa” a la gent que “pot quedar-se a terra i no pot tornar”. “Haurien de posar algun bus a les deu i a les onze de la nit”, reclama el delegat de la PTP a l'Alt Penedès, que recorda que arran les obres a Rodalies també s'ha eliminat trens d'última hora, de manera que les franges horàries tant d'un servei com de l'altre són insuficients. Parés destaca que cal “donar les gràcies perquè la gent és cívica i fa cua respectuosament”.

Un grup de 720 persones

Les deficiències del servei a Vilafranca han provocat que els usuaris i usuàries del bus s'organitzin per posar en comú les seves queixes a través d'un grup de whatsapp del que ja formen part 720 persones. Un dels seus membres és Adrià Nicolàs, que porta onze anys agafant l'autobús en direcció a Barcelona. “Sempre ha estat un transport minoritari a Vilafranca”, explica, i recorda que habitualment els vehicles “són molt antics”, amb problemes de climatització i poc còmodes. Si bé apunta que en altres ocasions, sobretot després de les vacances de Nadal o d'estiu, es notava una manca de places, ara el servei “ha petat”. “Aquest any és exagerat. Hi ha cues que donen la volta a l'estació”, sosté. Nicolàs afirma que les hores més complexes es troben entre les sis i les set del matí. “La gent es va quedant fora dels busos i es va acumulant”, diu. Així, al trajecte Vilafranca-Barcelona cal sumar una estona d'espera que pot arribar “als trenta o quaranta minuts” perquè els usuaris i usuàries intenten agafar el bus de la franja horària anterior. Ell mateix intenta fer cua per arribar al bus de les 7:40h i acaba pujant al de les 8:10h, l'hora a la que l'agafava abans però sense haver d'esperar-se tanta estona.”Tothom està crispadíssim”, sosté. Nicolàs explica que el grup està funcionant tant per compartir informació com per “organitzar-se” a l'hora de demanar l'ampliació de l'horari i el canvi de l'empresa concessionària del servei perquè puguin desaparéixer “els busos destartalats”. “No només es tracta del tema dels horaris, també cal dignificar el servei de transport públic. Esperem que quan arreglin el servei, sigui per sempre”, reclama. El col·lectiu va organitzar una protesta a Vilafranca el passat 19 de setembre en la que van escenificar la llarga cua d'espera que han de fer diàriament. A banda de realitzar queixes tant a l'empresa adjudicatària com a Territori i a l'Agència Catalana de Consum, també estan realitzant un recull intern de totes les incidències del servei.

Cues a l'estació d'autobusus de vilafranca

Reforç de la línia des del 19 de setembre

Representants de la PTP van reunir-se amb el subdirector general de Transport públic de la Generalitat, Benjamí Cubillo, una trobada “que va ser força positiva”, segons Albert Parés, en la que el representant de Territori va reconéixer “l'allau descomunal de queixes” dels usuaris del servei de bus que connecta Vilafranca amb Barcelona. Des del passat 19 de setembre, el Departament de Territori va incorporar a la línia un segon autobús a les 6:15h, i tres nous trajectes a les 6:50h, les 7:40h i les 9:05h, unes sortides que anteriorment “es prestaven puntualment segons les necessitats de la demanda”, però que des de la setmana passada funcionen “tots els dies lectius”. Segons Territori, “la línia està patint un augment de la demanda a primera hora del matí coincidint amb l'inici del curs universitari”. Des de la Generalitat s'assegura que se seguirà “monitoritzant el servei”, i que “la demanda s'està estabilitzant i tothom pot accedir als busos”. “No deixem ningú a Vilafranca”, s'assegura des de Territori. També apunta que s'està treballant en la millora del viatge de tornada, amb la previsió d'”incorporar un nou vehicle al servei que podria prestar un seguit d'expedicions intercalades amb les actuals amb el que es milloraria substancialment la situació”. El departament també realitzarà “un estudi de costos per incorporar noves mesures de millora estructurals al servei”. “Estem patint el mal servei de Rodalies i les seves incidències permanents, que fan augmentar la demanda dels busos”, s'afirma des de Territori. Segons el delegat de l'associació a l'Alt Penedès, “la Generalitat ha fet pedaços amb algun reforç puntual, però no és suficient”.  “Nosaltres demanem un augment estructural i estable de les freqüències del bus durant tot el dia, perquè el problema es manifesta tan a primera hora del matí, com al migdia, i al vespre”, sosté Albert Parés.

