Vegueria del Penedès

LITERATURA

Per unes ciutats més sostenibles


Pere Martí i Bertran Vilafranca del Penedès

24-10-2023 17:22

L’editorial Zahorí i l’Ajuntament de Barcelona han publicat un àlbum per acostar als joves i als qui ja no ho som tant diversos projectes, escampats per tot el món, que tenen per objectiu fonamental fer front al canvi climàtic

Coberta de 'La ciutat del futur' d'Anna Miracle. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Per fer-nos-els conèixer, l’Anna Miracle ha creat un personatge d’allò més inquiet i compromès, la Teresa, una nena barcelonina que, amb l’ajuda de la seva cosina gran, la Thaïs, i d’una colla d’amics d’arreu, aixoplugats sota el paraigua de la xarxa “Ecoagents en acció” (p. 13), viatjarà per diverses ciutats per informar-se de què estan fent per ser més ecològiques, més sostenibles, més cohesionades socialment... El narrador omniscient que va acompanyant la Teresa ens ho diu ben clar en un dels viatges, concretament al que fa a Varsòvia per conèixer-hi el projecte “AirBubble”, un parc públic al Museu de la Ciència de la ciutat que a partir dels jocs infantils contribueix a la purificació de l’aire i a “mitigar els efectes de la contaminació en els infants” (p. 25): “A poc a poc va agafant forma l’objectiu final del seu viatge: definir com ha de ser la ciutat del futur perquè sigui sostenible, verda, sense fums ni soroll i, sobretot, per a les persones.” (p. 24). Els exemples que troba en les vint-i-dues ciutats que visita (Vitòria-Gasteiz, Milà, Viena, Berlín, Londres, Nova York...) són d’allò més diversos i la majoria traslladables a altres ciutats, com ja s’ha esdevingut en molts casos. De retorn a Barcelona la Teresa se sent orgullosa perquè “alguns dels projectes que ha conegut ja funcionen aquí també, però encara se’n poden fer molts més! Amb tot el que ha après, ja pot dibuixar la Barcelona del present i del futur, plena de solucions per fer front al canvi climàtic.” (p. 61)

L’àlbum és molt amè, didàctic i ben estructurat. Cada ciutat visitada ocupa dues pàgines ben il·lustrades per Julio Antonio Blasco amb la mateixa estructura: les pàgines parells contenen la presentació del projecte així com les dades principals del municipi visitat, presentades d’una manera molt visual i esquemàtica; mentre que a les senars, en què predomina la il·lustració, hi trobem una fitxa amb la localització i les aportacions principals del projecte visitat. Tots valen molt la pena i poden ser una bona font d’informació per a escoles, esplais... Permeteu-me, per acabar, de destacar-ne dos dels que més m’han cridat l’atenció, a més del que ja he esmentat de Varsòvia: el projecte “ForestaMi”, que té com a objectiu plantar tres milions d’arbres, un per cada habitant de la ciutat de Milà (p. 18-19); i el projecte “Sponge City”, originari de Xangai i força estès a altres ciutats xineses, que consisteix a fer permeable el paviment de la ciutat, la qual cosa ajuda a apaivagar les inundacions que tant han augmentat amb el canvi climàtic, alhora que l’aigua emmagatzemada s’aprofita per regar i netejar. Feu el viatge amb la Teresa i, sobretot, compartiu-lo amb els fills, nets, nebots, alumnes... perquè el primer pas per a qualsevol canvi és la conscienciació, que és el que pretén La ciutat del futur.

Títol: La ciutat del futur
Autora: Anna Miracle
Il·lustrador: Julio Antonio Blasco
Editorial: Zahorí Books i Ajuntament de Barcelona
Col·lecció: “Barcelona Beceroles”
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2023
Nombre de pàg.: 67 pàg.

Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.