FIRA DEL GALL
14-12-2023 22:44
Aquest dimecres, a partir de les 20 h i com marca la tradició, entitats, restauradors, representants institucionals i ciutadans de Vilafranca i comarca s’han dirigit cap al VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya per escoltar el pregoner d’enguany; Toni Massanés, reputat gastrònom i director de la Fundació Alícia.
“Per no perdre el Gall del Penedès, el què hem de fer és menjar-lo”. Així de ferm i clar, Massanés, des d’un to didàctic, divertit i a través de l’antropologia, ha tornat a les arrels de l’ésser humà per reivindicar la nostra cultura alimentària.
“El Gall del Penedès és un exemple de conservació de la biodiversitat i és un bé gastronòmic”, ha afirmat l’expert. “Hem de canviar els nostres hàbits per reduir l’escalfament global, menjar menys carn i menjar-ne de bona”. En aquest sentit, Massanés també ha assegurat que, “no ho estem fent prou bé” si “destinem més diners a generar nous productes alimentaris en lloc de focalitzar-nos a no perdre espècies autòctones”.
El pregoner, que s’ha dedicat sobretot a la recerca i a la divulgació, des de la Fundació Alícia desenvolupa projectes per donar suport als productors i productores alimentàries i als territoris rurals, innova amb la indústria i investiga el patrimoni alimentari de la mà d’historiadors i arqueòlegs. De fet, tal com ha explicat la regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu: “En Toni ha encapçalat nombrosos projectes per fer més sostenible el nostre país”. Així han elaborat el paté de Mallart Artesans Xarcuters, una entitat social del territori que treballa per a la inclusió laboral.
Citant a Josep Pla i a Manolo Vázquez Montalban, Toni Massanés, també ha parlat de paisatge i de paisanatge, atès que parla de la nostra gastronomia, de qui som i de quin món volem. “Vam crear les nostres cultures alimentàries negociant amb l’entorn” i, amb gran convicció, considera que cal seguir fent-ho. “La política alimentària o la fas o te la fan”.
El pregó ha conclòs per part de l’alcalde, FranCisco Romero i Gamarra, amb la tradicional entrega d’una greixonera amb el Gall del Penedès amb IGP a punt de cuinar al pregoner i agraint a l’organització, restauradors i cellers de la DO Penedès per fer possible, un any més, la celebració d’aquesta fira històrica.
PUBLICITAT
PUBLICITAT