10-12-2024 18:18
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El passat dia 28 de novembre, en la sessió plenària de l’Ajuntament de Cunit, es portava al ple l’aprovació dels pressupostos municipals per a l’any 2025.
Uns pressupostos equilibrats i de continuïtat, adaptats al sobtat increment de la població, que actualment resideix en el municipi.
Es mantenen els mateixos serveis a la ciutadania, incrementant-se inclús alguns de ja existents, com són un major nombre d’agents de la policia local, un increment d’horari i noves parades del transport municipal, així com l’obertura de la llar d’infants les Marietes entre altres. Veient-se una clara gestió, dirigida a la necessitat i la urgència, de fer front a l’increment de la població nouvinguda i a la demanda dels seus serveis.
Una gestió, que en aquest moment és impossible de mantenir com a servei directe per part de l’ajuntament, a menys que novament s’hagin de apujar els impostos, que des de fa més d’una dècada ja van tocar sostre.
El meu vot als pressupostos va ser favorable com a regidor no adscrit, i ho va ser pel compromís per part de l’equip de govern d’afegir dintre dels pressupostos municipals del 2025, una partida per a crear a curt termini un estudi detallat de la gent gran del municipi i de persones amb diversitat funcional, que viuen en un estat de soledat.
La llei de dependència actual, és evident que ha fet fallida. Cada cop hi ha menys places de residència i amb una llarga llista d’espera, els centres de dia existents, que són una alternativa com espai sociosanitària, estan del tot saturats i el més important, moltes persones no volen acabar els seus últims dies de vida en una residència. Els volen passar on han viscut la seva vida, a casa seva.
És per això que s’ha d'avançar cap a un model d'envelliment a casa, apostant per a una qualitat de vida a la mateixa llar de les persones, que no tenen un entorn familiar i que cada cop tindran més necessitats i dependència, motiu pel que s’han d'aportar elements i solucions per tal que la gent gran es senti acompanyada i amb una seguretat, en la seva pròpia llar, en cas de necessitat.
L’objectiu d’aquest primer estudi, és poder conèixer les característiques sociofamiliars, les relacions socials en l’oci i temps lliure, així com l’estat de salut i la seva autonomia personal i econòmica. Per tal de fer una primera valoració i poder així atendre les seves necessitats.
S’estima que en els pròxims anys, la soledat dels nostres avis/es podria arribar a ser de més d’un 60%.
Ara, ens toca a nosaltres, poder donar als nostres avis, el que ells ens han donat sempre a nosaltres .
Dani Arbiol, Regidor no Adscrit de Cunit
PUBLICITAT
PUBLICITAT