Vegueria del Penedès

FIRA DEL GALL

Toni Massanés: “Per no perdre el Gall del Penedès el què hem de fer és menjar-lo”


Redacció Vilafranca del Penedès

14-12-2023 22:44

El gastrònom i director de la Fundació Alícia, pregoner de la Fira del Gall 2023, ha tornat als arrels de l’ésser humà per reivindicar la nostra cultura alimentària

Pregó de la Fira del Gall 2023. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Aquest dimecres, a partir de les 20 h i com marca la tradició, entitats, restauradors, representants institucionals i ciutadans de Vilafranca i comarca s’han dirigit cap al VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya per escoltar el pregoner d’enguany; Toni Massanés, reputat gastrònom i director de la Fundació Alícia.

“Per no perdre el Gall del Penedès, el què hem de fer és menjar-lo”. Així de ferm i clar, Massanés, des d’un to didàctic, divertit i a través de l’antropologia, ha tornat a les arrels de l’ésser humà per reivindicar la nostra cultura alimentària.

“El Gall del Penedès és un exemple de conservació de la biodiversitat i és un bé gastronòmic”, ha afirmat l’expert. “Hem de canviar els nostres hàbits per reduir l’escalfament global, menjar menys carn i menjar-ne de bona”. En aquest sentit, Massanés també ha assegurat que, “no ho estem fent prou bé” si “destinem més diners a generar nous productes alimentaris en lloc de focalitzar-nos a no perdre espècies autòctones”. 

El pregoner, que s’ha dedicat sobretot a la recerca i a la divulgació, des de la Fundació Alícia desenvolupa projectes per donar suport als productors i productores alimentàries i als territoris rurals, innova amb la indústria i investiga el patrimoni alimentari de la mà d’historiadors i arqueòlegs. De fet, tal com ha explicat la regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu: “En Toni ha encapçalat nombrosos projectes per fer més sostenible el nostre país”. Així han elaborat el paté de Mallart Artesans Xarcuters, una entitat social del territori que treballa per a la inclusió laboral.

Citant a Josep Pla i a Manolo Vázquez Montalban, Toni Massanés, també ha parlat de paisatge i de paisanatge, atès que parla de la nostra gastronomia, de qui som i de quin món volem. “Vam crear les nostres cultures alimentàries negociant amb l’entorn” i, amb gran convicció, considera que cal seguir fent-ho. “La política alimentària o la fas o te la fan”.

El pregó ha conclòs per part de l’alcalde, FranCisco Romero i Gamarra, amb la tradicional entrega d’una greixonera amb el Gall del Penedès amb IGP a punt de cuinar al pregoner i agraint a l’organització, restauradors i cellers de la DO Penedès per fer possible, un any més, la celebració d’aquesta fira històrica.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.