Vegueria del Penedès

PLA LOCAL D'HABITATGE

Joves sense casa i lloguers desorbitats: les principals preocupacions en matèria d'habitatge a Cubelles


Redacció Cubelles

07-05-2024 Última revisió: 08-05-2024 9:04

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Cubelles les conclusions del procés participatiu per a l'elaboració del Pla Local d'Habitatge (PLH)

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Cubelles les conclusions del procés participatiu per a l'elaboració del Pla Local d'Habitatge (PLH). L'enquesta i la jornada presencial que es van dur a terme han evidenciat que els principals problemes en matèria d'habitatge a Cubelles són la dificultat dels joves per accedir al mercat immobiliari, els preus abusius dels lloguers i les famílies que no poden assumir les despeses d'habitatge.

Prop de 150 persones van participar en el procés, ja sigui a través de l'enquesta online o de la sessió presencial. Entre les dades més destacades, es troba que el 76,5% dels participants consideren que la principal dificultat és l'accés dels joves al mercat immobiliari, mentre que el 75,7% assenyalen els preus elevats dels lloguers i el 72,2% les famílies amb dificultats per pagar l'habitatge.

Pel que fa a les propostes per abordar aquests problemes, la ciutadania demana que l'Ajuntament prioritzi la promoció d'habitatge públic, especialment per a joves (31,3%) i la millora de l'eficiència energètica del parc d'habitatge del municipi (12,2%).

Durant la sessió presencial, els participants van aprofundir en l'anàlisi de les causes d'aquests problemes, apuntant a la manca de parc d'habitatge de lloguer, la insuficiència d'habitatge de protecció oficial, l'efecte dels pisos turístics i la necessitat de mobilitzar els pisos buits del municipi.

En relació a les solucions, es van plantejar mesures com la construcció de més habitatge públic amb focus en els joves, facilitar l'accés a l'habitatge de protecció oficial per a col·lectius vulnerables, explorar opcions com la masoveria urbana o els pisos en "comunitat" i difondre millor les ajudes i serveis disponibles per part de les administracions.

L'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ha agraït la participació ciutadana en aquest procés tan important i ha assegurat que les seves aportacions "enriquiran el Pla Local d'Habitatge" i permetran incorporant opcions i propostes que estudiarem i analitzarem juntament amb els equips tècnics".

Per la seva banda, la regidora d'Habitatge, Alexandra Corvillo, ha apuntat a "la coincidència entre algunes de les principals necessitats expressades per la ciutadania i els projectes en els quals treballem des de la regidoria, especialment pel que fa a la construcció d'habitatge de protecció oficial o la limitació dels preus dels lloguers, a través de la inclusió de Cubelles com a zona de mercat residencial tensionat". Corvillo ha afegit que "a l'espera de tenir les conclusions finals del Pla Local d'Habitatge, l'informe de la fase de participació ciutadana apunta a reforçar les línies en què ja treballem, així com a obrir noves vies per facilitar l'accés a l'habitatge".

Un cop incorporades les conclusions de l’anàlisi ciutadà, l’equip encarregat de dur a terme el Pla Local d’Habitatge es troba ara finalitzant la seva redacció. Posteriorment, s’entrarà en la fase 3, en què el Pla haurà de tramitar-se i aprovar-se.

A partir d’aquí, el PLH es convertirà en la base sobre la qual l’Ajuntament haurà d’enfocar les seves polítiques d’habitatge durant els propers anys.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.