Vegueria del Penedès

OBSERVATORI DEL TURISME

Més de la meitat dels visitants del Garraf i l'Alt Penedès l'any 2023 eren repetidors


Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú

16-05-2024 Última revisió: 18-05-2024 18:34

L'estada mitjana durant l'any passat va ser de 5,6 nits al Garraf i de tres nits a l'Alt Penedès; els restaurants lideren la despesa a la destinació i l'oci és el motiu principal del viatge

Més de la meitat dels visitants del Garraf i l'Alt Penedès l'any 2023 eren repetidors. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El fet que tant el Garraf com l'Alt Penedès disposin de visitants fidels que ja han estat anteriorment al territori és una de les dades que es desprèn de l’Informe de resultats perfil i hàbits dels turistes a l’entorn de Barcelona 2023, elaborat per l’Observatori del Turisme a Barcelona ciutat i regió. Fins al 62,2% de les persones que van visitar el Garraf l'any passat eren repetidores, un percentatge que en el cas de l'Alt Penedès va ser del 53,3%. El Garraf lidera així el rànquing de comarques de Barcelona amb més índex de visitants que ja han estat al territori anteriorment, i al costat de l'Alt Penedès supera la mitjana de l'entorn de Barcelona, situada en un 50,3%. Segons la mostra -que recull dades de 757 visitants del Garraf i 248 de l'Alt Penedès- la mitjana d'estada se situa en 5,6 nits al Garraf, i en tres nits a la comarca penedesenca.

L'informe, centrat en les comarques de Barcelona exceptuant el Barcelonès, analitza tant la tipologia dels allotjaments, com el transport, la despesa diària, o el motiu de la visita. En el document surten a la llum moltes de les diferències a nivell de turisme i d'atracció de visitants que separen les dues comarques, i també municipis com Vilanova i Sitges. Un exemple n'és el fet que fins a un 29,3% de les persones que van visitar l'Alt Penedès ho van fer per motius professionals; al Garraf, el percentatge va representar tan sols el 8,7%. Si s'analitza aquest factor per municipis, el perfil de visitants professionals de Vilafranca va arribar al 29,4, i va ser del 13,4% a Sitges i només del 5% a Vilanova. La mitjana de l'entorn de la província és del 14,9%. Al Garraf, l'oci és el principal motiu de la visita, amb un 74,2% dels casos; a l'Alt Penedès suposa el 43,2% -la mitjana a tota l'àrea és del 64%-.

L'Alt Penedès, primer municipi en usuaris d'autocaravanes

D'altra banda, l'Alt Penedès lidera el rànquing de comarques de l'entorn de Barcelona en usuaris d'autocaravanes, amb un 23,6% dels visitants – al Garraf només suposa un 10,6% Garraf, i la mitjana total és de tan sols el 6,2%-. En canvi, els usuaris de càmping suposen un 34,8% del total al Garraf -la xifra assoleix fins al 42% a Vilanova, segon municipi de l'àrea en usuaris de càmping després de Berga, i un 24,9% a Sitges-. A l'Alt Penedès aquest col·lectiu només suposa un 0,4%. De la mateixa manera, el turisme rural arriba al 17% a l'Alt Penedès, si bé al Garraf la presència d'aquest tipus d'allotjament és ínfima, amb un 0,2% -la mitjana és de l'1,6%-. Pel que fa als apartaments turístics, sumen un 8,1% del Garraf -10,2% en el cas de Sitges i un 6,5% a Vilanova- i tan sols un 0,4% a l'Alt Penedès. En aquest cas la mitjana és del 6,9%. Els hotels són l'opció d'allotjament majoritària a la comarca penedesenca amb un 53%, un percentatge que al Garraf representa un 35%. -un 53,9% a Sitges i un 21,1% a Vilanova-.

Pel que fa al cost mig d'allotjament per persona i dia, si bé a les comarques de l'entorn de Barcelona se situa en 44,4 euros mitjana, al Garraf disminueix fins als 41 euros però amb importants diferències entre Vilanova, amb 25,8 euros, i Sitges, que s'enfila fins als 62,5 euros. A Vilafranca l'informe situa la xifra en els 25,7 euros. La mitjana total és de 44,4 euros. Una altra xifra destacada és la despesa mitjana durant l'estada per persona i nit: 44,7 euros al Garraf -57,4 euros a Sitges i 35,1 euros a Vilanova- i 33,7 a l'Alt Penedès. La mitjana se situa en els 39,5  euros.

El cas de Sitges

El gerent del Gremi d'Hostaleria de Sitges, Alejandro Eguía, situa la xifra mitjana d'estada al municipi per sota del que mostra l'informe, i assegura que l'any passat va estar en 3,5 dies -la mostra determina que la mitjana de l'estada al municipi l'any passat era de 5,4 nits-. “Abans arribava a les 4,8 nits”, diu, en referència al període previ a la pandèmia. Segons Eguía, els visitants de Sitges, amb un perfil de parella d'entre 28 i 50 anys sense fills, han augmentat les sortides al llarg de l'any, fent minvar el nombre de nits de cada estada. La part positiva es que ha hagut una “desestacionalització” del turisme. Pel que fa a la despesa dels turistes, creu que “evoluciona segons el moment de l'any”. “La primavera convida més a la gastronomia, a anar de compres”, assegura,  a diferència de “l'estiu, quan el visitant està més a la platja o la piscina, i la despesa es concentra més en la nit”. Alejandro Eguía també destaca que l'any passat van recuperar-se les xifres del turisme de congressos, que a Sitges suposa un 40% dels ingressos turístics anuals. “Som la segona destinació després de Barcelona”, sosté en referència a aquest sector, un èxit que atribueix especialment a “la proximitat” a la capital. El gerent del Gremi d'Hostaleria de Sitges creu que la previsió per a aquest estiu “és bona”. “Portem un primer quadrimestre interessant”, diu, i afegeix que les pluges de les darrers setmanes i “l'esforç” dedicat a la gestió de l'aigua amb motiu de la sequera fa preveure “un estiu tranquil”.

