Vegueria del Penedès

XARXA PRODUCTES DE LA TERRA

L’oli de vera del Montserratí, nou producte singular de les comarques de Barcelona


Redacció Igualada

21-05-2025 8:46

L’última actualització del catàleg de la Xarxa Productes de la Terra reconeix sis noves varietats alimentàries autòctones, entre elles un oli d’oliva elaborat a l’Anoia

L’oli de vera del Montserratí, nou producte singular de les comarques de Barcelona. Diputació de Barcelona

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’oli de varietat vera del Montserratí, produït principalment a l’Anoia i en municipis propers del Baix Llobregat i el Bages, ha estat incorporat a la llista de productes singulars de les comarques de Barcelona, impulsada per la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta nova actualització, el catàleg inclou ja 54 productes que destaquen per la seva qualitat, vinculació amb el territori i singularitat gastronòmica.

Juntament amb l’oli de vera, s’han afegit altres cinc productes al llistat: la sal de Cardona (Bages), la cirera del Baix Llobregat, la pruna mirabolà (Baix Llobregat), les favetes “Campamar” (Vallès Occidental) i la col de paperina (Vallès Oriental). Tots ells han estat seleccionats per un comitè d’experts del sector agroalimentari i gastronòmic amb l’objectiu de posar en valor aliments amb arrels profundes en el territori i, sovint, poc coneguts pel gran públic.

Un oli amb caràcter

L’oli de vera del Montserratí es conrea principalment als termes municipals de Collbató i el Bruc, tot i que també se’n troben exemplars al Bages i al Vallès. Es tracta d’un oli d’oliva verge extra de gran potència organolèptica: fruitat verd intens, amb un gust marcat amarg i picant, però equilibrat amb una certa dolçor. Destaquen també les aromes de fonoll i fruita seca, que li confereixen un perfil sensorial únic. El seu alt contingut en polifenols li atorga un valor afegit com a producte saludable i de llarga conservació.

Un catàleg per protegir la biodiversitat alimentària

El projecte de la Xarxa Productes de la Terra té com a objectiu enfortir el teixit agroalimentari de la província de Barcelona a través de la promoció dels seus productes autòctons i de qualitat, entre els que es troben des dels espigalls del Garraf, al gall del Penedès, passant per les gambes de Vilanova, la malvasia de Sitges, l'ànec mut del Penedès, el cigronet de l'Anoia, l'escarola perruqueta i el préssec de l'Ordal. La llista de productes singulars busca reconèixer varietats o elaboracions que, tot i tenir un gran valor gastronòmic i cultural, no disposen encara d’un ampli reconeixement ni d’un suport institucional consolidat. Aquesta visibilització contribueix a la seva protecció i continuïtat. 

Amb més d’un miler d’empreses productores adherides, la Xarxa ofereix suport en àmbits com la gestió empresarial, la comercialització o l’experiència turística, ajudant així a fer més competitius els petits productors i elaboradors locals.

La inclusió de l’oli de vera del Montserratí suposa un nou reconeixement per a la comarca de l’Anoia i un impuls per a aquelles explotacions que, des de la tradició i la qualitat, treballen per preservar el patrimoni agrícola del territori.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.