Dèficits al servei del Garraf

Si bé al Garraf la situació no és tan tensa, molts usuaris també lamenten dèficits en el servei. Ahir, a les 6.30h del matí, la usuària del bus que connecta Sitges amb Barcelona Àngels Sogas publicava un tuit amb diverses fotografies que mostren persones dempeus al passadís. “Una vergonya. Així van els autobusos des de Sitges a Barna e-16. Són les 6:40 i 6:55 del matí, i els posteriors van igual. Truques, escrius i no et fan cas. O vas dret per autopista o arribes tard. Visca el transport públic. Fins quan!”, assegurava la ciutadana. En conversa amb Eix Diari, Sogas explica que és usuària del servei des de fa 10 anys, quan va decidir “deixar d'agafar el tren perquè arribava tard”. Fins ara, agafava el bus de les 6:55h a la parada de Can Robert, però ara intenta pujar al de les 6:40h. “Des del 12 de setembre que va començar la universitat, arriba ple”, explica. El bus compta amb diverses parades a les Roquetes i després a Sitges. “Hi ha gent de la meva parada que se'n va a la parada anterior, a l'avinguda Sofia”, diu. Segons Àngels Sogas, però, malgrat que els usuaris i usuàries vagin canviant de parada i/o horari, el resultat “es el  mateix”: “continuem anant drets”, assegura, i en molts casos hi ha persones que “es queden a terra”. “Hauria d'haver més freqüència de pas o uns autobusos més grans”, assegura, i critica que els vehicles “són una mica tartanes” i no estan en bon estat. Sogas ha fet diverses reclamacions, tant a l'empresa adjudicatària, Bus Garraf, del grup Plana, com a Territori. Des de l'empresa li van respondre que “els autobusos són interurbans” i “està permès segons la seva categoria anar dempeus sempre i quan no excedeixin la seva capacitat total d'aforament”, per finalment assegurar que “miraran lacapacitat de l'autobús per intentar gestionar-ho amb el departament de Trànsit”.

Beatriz Canalis és usuària habitual del servei de bus entre Vilanova i Barcelona. Abans agafava el tren, però ja fa més d'un any que prefereix l'autobús perquè “és més còmode”. “També té menys incidències i endarreriments”, sosté. Si fins ara pujava a les 6:45h a l'última parada de Vilanova, ara ha d'agafar el transport a les 6:30h per assegurar-se una plaça “amb l'estrès de ser de les primeres de la fila” per no quedar-se “sense seient”. “El 12 de setembre el bus anava ple. El conductor ens va dir que només hi cabien tres persones, i jo era la quarta”, assegura. Com a conseqüència, va arribar tard a la feina. En altres ocasions, s'ha trobat el bus ple, amb gent dempeus, i s'ha negat a pujar. El mateix sol passar de tornada a Vilanova. Canalis apunta que ahir dimecres, des de la parada de la Ciutat de la Justícia a Barcelona, quatre persones viatjaven dempeus al bus de les 15:02. D'altra banda, lamenta que hi ha algun bus,com el que surt de les 15:27h de Barcelona, que “mai” no veu malgrat aparèixer en l'horari programat. Per a Canalis, el servei milloraria si a les hores punta hagués “autobusos més grans”, i de 9 a 14h, d'altres de menys capacitat.

Usuaris de línies d'autobús interurbanes amb Barcelona

La línia de Vilafranca-Barcelona supera els 317.000 usuaris el 2022

Segons les dades del Departament de Territori, l'any 2018 la línia de bus entre Vilafranca i Barcelona va tenir un total de 284.531 usuaris. Si bé en el cas dels anys 2020 i 2021, arran la pandèmia, la xifra va disminuir (215.468 i 253.397 usuaris respectivament), l'any passat va arribar als 317.202 usuaris anuals. Fins a mes de juny d'enguany, el servei ha rebut 183.152 usuaris. En el cas de Vilanova-Barcelona, l'any 2018 la línia que va a Gran Via va obtenir 434.925 usuaris, i la de Diagonal, 60.063. El 2019 es va superar considerablement aquestes xifres, amb 522.315 i 83.435 usuaris respectivament, convertint-se en l'any amb més viatgers del servei assolits fins ara a la ciutat.. La pandèmia va provocar un descens de més de la meitat, amb 259.695 i 27.410 usuaris l'any 2020. La xifra va remuntar el 2021, amb 387163 i 44.269 usuaris, i el 2022 va arribar fins als 476.608 i 72.473 usuaris. Fins al mes de juny d'enguany, les dues línies que connecten Vilanova amb Barcelona han assolit els 249.199 i 67.707 viatgers respectivament.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.