RENAT3R
09-05-2025 17:46
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Vendrell es prepara per iniciar, aquest proper mes de juny, les obres del projecte RENAT3R, una ambiciosa actuació per transformar els paisatges fluvials de la ciutat en espais verds, vius i accessibles. El projecte, que afecta la riera de la Bisbal i els torrents del Lluc i del Cullerer, busca renaturalitzar aquests cursos d’aigua al seu pas per la trama urbana del municipi.
Ahir a la tarda, la Sala Cohí Grau de l’Escola Municipal de Música Pau Casals va acollir l’acte oficial de presentació del projecte. Hi van intervenir l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; el subdirector de Biodiversitat i Canvi Climàtic de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), Ignacio Torres; el cap de la demarcació territorial de Tarragona de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Sastre; i la directora del projecte RENAT3R per part de MN Consultores, Margarita Manzano.
RENAT3R s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU. L’objectiu és clar: restaurar els valors ecològics i paisatgístics dels torrents, augmentar les zones verdes, facilitar la mobilitat sostenible i reconnectar la ciutat amb aquests espais naturals. A més, es vol minimitzar el risc d’inundacions i crear espais de refugi sensorial dins l’entorn urbà.
La primera fase d’obres, que començarà al juny, actuarà sobre el tram comprès entre el pont de França i el pont del carrer de Sant Jordi, al cor del municipi. També es durà a terme la millora de la vegetació als tres torrents, i es preveu que aquesta fase finalitzi el desembre de 2025. Posteriorment, s’intervindrà al tram entre el pont de França i la confluència amb el torrent del Lluc. La inversió total d’aquesta primera etapa és de 6,4 milions d’euros, amb una subvenció de 1,2 milions aportada per la Fundación Biodiversidad del MITECO.
Durant la presentació, l’alcalde Kenneth Martínez va afirmar que “aquest projecte és un punt d’inflexió en l’estratègia municipal, que suposa un canvi cap a infraestructures verdes en favor de l’habitabilitat, després de dècades de creixement urbanístic”. Ignacio Torres, per la seva banda, va destacar la complexitat i exemplaritat del projecte: “Actuar sobre rieres urbanes és un gran repte. RENAT3R demostra que la biodiversitat pot i ha d’estar dins de les ciutats per millorar el benestar de les persones”.
PUBLICITAT
PUBLICITAT