Vegueria del Penedès

NEÀPOLIS

L'empresa vilanovina Plikum celebra el seu desè aniversari liderant el sector de les licitacions


Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú

22-03-2024 8:53

Marc Alsina és el fundador d'una empresa referent a nivell estatal i compromesa amb el territori i amb la seva plantilla

L'empresa vilanovina Plikum celebra el seu desè aniversari liderant el sector de les licitacions. Míriam de Lamo

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Nascuda l'any 2014, l'empresa fundada per l'enginyer de camins Marc Alsina en un petit despatx de Neàpolis i amb ell sol com a treballador ocupa ara unes àmplies oficines del mateix edifici municipal amb una plantilla formada per més de 20 persones. Durant aquests deu anys, Plikum s'ha convertit en una empresa líder del sector de les licitacions: prepara la documentació tècnica necessària perquè les grans empreses de construcció a nivell estatal puguin aconseguir elevades puntuacions en els concursos que l'administració pública convoca per adjudicar obres. El creixement del negoci en aquest àmbit ha permès desenvolupar nous serveis, com la redacció de projectes, la direcció d'obres, o l'assessorament a les administracions a l'hora de redactar els plecs de clàusules que regeixen les licitacions. Les pliques, el terme referit al sobre tancat i segellat que conté els documents que es presenten a una licitació, dóna nom a l'empresa.

Projecte per a Interbiak, la societat pública foral encarregada de la gestió de les infraestructures de Bizkaia

 

“El negoci principal, pel que som coneguts, són les licitacions”, explica Marc Alsina, que reconeix que l'empresa actualment és “puntera a nivell nacional”. El fundador i director de Plikum assegura que moltes empreses constructores externalitzen la preparació de la documentació tècnica per optar a una licitació, i és llavors quan entren en contacte amb la seva empresa. El procediment és sempre el mateix: l'administració pública “valora la documentació tècnica, dóna uns punts, i sumada a la puntuació de l'oferta econòmica, qui treu més puntuació és qui s'emporta l'obra”. Alsina destaca que fa deu anys no hi havia empreses com Plikum, i que, ara per ara, aquest tipus d'activitat es concentra a les grans ciutats. “Jo treballava en una empresa constructora. Quan em van acomiadar, i em van expulsar de la meva zona de confort, vaig veure que hi havia un nínxol de mercat”, recorda. En aquest sentit, assegura que “abans les empreses prioritzaven presentar-se a moltes obres. Ara les empreses seleccionen molt més les obres a les que es presenten, i s'hi presenten bé”, fet que requereix la preparació de la documentació tècnica d'una manera molt rigurosa, una tasca que assumeix Plikum.

Una empresa en creixement

Amb el temps, l'empresa ha anat creixent i ha ampliat els seus departaments. Un d'ells treballa en la redacció de projectes per a les administracions, i en la presentació de Plikum a concursos per redactar projectes. També s'ha creat el departament de direcció d'obres, que s'encarrega de controlar que les empreses constructores realitzin les obres segons el projecte, amb la qualitat prevista, complint el pressupost, etc. El darrer departament impulsat ofereix assessorament a l'administració pública. “Com que som bastant experts en licitar, ajudem les administracions a redactar els plecs que regeixen les licitacions i inclús a valorar les ofertes”, sosté Marc Alsina. PLIKUM ha prestat serveis a Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Mancomunitats, etc..., de tot el territori català, però preferentment a la zona Penedès - Garraf. “Les ajudem no només a redactar els plecs sinó en tot el procés licitatori: saber si aquell concurs ha de ser obert o restringit, amb publicitat o sense, harmonitzat o no, o qüestions com la solvència que han de tenir les empreses per presentar-s'hi”.

Tots els serveis que ofereix l'empresa es complementen amb un subdepartament encarregat de la realització d'infografies i imatges 3D per il·lustrar gràficament com es realitzaran les propostes presentades d'una manera molt visual, que ajudi a entendre els projectes amb la màxima facilitat.

El personal de Plikum, clau de l'èxit

“La clau de l'èxit és el personal que tinc. És un equip de professionals molt bo. Fem les coses bé, hi dediquem temps. També ens valoren per la nostra transparència i exclusivitat”, apunta Marc Alsina, destacant que Plikum té “un alt ràtio de bones puntuacions” en licitacions de grans projectes a nivell estatal convocades, per exemple, per Adif o la DGT. El director de l'empresa recorda que inicialment al voltant d'un 75% del negoci estava ubicat a Catalunya i tan sols un 25% a Espanya. “Ara s'ha girat la truita, la licitació a Catalunya està més estancada”, reconeix, a la vegada que remarca que la seva empresa “cada cop s'està especialitzant en obres més difícils, com autopistes, grans edificis o hospitals ”. “Hem fet milers de licitacions. Cada cop els clients ens han exigit més i ens reclamen més estudis, més plans d'obres, obres més grans... Estem contents però també ens ho treballem”, afirma Marc Alsina.

Flexibilitat d'horaris

Plikum també es caracteritza per preocupar-se pel benestar professional de la seva plantilla. L'empresa, integrada majoritàriament per dones, disposa d'una escala salarial igualitària i un horari flexible, i també es mostra especialment sensible amb les persones amb discapacitat -un dels seus treballadors té discapacitat intel·lectual-. “Per a mi és molt important compaginar la vida professional amb la personal: cadascú s'organitza el seu horari. Es pot fer fins a un 40% de teletreball, i per les vacances també hi ha molta flexibilitat. Jo també he estat assalariat i hi ha moltes coses que no vull per la meva empresa. Al final, l'important és que la feina surti, i que surti bé”, assegura el director de l'empresa, que destaca la confiança plena que li mereix un equip integrat per enginyers de camins i d'obres públiques, enginyers industrials, arquitectes, arquitectes tècnics i delineants.  “Aquí som una família”, afegeix. I posa com a exemple la gran quantitat d'activitats de “team building” i d'oci que comparteixen diversos cops a l'any: des d'escape rooms fins a cates de vins o dinars i sopars d'empresa.

Projecte per a Interbiak, la societat pública foral encarregada de la gestió de les infraestructures de Bizkaia

 

El passat mes de desembre, Plikum va rebre el guardó Origen Garraf, un reconeixement que atorga el Pacte per l'ocupació del Garraf i Node Garraf a les empreses més arrelades al territori i més implicades en la millora de l’ocupació i en el desenvolupament econòmic de la comarca així com la promoció de la sostenibilitat i de la qualitat de la gestió empresarial, la contractació de persones de la comarca i persones de col·lectius vulnerables, o la disponibilitat de serveis i mesures de conciliació. La gran part del personal de Plikum viu al Garraf o al Penedès, i Marc Alsina es mostra especialment interessat en que estudiants de la zona coneguin l'empresa i puguin iniciar la seva trajectòria professional aprop de casa, sense la necessitat de desplaçar-se a Barcelona. “La idea és seguir creixent. M'agradaria que la gent que sobretot estudia obra civil o arquitectura, sàpiga que aquí, a Vilanova, hi ha aquesta empresa. M'agrada aportar. Per a mi això és un valor, donem feina a una quantitat important de gent del territori”.

Actuació per a Adif a l'estació de Parets del Vallès

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.