Els restaurants lideren la despesa a la destinació

L'informe de resultats perfil i hàbits dels turistes a l’entorn de Barcelona 2023 recull que els turistes que van visitar durant 2023 l’entorn de Barcelona van gastar una mitjana de 170 euros per persona a la destinació. Restaurants (79,4%), platja (50,4%) i compres (49,7%) són les activitats més comunes. Segons l'observatori, els turistes que van visitar durant 2023 l’entorn de Barcelona van gastar de mitjana a la destinació 169,9 euros, 5,8 més que el 2022. Aquests diners van destinar-se sobretot a menjar i beguda, seguits per compres, transport intern i entreteniment. El o la turista que visita les comarques de Barcelona acostuma a anar a restaurants (79,4%), a la platja (50,4%) i de compres (49,7%) durant la seva estada, i el 26,3% busca on menjarà durant la seva estada amb antel·lació.

Tenint en compte el transport i l’allotjament, cada visitant va dedicar una despesa de 551,2 euros, una xifra lleugerament inferior a l’any anterior, que va situar-se en els 617,7 euros. L'informe conclou que turistes procedents d’Estats Units i aquells que viatgen per feina són els que gasten més tant en transport d'arribada i allotjament com en despesa mitjana per persona i nit.

Altres dades destacades són que el vehicle propi es manté com a principal mitjà de transport d'arribada (44,7%), seguit per l’avió (36,1%) i el tren (8,7%). La tipologia d’allotjament preferida continua sent l’hotel (49,1%), seguit dels càmpings (19,0%) i les cases d'amics i familiars (17,4%).

L'informe determina que ha augmentat la durada de les estades turístiques a les comarques de Barcelona, tenint en compte que els turistes que van visitar-les durant 2023 van romandre-hi una mitjana de 5,2 nits, el que suposa un increment en relació amb els dos darrers anys (4,4 i 4,9 nits el 2021 i 2022, respectivament). Aquesta xifra és més elevada que la de Barcelona ciutat (4,7 nits) i la del conjunt de la província incloent-hi Barcelonès (4,8 nits).

L'oci, el motiu principal del viatge

L'observatori assegura que el perfil del turista tipus que va visitar l’entorn de Barcelona el 2023 és el d’un home (61,9%) de 43,6 anys de mitjana, amb estudis universitaris (57%) i que treballa com a assalariat (65,1%). L’oci continua sent, un any més, el motiu de viatge majoritari dels turistes que venen a l'entorn de Barcelona (64%), seguit pels que ho fan per qüestions personals (21,1%) i per motius professionals (14,9%).

Entre els turistes que van visitar les comarques de Barcelona el 2023, el 48,6% no havien visitat mai abans el municipi on es van allotjar. Pel que fa als repetidors, es tracta majoritàriament de turistes nacionals que s’allotgen en cases d’amics i familiars i autocaravanes, i han visitat el municipi una mitjana de 13,6 vegades en els darrers 10 anys. A l’hora de desplaçar-se pel municipi de destinació, el 73,1% ho va fer caminant, el 21,4% en cotxe privat, el 6,7% en autobús i el 6,3% en taxi. A més, quatre de cada deu turistes van fer alguna excursió fora del municipi en el qual s’allotjaven, sent Barcelona el principal destí d’aquestes excursions (25,7%). El cotxe privat (40,7%) i el tren de rodalies (26,9%) van ser els transports més utilitzats per fer aquestes excursions, a les quals van dedicar una despesa mitjana de 55,5 euros per persona.

D’altra banda, el 23,4% dels que han visitat l’entorn de Barcelona pernoctaran en alguna altra destinació europea durant el seu viatge, dels quals un 76% dins d’Espanya (en especial Barcelona, Madrid, Costa Brava i València) i un 53% en alguna altra destinació europea (sobretot París i resta de França, i Roma i resta d’Itàlia).

Un 8,4 de nota mitjana

Els turistes valoren el municipi de destinació amb un 8,4 de mitjana, sent els aspectes més valorats el caràcter i l’amabilitat de la gent (8,7), la seguretat personal (8,7), l’allotjament (8,5), les platges (8,5) i l’entorn natural (8,3).

L'objectiu de l'informe és conèixer la caracterització, hàbits i perfil dels turistes que pernocten a la destinació en qualsevol tipologia d’allotjament que no sigui una segona residència o un creuer. L’elabora l'Observatori del turisme a Barcelona (OTB), en el qual participa la Diputació de Barcelona, a través del LABturisme. Es fa anualment mitjançant entrevistes personals, amb una mostra d'unes 6000 enquestes distribuïdes en diferents punts de totes les comarques de la destinació.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.